ΟΑΚΑ: Μισές αλήθειες και παραλείψεις. Στον αέρα η σύμβαση - greekhandball.com

Τελευταία νέα

ΟΑΚΑ: Μισές αλήθειες και παραλείψεις. Στον αέρα η σύμβαση

Περιπετειώδης αποδείχθηκε η πρεμιέρα αγώνα στην αίθουσα Κασιμάτης του ΟΑΚΑ, ύστερα από τη λάθος επιλογή να γίνει καθαρισμός του τάραφλεξ με βενζίνη, την ημέρα του αγώνα. Θεωρώ ότι παρά το γεγονός της λανθασμένης επιλογής του κ. Σταματιάδη, ο οποίος συγχέει πολλλές φορές τις ιδιότητες του κατά το δοκούν, δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό το γεγονός, όσο στο μετά. Κατά την άποψη μου ο κ. Σταματιάδης ευθύνεται το ίδιο με τον κ. Γκαντή, τον κ. Σταμούλη και τον κ. Κρανιώτη που βρέθηκαν στο γήπεδο από το ΔΣ της ΟΧΕ, αφού επέτρεψαν να ξεκινήσει ενα παιχνίδι που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, κάτι που ήταν γνωστό από νωρίς το πρωι της Κυριακής. Το επιχείρημα του κ.
Γκαντή σε ερώτηση μου γιατί δεν επενέβη, ότι η απόφαση άνηκε στους διαιτητές και τον παρατηρητή μπορεί να στέκει τυπικά, όμως ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, είναι θεματοφύλακες των κανονισμών της ΟΧΕ και όταν είναι παρόντα πρέπει να επιβάλλονται, ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις σχετίζονται με τη σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων. Το λάθος δεν πρέπει να διορθώνεται με ενα ακόμα λάθος κι ευτυχώς που στο τέλος, έστω και με τρόπο από ταινίες κατασκοπίας, πάρθηκε η σωστή απόφαση, που δεν κόστισε κανέναν σοβαρό τραυματισμό, παρά μόνο τα διπλά διαιτητικά έξοδα και την ακύρωση των προπονήσεων της εθνικής ανδρών και κλιμακίων αγοριών Κ15.

Στο σημερινό άρθρο θα σταθώ -ελπίζω για τελευταία φορά- στην υπόθεση του ΟΑΚΑ. Στην επιστήμη της επικοινωνίας, η εικόνα αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην διαμόρφωση άποψης , όμως πολλές φορές τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Η εικόνα και οι δηλώσεις μισής αλήθειας, κάνουν τον θεατή να νομίζει ότι υπάρχει ενα αγαθό (γήπεδο στην προκείμενη περίπτωση) που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όμως όταν παρουσιαστεί ολόκληρη η αλήθεια, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Εχω γράψει πολλές φορές και το πιστεύω ακράδαντα, ότι κάθε άποψη, με τη δική μου πρωτίστως, είναι υποκειμενική. Δεν διεκδικώ το αλάθητο και προτιμώ την σύγκρουση για τα όσα πιστεύω, παρά την επιβράβευση από οσφυοκάμπτες και γλείφτες. Προσπαθώ λοιπόν, όσο το δυνατόν γίνεται, με επιχειρήματα και ντοκουμέντα (τα οποία είναι προσβάσιμα στον καθένα), να τεκμηριώνω όσο μπορώ αυτή την υποκειμενική μου άποψη και να τη θέτω στην κρίση του κάθε αναγνώστη, που μου κάνει την τιμή να με διαβάζει. Άλλωστε η κρίση του καθενός μας, είναι μοναδική και έχει ιδιαίτερη αξία. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα, αφού κατά τη γνώμη μου η διαχείριση του θέματος του ΟΑΚΑ, πραγματοποιήθηκε με τη συνήθη προχειρότητα από την ΟΧΕ, με αποτέλεσμα το άθλημα, για μια ακόμα φορά, να μην διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Πριν ξεκινήσω θα υπενθυμίσω ότι τα προηγούμενα έτη στο ΟΑΚΑ έμπαινε δωρεάν η ανάπτυξη τα Σαββατοκύριακα και σύλλογοι επί πληρωμή. (ΑΕΚ, ΑΣΕΔ). Φέτος τον Ιούνιο ο ΑΣΕ Δούκα την 2/6/2016 με έγγραφο του προς τη διοίκηση του Σταδίου, ζητεί την μακροχρόνια μίσθωση (9 έτη) με μίσθωμα και τεχνικές βελτιώσεις (παρκέ κλπ) κατά κρίση του ΟΑΚΑ. Δέκα μέρες αργότερα (13/6/2016) φτάνει ανάλογο αίτημα από την ΟΧΕ που ζητά ισόχρονη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας, με τοποθέτηση εξοπλισμού. Είναι προφανές ότι το αίτημα της ΟΧΕ προήλθε από εσωτερική ενημέρωση και καλώς υποβλήθηκε. Όπως θα δείτε από τα πρακτικά της 32ης συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΑΚΑ που πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2016, το θέμα έρχεται στο ΔΣ του Σταδίου, όπου ο εισηγητής μέλος του ΔΣ του ΟΑΚΑ και μετέπειτα πρόεδρος της ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου (στην οποία γενικός γραμματέας είναι ο κ. Αλικάκος ο οποίος είναι και μέλος της διοίκησης του ΟΑΚΑ, ορισμένος από την ΕΟΕ) κ. Πανταζίδης, εισηγείται την έγκριση του αιτήματος της ΟΧΕ, ισχυριζόμενος ότι το αίτημα του ΑΣΕ Δούκα θα απέκλειε τα υπόλοιπα αθλήματα και θα αφορούσε κυρίως το μπάσκετ, κάτι που ήταν σχετικό, αφού η πρόταση αφορούσε το χάντμπολ, το φουτσαλ ΚΑΙ το μπάσκετ. Στην ουσία θα έβγαινε το βόλεϊ για να μπεί μπάσκετ. Τέλος πάντων η απόφαση ελήφθει και εγκρίθηκε η εισήγηση για παραχώρηση στην ΟΧΕ της αίθουσας Κασιμάτης, 6 ώρες ημερησίως (κρατήστε τον αριθμό) και ανατέθηκε στην επιτροπή ανάπτυξης του ΟΑΚΑ να προβεί στην οριστικοποίηση των όρων της σύμβασης σε συνεργασία με την ΟΧΕ.




 Έτσι φτάνουμε στην 33η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΚΑ στις 29/7/2016, όπου όπως φαίνεται στα πρακτικά, εγκρίθηκε το σχέδιο του συμφωνητικού ως προς τους βασικούς όρους όμως το 6 ώρες έχει γίνει 4 ώρες, ενω σύμφωνα με ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο σύμβασης που είχε σταλεί εκ μέρους της ΟΧΕ, αναφερόταν σε 3 ώρες ημερησίως. Είναι δηλαδή προφανές ότι η ΟΧΕ δεν διαπραγματεύτηκε για το συμφέρον όλου του αθλήματος και με τη συνήθη προχειρότητα που την διακρίνει προχώρησε στην υπογραφή, κάτι που θα φανεί από την σύμβαση. Λοιπόν όπως είπαμε 29/7/2016 το ΔΣ του ΟΑΚΑ εγκρίνει το 4ωρο καθημερινά (17:00-21:00) και το δίωρο το Σάββατο (11:00-13:00)  με κόστος μόνο για τις λειτουργικές δαπάνες.

 

Και φτάνουμε στη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 24/10/2016 την οποία μπορεί κανείς να διαβάσει στο τέλος του κειμένου. Και διαπιστώνει κανείς τα ακόλουθα:

- Οι 6 ώρες ημερησίως που είχε εισηγηθεί το ιδιο το ΟΑΚΑ, παραμένουν 4, με αποτέλεσμα εκεί που θα μπορούσαν να μπουν 4 σύλλογοι (1,5 ώρα έκαστος) ημερησίως -εκ του αποτελέσματος- να μπαίνουν μόνο 2 με το λειτουργικό κόστος 5,3€/ώρα +30€ ζεστό νερό πλέον ΦΠΑ, να πληρώνεται από την ΟΧΕ (κρατήστε το αυτό). Αξίζει να σημειωθεί ότι αν άλλος σύλλογος θέλει να μισθώσει τις ελεύθερες ώρες τις καθημερινές, μπορεί με το κανονικό τιμολόγιο 25€/ώρα +30€ ζεστό νερό πλέον ΦΠΑ. Δηλαδή για 13,15€ η ΟΧΕ απεμπόλησε δυο ακόμα ώρες, που τώρα το οποιοδήποτε σωματείο πρέπει να τις αγοράσει από το ΟΑΚΑ στην τιμή των 62€ (400% πάνω). Ούτε που πέρασε από το μυαλό των "διαπραγματευτών" ότι θα μπορούσε η ΟΧΕ να κρατήσει το 6ωρο και από αυτή την ιστορία να βγάλει και κέρδος, αν υπεκμίσθωνε η ίδια τις ώρες, αφού θα υπήρχαν πολλά σωματεία που τώρα κάνουν σε ανοιχτό και θα έδιναν 15€ για μια προπόνηση 90 λεπτών την εβδομάδα.

- Τα Σαββατοκύριακα ουδείς σκέφτηκε να πάρει περισσότερες ώρες με το ίδιο τιμολόγιο (5,3€+ΦΠΑ την ώρα). Δηλαδή εκεί που μπορούν να κάνουν προπόνηση πολλές υποδομές το κόστος πλεον εκτινάσεται στα 35€+ΦΠΑ την ώρα. Ποιος θα παει να κάνει προπόνηση ΣΚ με τέτοιο κόστος;

- Δήλωσε ο κύριος Σταματιάδης ότι όποιος θέλει μπορεί να παίζει αγώνες αρκεί να επικοινωνήσει με το ΟΑΚΑ. Μπορεί να μας πει και τους όρους; Είναι οι ίδιοι που είχε το φούτσαλ που έπαιζε επίσημους αγώνες και πριν. Για εναν αγώνα θα χρειαστούν 2,5 ώρες. Αυτό σημαίνει 35€ την ώρα + 50€ ζεστό νερό πλέον ΦΠΑ συν έξοδα για υπερωρίες προσωπικού του ΟΑΚΑ που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία της αίθουσας και για αποκλειστικότητα, συν τα έξοδα της ενοικίασης του χώρου του βόλει βάσει τιμοκαταλόγου. Είναι προσιτή αυτή η τιμή; Μπορεί ενα σωματείο να αντέξει τέτοιο κόστος για εναν μόνο αγώνα;; Γιατί δεν εξήγησε κανένας στη διοίκηση του ΟΑΚΑ ότι το κόστος καθίσταται ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ κι ότι το συμφέρον και του Σταδίου θα ήταν να μπαίνουν περισσότεροι χρήστες αντί να παραμένει αχρησιμοποίητο;

- Η ΟΧΕ με έξοδα της ανέλαβε να βελτιώσει το χώρο και για τα άλλα αθλήματα οι ομοσπονδίες των οποίων δεν συμμετείχαν καθόλου (πχ βόλεϊ). Δηλαδή τους έκανε συμμέτοχους χωρίς να πληρώσουν ΕΥΡΩ!!!! Το βόλεϊ πλέον έχει εναν χώρο -ο οποίος πρέπει να γίνει αυτόνομος με διαχωριστικό διχτύωμα με έξοδα της ΟΧΕ- για τον οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα, γεγονός το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα αργότερα, αφού κανείς δεν έχει πάρει ακόμα χαμπάρι στο βόλεϊ τι διακιώματα υπέρ του, έχουν προκύψει. Ακόμα και τα έξοδα για δημιουργία Ιατρείου και τα αποδυτηρίων διαιτητών, τα ανέλαβε σύμφωνα με τη σύμβαση η ΟΧΕ. Το ΟΑΚΑ ανέλαβε με τη σύμβαση, μόνο την τακτοποίηση των κερκίδων και την έκδοση της άδειας λειτουργίας, κάτι που έγινε αφού εκδόθηκε από τον ΓΓΑ, προσωρινή άδεια εως τον Οκτώβριο του 2017.

- Στην σύμβαση δε, ουδείς διαπραγματεύτηκε να περιλαμβάνει ΡΗΤΑ ποια αθλήματα αποκλείονται από τη χρήση της αίθουσας. Έτσι η ΕΠΟ με το 5Χ5 προσπάθησε με μαεστρία να αφήσει πρώτα να εκτελεστούν τα έργα, ώστε στη συνέχεια να βρει μια εγκατάσταση έτοιμη για χρήση. ΕΥΤΥΧΩΣ το αίτημα της δεν εγκρίθηκε την 34η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΚΑ (9/9/2016), από καθαρή σύμπτωση, κάτι που όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, αν λχ αλλάξει η σύνθεση του ΔΣ του Σταδίου ή για λόγους "ανωτέρας βίας". Επίσης μπορεί πχ να δούμε διάσημο καλαθοσφαιριστή για να βάλει το μπάσκετ στην αίθουσα, να κάνει καμπ με χάντμπολ, έτσι για ξεκάρφωμα

- Και όλα αυτά τα έργα, εκτός ότι δεν ζητήθηκε η συνέργεια των άλλων ομοσπονδιών (Βόλεϊ, τοξοβολίας, Μπαντμιντον), δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συμψηφισμού με το μίσθωμα. Και αυτό αναφέρεται ΡΗΤΑ στη σύμβαση.

Δηλαδή η ηγετική ομάδα της ΟΧΕ δεν διαπραγματεύτηκε απολύτως τίποτα, έχοντας απέναντι της μια ευνοϊκή σύνθεση στο ΔΣ του Σταδίου, που όπως φαίνεται την "ξύπνησε" να προβεί σε αίτημα παραχώρησης και μάλιστα στη συνέχεια της έδωσε και 6 ώρες από Δευτέρα εως Παρασκευή, τις οποίες η ΟΧΕ ζήτησε αρχικά να γίνουν 3 (υπάρχει το προτεινόμενο από την ΟΧΕ σχέδιο σύμβασης) για να καταλήξουν στις 4 ώρες τελικά. Υπάρχει εκ μέρους της ΟΧΕ κάποια πειστική δικαιολογία, για τον λόγο που την οδήγησε να μην αποδεχτεί τις 6 ώρες ημερησίως;

Και φτάνουμε στο τελευταίο και πιο σημαντικό. Η σύμβαση τυπικά έχει καταπέσει, αφού ουδείς προνόησε η καταβολή του μισθώματος να συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της τακτικής επιχορήγησης από την ΓΓΑ. Έτσι η ισχύς της σύμβασης, είναι πλεον στον αέρα, αφού η ΟΧΕ δεν έχει τακτοποιησει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τη διοίκηση του Σταδίου. Υποχρεώσεις που προκύπτουν από την χρήση της αίθουσας, από τους συλλόγους που το χρησιμοποιούν. Ήδη υπάρχει γραπτή όχληση από τη διοίκηση του Σταδίου προς την ΟΧΕ, για να τις τακτοποίησει. Δηλαδή η διοίκηση του Σταδίου, μπορεί πλεον να ασκήσει το συμβατικό της δικαίωμα και να προβεί σε μονομερή λύση της σύμβασης με υπατιότητα της ΟΧΕ. Κι ευτυχώς που δεν το κάνει. Αλήθεια αν γινόταν αυτό, ποιος θα αποζημίωνε τους κ. Παπασταμάτη και Ξυνή για τα έξοδα τους;

Η προχειρότητα κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος. Και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, άλλα με ιστορία στο άθλημα και άλλα με προσωπική οικονομική συνεισφορά στους συλλόγους τους, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να παραμένουν αμέτοχα και να εκτίθονται επαγωγικά, από τις αβλεψίες μιας μικρής ηγετικής ομάδας.Ο κ. Γκαντής επίσης θα πρέπει να ασκήσει διοίκηση, έστω και αν πρόκειται να αποχωρήσει αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί η διοίκηση της ομοσπονδίας να έχει αφεθεί σε εναν αιρετό και σε δυο εξωδιοικητικούς. Ας συγκαλέσει ο κ. Γκαντής ενα συμβούλιο και ας διεκδικήσει την αναπροσαρμογή της σύμβασης, αφού και οι αντισυμβαλλόμενοι διάκεινται θετικά, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα, αλλά και από την μη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους που προκύπτουν από μια σύμβαση, που από ότι φάνηκε, δεν την μελέτησε κανείς. Προκαλεί επίσης μεγάλη απορία, το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν περισσότεροι "συμπαίχτες"σε αυτό το εγχείρημα. Η αποκλειστικότητα της χρήσης, η παραχώρηση όλων των ωρών από 15:00-22:30 καθημερινά και μεγαλύτερος αριθμός το ΣΚ με αντίτιμο ίσο με το λειτουργικό κόστος, αλλά και η δημιουργία ενός προνομιακού τιμοκαταλόγου για αγώνες, αποτελούν προτεραιότητα για να μπορέσει η αίθουσα να αποτελέσει "brand" για το άθλημα.

Στάθης Παπαχαρτοφύλης











No comments