Λαμπρίνα Τσάκαλου: "Ο δρόμος δεν έχει στρωμένα ροδοπέταλα." - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Λαμπρίνα Τσάκαλου: "Ο δρόμος δεν έχει στρωμένα ροδοπέταλα."

Στα 24 χρόνια της, είναι η κατά τεκμήριο κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια του χάντμπολ. Φέτος έκανε το όνειρο της πραγματικότητα, παίρνοντας μεταγραφή σε μια σπουδαία ομάδα του εξωτερικού, την Κριμ Λιουμπλιάνα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πρωταθλήτρια Σλοβενίας, είναι μια από τις ιστορικές ομάδες της Ευρώπης, με 5 παρουσίες σε τελικό του Champions League γυναικών, από τις οποίες τις δυο κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ο λόγος για την Λαμπρίνα Τσάκαλου, η οποία με αξιοθαύμαστη ωριμότητα και αποφασιστικότητα, μίλησε στο Greek Handball, για τo ξεκίνημα της καριέρα της στο εξωτερικό και όχι μόνο.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε η Λαμπρίνα:


Από φέτος αγωνίζεσαι σε μια σπουδαία ομάδα της Ευρώπης, την Κριμ, με μεγάλη ιστορία στο γυναικείο χάντμπολ έχοντας κατακτήσει 2 φορές το CL και άλλες 3 φορές έχει φτάσει στον τελικό της μεγαλύτερης διοργάνωσης. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου μέχρι σήμερα;

Η Σλοβενία τρέφει αρκετά μεγάλη αγάπη για το χάντμπολ, κάτι που φαίνεται από τη συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στην ομάδα και τις παίχτριες. Η Λιουμπλιάνα είναι μια όμορφη πόλη με ζωή και αυτό βοηθάει στην ομαλή προσαρμογή όταν προέρχεσαι από την Ελλάδα και τα τόσα χρόνια στην Αθήνα . Όσων αφορά την ομάδα , οι προπονητές και οι συμπαίκτριες είναι ευγενικοί και βοηθούν με τη γλώσσα τις ξένες παίκτριες . Φυσικά το επίπεδο είναι διαφορετικό καθώς οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά σε επαγγελματικό επίπεδο .

Πως πραγματοποιήθηκε αυτή η σπουδαία μεταγραφή;

Με την Εθνική Ελλάδος είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι σε προκριματικό γύρο με την εθνική Σλοβενίας όπου αρκετές από τις πλέον συμπαίκτριες μου καθώς και ο προπονητής ήταν παρών. Με είχαν δει να αγωνίζομαι σε αυτό το επίπεδο και τους έκανα θετική εντύπωση, με αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή με τη Νέα Ιωνία, όπου με τη βοήθεια των προπονητών μου Σοφίας Ναισίδου , Σάσα Ζιβούλοβιτς αλλά και του προέδρου κου Παντελή Χατζηιωάννου ,  πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συνεισφορά αυτή. Τυπικά η μεταγραφή ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση μου στη Λιουμπλιάνα, όπου πέρασα τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψα το συμβόλαιο μου.

Πως αισθάνεσαι που θα είσαι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα αγωνιστεί με μια σπουδαία ξένη ομάδα στους ομίλους του CL;

Η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης της μεταγραφής όπου με ενημέρωσαν. Παρόλα αυτά, μια απλή παρουσία, προσωπικά δεν λέει κάτι . Πρώτα από όλα η υγεία και στη συνέχεια ο χρόνος συμμετοχής  και οι καλές εμφανίσεις . Θέλω η είσοδος μου στον αγωνιστικό χώρο να προσφέρει  τόσο στην ομάδα μου, όσο και στις υπόλοιπες Ελληνίδες αθλήτριες, που ελπίζω να ακολουθήσουν.

Πολλοί πιστεύουν για σένα ότι η Κρίμ θα είναι ένα σκαλοπάτι για να κάνεις μια σπουδαία καριέρα. Ποια είναι η άποψη σου;

Η αρχή είναι πάντα η πιο δύσκολη . Χρειάζεται χρόνο προσαρμογής , προσπάθεια , δουλειά , εμπιστοσύνη από τον προπονητή , εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και υπομονή. Πολλή υπομονή. Ερχόμενη από ένα δυστυχώς κακό πρωτάθλημα και μια Εθνική ομάδα που χαροπαλεύει στα μάτια του παγκόσμιου χάντμπολ πάντα είσαι "ο/η Έλληνας/Ελληνίδα" . Όλα είναι δύσκολα. Δεν έχει σημασία αν έρχεσαι με πρωταθλήματα ή με βραβεία mvp. Είσαι "η ελληνίδα". Κανείς δεν σε ξέρει και κανείς δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρεις. Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις το αντίθετο. Στο στίβο, στο γυμναστήριο, στην άμυνα, στην επίθεση, στην πειθαρχία . Όλη μου τη ζωή περίμενα αυτή τη στιγμή και πίστεψε με. Είναι πιο δύσκολη απ’ ότι φαντάζονται οι τρίτοι.

Ήδη κέρδισες τον πρώτο σου τίτλο με τη νέα σου ομάδα (σουπερ καπ Σλοβενίας) ενώ στα φιλικά προετοιμασίας αγωνίστηκες απέναντι σε πολύ δυνατές ομάδες όπως η Μπουντούτσνοστ, Σιόφοκ και Thuringer, έχοντας πολύ καλή παρουσία. Είσαι ικανοποιημένη;

Δεν είμαι ικανοποιημένη 100% με τον εαυτό μου. Είμαι αυστηρός κριτής, αλλά προσπαθώ να δώσω λίγο χρόνο προσαρμογής στον εαυτό. Η τακτική της ομάδας αλλάζει , το ίδιο κι ο τρόπος που κινούνται οι συμπαίκτες σου. Χρειάζεται χρόνος για το "δέσιμο". Αλλάζουμε συχνά σχήματα και περνάμε από όλες τις θέσεις της περιφέρειας . Ξέρω ότι σαν Λαμπρίνα θα μπορούσα να πάω καλυτέρα , αλλά όπως είπα και πριν, το ρόστερ είναι μεγάλο και βρίσκομαι στο πιο χαμηλό σημείο με βάση το βιογραφικό. Παρόλα αυτά, ήδη έδειξα κάποια πράγματα και φαίνεται από το χρόνο συμμετοχής μου, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος . Ο προπονητής με εμπιστεύεται κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου ο καθένας έχει συγκεκριμένους ρόλους .  Σκοπός μου είναι πλέον να τον πείσω ότι μπορεί να μου αναθέσει περισσότερους ρόλους, σε όλους τους τομείς.

Είσαι η κατά τεκμήριο καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια αποτελώντας πρότυπο για τις νέες γενιές; Τι συμβουλές θα έδινες στα μικρά παιδιά που θέλουν να φτάσουν ψηλά;

Θέληση , προπόνηση , δουλειά, πειθαρχία , προσήλωση στο στόχο και πολυυύ γερό στομάχι . Είναι πιο δύσκολα απ΄ ότι φαντάζονται πολλοί. Οι θυσίες είναι μεγαλύτερες όταν φτάνεις στο σημείο να τις κάνεις.  Σου λείπει το σπίτι σου , η οικογένεια σου, οι φίλοι σου, το φαγητό, ο ήλιος. Οι προπονήσεις είναι σκληρές και δύσκολες και πολλές φορές δεν εξελίσσονται όλα όπως θες. Το σημαντικό είναι να έχεις κίνητρο. Κάθε φορά που έχεις μια δύσκολη μέρα, κάθε βράδυ που ξαπλώνεις στο κρεβάτι και σκέφτεσαι όλα τα προηγούμενα, να ξέρεις γιατί ακριβώς το κάνεις. Ότι αξίζει . Ότι το θες και ότι κυνηγάς το όνειρο σου. Υπομονή και δύναμη. Σωματική και ψυχική. Ο δρόμος δεν έχει στρωμένα ροδοπέταλα.

Υπάρχουν άλλες αθλήτριες στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό; Πόσο βοηθάει το πρωτάθλημα; Τι θα άλλαζες αν ήταν στο χέρι σου;

Φυσικά και υπάρχουν . Πρώην συμπαίκτριες και αντίπαλες. Το έχω πει πολλές φορές και σε κάθε ευκαιρία θα το επαναλαμβάνω. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ έλλειψη ταλέντου σε κανένα άθλημα, όσο παραμελημένο και να είναι. Δεν έχουμε μειονέκτημα ούτε στην τεχνική , ούτε στη δύναμη εκ γενετής , ούτε στα φυσικά προσόντα , ούτε στην αντίληψη του παιχνιδιού. Το μοναδικό μας μειονέκτημα σαν χώρα, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.  Αν οι ομοσπονδίες πίστευαν στους παίκτες και οι παίκτες στους εαυτούς τους,  τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Το μυαλό μας είναι το πρόβλημα μας. ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Εμείς σαν παίχτες περιμένουμε αυτούς, αυτοί σαν ομοσπονδία περιμένουν εμάς. Όλοι έχουν δίκιο και όλοι άδικο. Πως να δουλέψει επαγγελματικά η ελληνίδα αθλήτρια αν δεν έχει εισόδημα να συντηρήσει τον εαυτό της; Και αν η ομοσπονδία δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλει, που έρχονται μόνο από προσήλωση και πρωταθλητισμό, πως να επενδύσει ; Για μένα πρέπει όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, να δουν και την άλλη όψη του νομίσματος και σιγά σιγά να γυρίσουμε οργανωτικά την κατάσταση μαζί. Πετώντας το μπαλάκι συνεχώς ο ένας στα χέρια του άλλου, γκολ δεν μπαίνει. Στάσιμο παιχνίδι. Παθητικό. Και στο τέλος όλη η ομάδα χάνει τη μπάλα.

Η ομάδα σου η Νέα Ιωνία με την οποία συνδέθηκες αθλητικά κατακτώντας όλους τους τίτλους τα τελευταία χρόνια, θα αγωνιστεί φέτος χωρίς την αρχηγό της. Τι σημαίνει για σένα η Νέα Ιωνία και τι μήνυμα στέλνεις στους ανθρώπους και τις πρώην συμπαίχτριες σου;

Η Νέα Ιωνία έχει παίχτριες που μπορούν να πάρουν την ομάδα πάνω τους. Έχει αρχηγούς. Δεν θα της λείψει η μία. Το άθλημα είναι ομαδικό και τόσοι τίτλοι δεν είναι τυχαίοι. Δουλέψαμε αρκετά για αυτούς και το ταλέντο είναι ταλέντο. Ο σύλλογος έχει πολύ από αυτό. Άλλωστε για μένα ο αρχηγός φαίνεται περισσότερο στα αποδυτήρια παρά στο γήπεδο. 7 χρόνια στην Αθήνα δεν είναι λίγα. Είναι ουσιαστικά ολόκληρη η αθλητική μου ζωή. Και ο κορμός της ομάδας σχεδόν πάντα ίδιος . Όσο η ομάδα παραμένει "ομάδα " και είναι δεμένη, οι στόχοι είναι εφικτοί . Με υγεία πάνω απ’ όλα και χωρίς τραυματισμούς. Και εύχομαι ότι καλύτερο. Σε κάποιους θα λείψω λίγο παραπάνω , σε άλλους μπορεί καθόλου, αλλά ευχαριστώ όλους για τις αναμνήσεις όμορφες και άσχημες. Στον πρωταθλητισμό οι καλές αναμνήσεις σου διαμορφώνουν το βιογραφικό , οι κακές σου διαμορφώνουν τη ψυχή. Και είμαι ευγνώμων που είχα όλο το πακέτο .Και αν τύχει να σας λείψει η γκρίνια μου ξέρετε, παράπονο το χω.....(γέλια)

Σε ευχαριστώ πολύ Λαμπρίνα και σου εύχομαι καλή επιτυχία

Σε ευχαριστώ πολύ για την εύκαιρια να τα πω (γέλια)

Συντακτική ομάδα Greek Handball

No comments