Ξεκινούν αποχή οι διαιτητές - Σε εξέλιξη διεργασίες για ανακωχή - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ξεκινούν αποχή οι διαιτητές - Σε εξέλιξη διεργασίες για ανακωχή

Φωτιά παίρνουν τα πρωταθλήματα, αφού όπως φαίνεται οι διαιτητές και παρατηρητές ξεκινούν από σήμερα αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Την αποχή την οποία είχαν προαναγγείλει με επιστολή τους στην ομοσπονδία, αποφάσισαν όλοι οι υπόλοιποι σύνδεσμοι διαιτητών χειροσφαίρισης, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο πρόεδρος του οποίου κύριος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, φέρεται να μην συνυπέγραψε την κοινή επιστολή, παρά την βούληση των μελών του συνδέσμου του, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι υπόλοιποι σύνδεσμοι να προχωρήσουν χωρίς τον ΣΥΔΧΑΜΑΘ. 

Αφορμή για την συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η παρατεινόμενη αναβολή για την πληρωμή των οφειλών των μετακινήσεων των στελεχών για τις περιόδους 1/1/2014 εως 31/12/2014, 1/9/2015 έως 31/12/2015 και από 1/1/2017 έως και την 15/4/2018. Τα ΔΣ των συνδέσμων που αρνήθηκαν να προσέλθουν σε μια ακόμα συνάντηση για συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, χρεώνουν στην ΟΧΕ ότι  με την τακτική της σαλαμοποίησης και των συνεχόμενων συναντήσεων χωρίς αποτέλεσμα, η Ομοσπονδία κερδίζει χρόνο, ώστε είτε οι οφειλές να μην πληρωθούν, ή να κουρευτεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το σύνολο των οφειλών, κάτι που τα στελέχη αρνούνται κατηγορηματικά, αφού είναι χρήματα που έχουν καταβάλει ήδη, αφού αφορούν τις μετακινήσεις τους με το προηγούμενο καθεστώς των πληρωμών.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι εκτός του ποσού που αφορά τις οφειλές 2014-2015 το οποίο ανέρχεται στις 30.000, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί πολλάκις, η ΟΧΕ δεν στέλνει τις καταστάσεις οφειλών για τα έτη 2017 και 2018, ώστε να ταυτοποιηθούν κι αυτές οι οφειλές που η εκτίμηση για το ύψος τους ανέρχεται σε 25.000, αυξάνοντας το σύνολο τους στα 55.000 κατά προσέγγιση.

Οι σύνδεσμοι διαιτητών αναφέρουν ότι με αυτή την κωλυσιεργία, οι οφειλές αντί να μειώνονται μεγαλώνουν κι ότι για τις συγκεκριμένες οφειλές -που δεν αφορούν αμοιβές αλλά οδοιπορικά- έχει γίνει αδίκως παρακράτηση εισφορών, με αποτέλεσμα στέλεχος που μετακινήθηκε πρόσφατα για αγώνα, να χάσει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, αφού τα οδοιπορικά της μετακίνησης, χαρακτηρίστηκαν από την ΟΧΕ ως αμοιβή.

Ένα ακόμα αγκάθι που οδήγησε στην συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΟΧΕ που είχε προηγουμένως εξουσιοδοτηθεί από τη ΓΣ της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιβληθεί εισφορά ΕΦΚΑ στις αμοιβές. Οι σύνδεσμοι διαιτητών ζήτησαν από την ΟΧΕ να ανασταλεί προσωρινά το μέτρο, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι το άρθρο 55 που αφορά τις εισφορές του ΕΦΚΑ είναι αντισυνταγματικό. Εκτός όμως της απόφασης του ΣτΕ που ήρθε πρόσφατα, προέκυψε ότι για τα στελέχη των αγώνων δεν υπάρχει κανένας κωδικός απόδοσης του ποσού παρακράτησης, κάτι που έγινε γνωστό όταν σε αγώνες της Α2 κατηγορία Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, το ποσό που παρακρατήθηκε επεστράφη, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες, να οδηγηθούν στην αναστολή του μέτρου μέχρι να υπάρξουν διευκρινήσεις και εγκύκλιοι. Επιπρόσθετα, έχει αποσταλεί έγγραφο από την ΓΓΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, υπογεγραμμένο από τις Ομοσπονδίες Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης και Υδατοσφαίρισης, που ζητά να εξαιρεθούν τα Ερασιτεχνικά Αθλήματα, με το θέμα να είναι προς συζήτηση.

Η ΟΧΕ επιμένει στη συνάντηση, θεωρώντας ότι την βολεύει επικοινωνιακά, αφού εφόσον οι διαιτητές προσέλθουν σε συνάντηση, αν στη συνέχεια προχωρήσουν στην αποχή, θα είναι διπλά χαμένοι, αφού θα εμφανιστούν ως αδιάλλακτοι στην κοινή γνώμη του αθλήματος, καθώς επίσης κανείς δεν θα ασχοληθεί με ενα βάρος που προστέθηκε στα σωματεία. Αυτό το γνωρίζουν και οι διαιτητές, αφού  με τη σειρά τους δεν θέλουν να χρησιμοποιηθούν σε μια lose-lose κατάσταση, ώστε και να φανούν οι "κακοί" της υπόθεσης και τα χρήματα τους να χάσουν. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις και για συνέντευξη τύπου, ώστε να γίνουν γνωστές οι απόψεις τους, αν και είναι νωρίς ακόμα.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα γίνει γνωστό σήμερα, αφού στο παρασκήνιο έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες με αφόρητες "πιέσεις", ώστε να αποφεχθεί η αποχή μιας και αύριο ξεκινούν τα πλέι όφ με τον αγώνα ΑΕΚ-Αερωπού.

     


No comments