Μην κλείνετε άλλο τα μάτια. Ζητείται η παρέμβαση της ΟΧΕ και της ΓΓΑ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μην κλείνετε άλλο τα μάτια. Ζητείται η παρέμβαση της ΟΧΕ και της ΓΓΑ

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μέσα από τις γραμμές αυτού του ιστολογίου, έχω αναφερθεί στην τραγική κατάσταση που διέπει τη λειτουργία των Ενώσεων ανα την Ελλάδα. Τι ότι αποκτούν παράτυπα δικαίωμα ψήφου σωματεία, τι ότι υπάρχουν φύλλα αγώνα για αγώνες που δεν γίνονται ή που δεν θα έπρεπε να γίνουν και επιστρατεύονται οι φύλακες των γηπέδων ως παίχτες ή παίχτες άλλων ομάδων και άλλα πολλά που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των συλλόγων που αγωνίζονται στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Το δυστύχημα όμως είναι ότι ενω όλα αυτά τα περιστατικά ήταν στη γνώση της ΟΧΕ, οι διοίκησεις της μέχρι σήμερα, δεν έπραξαν ποτέ τίποτα για να μπει μια τάξη σε αυτό το όργιο της ανομίας. Γιατί άραγε; Ο καθένας ας δώσει την απάντηση που θέλει.

Φτάνει όμως η στιγμή, που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, όταν η ανομία χτυπά την πόρτα
της μεγαλύτερης Ένωσης της Ελλάδας, αυτή της ΕΣΧΑ που συστεγάζεται στα γραφεία της ΟΧΕ, η οποία διαθέτει τα περισσότερα σωματεία, τους πρωταθλητές Ελλάδας σε Άνδρες, Γυναίκες, Έφηβους, Κορασίδες και δευτεραθλητές, τριταθλητές σε όλες τις κατηγορίες. Διαβάστε για να καταλάβετε

Κυκλοφόρησε λοιπόν η παρακάτω πρόσκληση για ΓΣ της ΕΣΧΑ, η οποία παραδόξως δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ όπως γίνεται συνήθως.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Αττικής (Ε.Σ.Χ.Α.) κατά την συνεδρίαση του (17/8/2017) αποφάσισε σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της Ένωσης, την σύγκληση τακτικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των σωματείων-μελών της Ένωσης με δικαίωμα ψήφου και των αντιπροσώπων αυτών και σωματείων-μελών της Ένωσης με δικαίωμα συμμετοχής, χωρίς δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπων αυτών, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18.00 στα γραφεία της Ε.Σ.Χ.Α. επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου 56 - 3ος όροφος με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
2. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός από 01/01/2016 έως 31/12/2016 και από 01/01/2017 έως 31/08/2017.
3. Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής και έγκριση αυτής.
4. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017
5. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
6. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση (εκλογή εννέα τακτικών μελών, τριών αναπληρωματικών μελών, τριών μελών για την εξελεγκτική επιτροπή).

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύμφωνα με το καταστατικό η απαιτούμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την παραπάνω ημερομηνία (ήτοι Δευτέρα 4/9/2017) και ώρα 19.00 στον ίδιο τόπο και χώρο με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.
Παρακαλούμε όπως γνωστοποιήσετε εγγράφως έως τις 30/8/2017 στην Ένωση τον ορισμό του αντιπροσώπου σας τακτικού ή αναπληρωματικού."

Το νεο 9μελές ΔΣ της ΕΣΧΑ είναι καιρό γνωστό και απλώς οι αρχαιρεσίες  θα το επιβεβαίωναν και τυπικά. Γι αυτό και δεν αναφέρεται ούτε η προθεσμία, αλλά ούτε και η διαδικασία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Από την πρόσκληση όμως, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι κάτι πάει στραβά. Στο δεύτερο θέμα λοιπόν, ζητείται η έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού όλου του 2016, να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2017.

Και εκεί χτυπάνε καμπάνες αυτόματα. Και ανοίγεις το καταστατικό -το οποίο μάλιστα μνημονεύει η πρόσκληση- και βλέπεις ότι οι τακτικές ΓΣ πρέπει να είναι 2 ετησίως και να πραγματοποιούνται η μια το πρώτο τρίμηνο του έτους με θέμα διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους (θέμα 2 της πρόσκλησης) και η άλλη τον Σεπτέμβριο με θέμα έγκριση προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Δηλαδή για το συγκεκριμένο θέμα, έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ΓΣ εως 31/3/2017. Και το ψάνεις περισσότερο και τι ανακαλύπτεις, εκτός του ότι κι άλλες προβλεπόμενες ΓΣ δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια;

Ότι η 4ετής κατά το νόμο θητεία της διοίκησης της ΕΣΧΑ έχει λήξει από τις 12 Μαρτίου του 2017, αφού οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της είχαν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου του 2013.

Ευκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η ΓΣ της ΕΣΧΑ που προκηρύχθηκε από μια διοίκηση της οποίας η θητεία έχει λήξει έδω και 6 μήνες, είναι ΑΚΥΡΗ και οι όποιες αποφάσεις της θα είναι το ίδιο άκυρες. Και αναρρωτιέται κανείς. Η έκθεση της τριμελούς εξελεγκτικής επιτροπής θα είναι υπογεγραμμένη και θα λέει ότι όλα έγιναν καλώς διοικητικά;

Ανεξάρτητα αν κάποιο σωματείο προσφύγει ή όχι στα αρμόδια δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την ΕΣΧΑ σε ΓΣ για νεο ΔΣ, η ανώτατη αρχή του αθλήματος η ΟΧΕ, δεν μπορεί να προσποιηθεί άλλο ότι δεν βλέπει τι γίνεται τριγύρω. Ειναι καθήκον της, να δρομολογήσει τις απαραίτητες νομικές και κανονιστικές διαδικασίες για την τήρηση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη του όποιου κύρους του αθλήματος. Παράλληλα η ΓΓΑ, δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχη, διότι εύκολα θα νομίζει κανείς, ότι όταν πραγματοποιεί ελέγχους, το πράττει κατά το δοκούν.

Όχι ότι σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης του αθλήματος η κατάσταση είναι ρόδινη, όμως στο επίπεδο των ΕΣΧ τα πράγματα είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Η ΟΧΕ δεν μπορεί άλλο να εθελοτυφλεί ή να σφυρίζει αδιάφορα, ισχυριζόμενη ότι δεν γνωρίζει. Στο χέρι της είναι να αποδείξει τη βούληση της για την τήρηση της νομιμότητας και για τη διαφύλαξη του κύρους του αθλήματος.


Στάθης Παπαχαρτοφύλης

No comments