Τα εμπόδια της ΟΧΕ στην ανάπτυξη του αθλήματος. Η περίπτωση του Ωρίωνα Χανίων - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τα εμπόδια της ΟΧΕ στην ανάπτυξη του αθλήματος. Η περίπτωση του Ωρίωνα Χανίων

Είναι γεγονός ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του αθλήματος μας, είναι η περιορισμένη διασπορά του ανα την επικράτεια. Λόγια και λόγια έχουν ειπωθεί, ότι το άθλημα πρέπει να απλωθεί, κάτι που αποτέλεσε και εξαγγελία της πρώην και νυν διοίκησης της ΟΧΕ. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κρήτης, όπου σε ολόκληρο το νησί, το άθλημα παίζεται μόνο στο Νομό Χανίων, όπου ύστερα από την αποχώρηση του Κύδωνα Χανίων το 2011 -ο οποίος άγνωστο για ποιον λόγο, εξακολουθεί να παραμένει μέλος της ΟΧΕ κατά παράβαση του καταστατικού- το μόνο σωματείο που καλλιεργούσε το άθλημα μέχρι πρότινος, ήταν ο τοπικός ΓΣ Χανίων. Ολόκληρη Κρήτη μόνο ένα σωματείο.

Κάτι τέτοιο σκέφτηκαν ο Ευτύχης Χλωράκης με τον Στέλιο Ντουνιαδάκη και δημιούργησαν ενα νέο
σύλλογο, με την επωνυμία "Ωρίων Χανίων". Το σωματείο αυτό αναγνωρίστηκε κανονικότατα από τα δικαστήρια των Χανίων το 2015 και ύστερα από την δικαστική απόφαση και τη δημοσίευση της, οι άνθρωποι του συλλόγου ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να εγγραφούν μέλη της ΟΧΕ. Έτσι στις 23/7/2015 κατέθεσαν την αίτηση εγγραφής συνοδευόμενη από φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή του σωματείου στη δύναμη της ΟΧΕ, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να λαμβάνει μέρος και στα πρωταθλήματα της.

Κι ενώ ο καθένας θα περίμενε να αποτελέσει χαρά η εμφάνιση ενός νέου σωματείου σε μια περιοχή που το άθλημα πονάει, ενα σωματείο που δέχεται όλο και περισσότερα παιδιά στις υποδομές του, με κανονικούς προπονητές και εν γένει με όλα τα τυπικά αλλά κυρίως τα ουσιαστικά προσόντα για να γίνει μέλος της ΟΧΕ, άγνωστο γιατί, κοντεύουν δυο χρόνια από την αίτηση του, που το σωματείο δεν έχει εγγραφεί ακόμα στη δύναμη των σωματείων της ΟΧΕ, με ευθύνη της Ομοσπονδίας. Παρόλα αυτά, συμμετείχε στο πρωτάθλημα ΠΠ Β' της Έδεσσας, όπου σημείωσε αξιοπρεπέστατη παρουσία, οι υποδομές του συλλόγου ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα για φιλικούς αγώνες, ενω φέτος λόγω της έλλειψης αγώνων μετέβησαν στην Κύπρο για να αγωνιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στέλνονται προς την ΟΧΕ αιτήσεις για την έκδοση δελτίων, αυτά δεν εκδίδονται, με την απαράδεκτη και εντελώς έωλη δικαιολογία, ότι το σωματείο τελεί "υπό σύσταση".

Με την πρακτική της αυτή η ΟΧΕ το μόνο που καταφέρνει είναι να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη του αθλήματος, αφού ο Ωρίων δεν μπορεί να λάβει αθλητική αναγνώριση, με αποτέλεσμα να απειλείται και με έξωση από τα γυμναστήρια που προπονείται, αφού στην ουσία φαίνεται ως ενα σωματείο που ναι μεν έχει νομική υπόσταση σύμφωνα με την απόφαση των δικαστηρίων των Χανίων, αλλά αθλητικά είναι στον αέρα, αφού δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει την απαραίτητη αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ.

Αν δεχτούμε ότι υπήρχε -που δεν υπάρχει- κάποιο τυπικό κώλυμα για την εγγραφή του, έχει ειδοποιηθεί το σωματείο να το τακτοποιήσει; Πώς μπορεί να μην γίνεται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια η εγγραφή του Ωρίωνα, τη στιγμή που αργότερα ενεγράφησαν στη δύναμη των μελών της ΟΧΕ με διαδικασίες εξπρές, σωματεία όπως οι Αμαζόνες Βάρης, ο ΔΑΣ Αραφήν (κανονικότατο σωματείο) κλπ ενώ διατηρούνται στη δύναμη της ακόμα ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο Κύδων Χανίων, ο ΓΣ Κηφισιάς, ο ΓΣ Κορωπίου, ο ΑΟ Στρατηλάτης, ο Σπάρτακος Άργους κλπ. Σε ποια συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΧΕ εντάχθηκε το θέμα εγγραφής του Ωρίωνα, τι απόφαση λήφθηκε και από ποιούς;

Καλό θα είναι, όχι σήμερα αλλα χθες, να διορθωθεί αυτή η ανεξήγητη άρνηση της ΟΧΕ, ώστε και το σωματείο να γλυτώσει τα έξοδα για τα ενδικα μέσα που θα απαιτηθούν για την εγγραφή του και στην ουσία την τήρηση της νομιμότητας, αλλά κυρίως για να συνεχίσουν παιδιά να παίζουν χάντμπολ. Πολύ δε περισσότερο, σε μια περιοχή που την έχουμε ως άθλημα ανάγκη. Και δεν βαριέσαι, ας γραφτεί το σωματείο όπως ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ και μετά ποιος ξέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκπρόσωπος, από τον μεγάλο πάγκο των αναπληρωματικών!!!!

Στάθης Παπαχαρτοφύλης    

ΥΓ: Για το φιάσκο του ΟΑΚΑ δεν είναι τόσο σημαντικό το πως έγινε το λάθος και από ποιον. Σημαντικό είναι ότι το λάθος, δεν διορθώνεται με λάθος. Θα επανέλθω γι αυτό το θέμα.

No comments