Ψήφισμα διαμαρτυρία για το γηπεδικό - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ψήφισμα διαμαρτυρία για το γηπεδικό

Για το χρόνιο γηπεδικό πρόβλημα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Σωματείων Αττικής (Ε.Σ.Χ.Α.) μαζί με τα μέλη της Διοίκησης της Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το άθλημα του Χάντμπολ με την κατασκευή Κλειστών Γυμναστηρίων τα οποία δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές (αγωνιστικός χώρος 40Χ20) ώστε να αναπτυχθεί σωστά το Χάντμπολ στην περιοχή της Αττικής.

Το ψήφισμα στάλθηκε στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιο Συνοδινό, στην Περιφερειάρχη
Αττικής κ. Ρένα Δούρου, στον Εντεταλμένο Σύμβουλο για τα αθλητικά θέματα της Περιφέρειας Αττικής κ. Σπύρο Πάντζα, στον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμου Αττικής Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Νίκο Σαράντη, καθώς και στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των Κλειστών Γυμναστηρίων στις Σχολικές Μονάδες.

Το ψήφισμα:
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα συνεχίζουν να κατασκευάζονται κλειστά γυμναστήρια τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα οποία καλύπτουν αποκλειστικά ανάγκες άλλων ομαδικών αθλημάτων και κυρίως του μπάσκετ και του βόλεϊ. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τους επίσημους φορείς του αθλήματος μας (Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος) δεν έχει περιοριστεί το δυσάρεστο αυτό γεγονός, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διάδοση του Χάντμπολ.

Κατασκευάζονται κλειστά γυμναστήρια πολύ μικρότερων διαστάσεων του αγωνιστικού χώρου χάντμπολ, γεγονός που παραπέμπει σε δόλο με σκοπό να μην υπάρχει η διάδοση του αθλήματος μας σε περιοχές που δεν καλλιεργείται. Έτσι, σε πολλούς Δήμους της Αττικής και όχι μόνο, αναγκάζονται τα σωματεία που θέλουν να αναπτύσσουν το χάντμπολ να χρησιμοποιούν γήπεδα που δεν καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές ΠΑΙΔΙΑΣ του αθλήματος.

Διαπιστώνεται μετά λύπης πως το παραπάνω φαινόμενο διατηρείται έως και σήμερα από φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούν έργα για κλειστά γυμναστήρια που είναι ακατάλληλα (όπως τα κλειστά γυμναστήρια που έχει κατασκευάσει ο ΟΣΚ) όχι μόνο για το χάντμπολ αλλά και για τα λοιπά αθλήματα .

Σε αρκετές περιπτώσεις κατασκευάζονται από φορείς νέα κλειστά γυμναστήρια βάσει της γνωστής πεπατημένης (επαρκής χώρος για την διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά όχι χάντμπολ), ενώ υπάρχει ο απαιτούμενος περιβάλλων χώρος για να υπάρξει ένα επαρκές σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο.

Παράδειγμα των ανωτέρω αποτελεί το νέο Κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στον Δήμο Αγίων Αναργύρων, του οποίου η κατασκευή για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής γκρεμίστηκε γήπεδο το οποίο είχε τις απαιτούμενες διαστάσεις για το χάντμπολ!

Ζητάμε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και όσους φορείς θα προχωρήσουν από εδώ και στο εξής σε κατασκευή κλειστών γυμναστήριων, αυτά να είναι με τις κατάλληλες διαστάσεις για το άθλημα μας, αλλά και ότι άλλο χρειάζεται για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων σύμφωνα με τις διεθνής προδιαγραφές.

Μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι πριν από λίγο καιρό δημοπρατήθηκε το νέο κλειστό γυμναστήριο στην Ζάκυνθο, προδιαγραφών Τύπου Τ11β, το οποίο δεν πληροί τους όρους για το Χάντμπολ. Τέτοια κλειστά γυμναστήρια είναι πολλά και στην Αττική και σε όλη την χώρα.

Ζητάμε από την Πολιτεία την κατάργηση των σχεδίων του συγκεκριμένου τύπου Κλειστού Γυμναστήριου Τ11β και στην θέση του να υπάρξει μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. για κλειστά γυμναστήρια τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες του αθλήματος μας, όπως παράδειγμα το Τ9, αλλά και άλλα που το μέγεθος της κατασκευής τους είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιείται και από το χάντμπολ.

Δεν αποτελεί λύση ούτε να μικρύνουμε τους αγωνιστικούς χώρους για το χάντμπολ ούτε να εκδιωχθεί το άθλημά μας από τα κλειστά γυμναστήρια. Λύση είναι να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους το γεγονός ότι όλα τα αθλήματα μπορούν να συνυπάρχουν μέσα σε αυτά και όχι να αντιμετωπίζεται ρατσιστικά ένα Ολυμπιακό ομαδικό Άθλημα.

Ελπίζουμε οι φωνές των Σωματείων της Αττικής να εισακουστούν από την Πολιτεία, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον Πρώτο και Δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και έστω καθυστερημένα, εφεξής να κατασκευάζονται κλειστά γυμναστήρια σύμφωνα και με τις ανάγκες του αθλήματός μας».

No comments