Νίκος Γραμματικός: «Θα χτίσω την ομάδα που μας αξίζει» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Νίκος Γραμματικός: «Θα χτίσω την ομάδα που μας αξίζει»

Ο Νίκος Γραμματικός είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανδρών στο χάντμπολ, διαδεχόμενος τον Γιώργο Κρανάκη. Ο 46χρονος τεχνικός, ο οποίος ηγήθηκε της Εθνικής σε όλες τις μεγάλες της στιγμές (6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, 6η θέση στο Παγκόσμιο της Τυνησίας το 2005, κ.ά.) είναι από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού χάντμπολ.

Μιλώντας στο Cobrasports.gr αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για την ανάληψη της ηγεσίας, τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει και τους στόχους. Προαναγγέλλει, επίσης, αλλαγές στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και «υπόσχεται» μία πολύ πιο σκληρή και ανταγωνιστική ομάδα σε διάστημα 1,5 με δύο χρόνια. Ας δούμε τι ακριβώς μας στον Γιώργο Καρζή:

Κάνοντας έναν μεγάλο και ιδιαίτερα πετυχημένο κύκλο τόσο ως αθλητής, όσο και ως
προπονητής, αναλαμβάνεις την Εθνική ομάδα ανδρών η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα με τις εμφανίσεις της. Έχεις αποφασίσει ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξεις να αλλάξεις;

Όπως είπα και στην αρχική μου δήλωση πρέπει να φτιάξουμε μία σκληρή και ανταγωνιστική ομάδα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά μέσα στο γήπεδο. Πρέπει μέσα στα 1,5-2 χρόνια να υπάρχει ένας βασικός κορμός με λίγες αλλαγές παικτών.

Στη δήλωσή σου με την ευκαιρία την ανάληψη των καθηκόντων σου ανέφερες ότι: «Με τη βοήθεια των ανθρώπων του αθλήματος, θα κάνω ότι μπορώ και ότι χρειαστεί, προκειμένου να παρουσιάσουμε μία καλή, σκληρή και ανταγωνιστική ομάδα». Τη λέξη «σκληρή» γιατί την αναφέρεις; Εκτιμάς ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν αγωνίζεται όσο «σκληρά» θα έπρεπε;

Νομίζω πως όποιος παίζει στην Εθνική ομάδα δίνει το 100% των δυνατοτήτων του... Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές που θα έχουν σχέση με τον τρόπο που θα αγωνιζόμαστε. Το πιο σημαντικό όμως είναι η σταθερότητα που πρέπει να έχει η ομάδα όσο αφορά την απόδοση της κι αυτό θα το αποκτήσουμε μέσα από συστηματική δουλειά σε βάθος χρόνου.

Με βάση και την εμπειρία από τη θητεία σου σε πάγκους ομάδων όπως του Πανελληνίου, παλαιότερα, των Βριλησσίων και του Ποσειδώνα Λουτρακίου, εκτιμάς ότι υπάρχει το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό στο ελληνικό Πρωτάθλημα, που θα μπορέσει να σηκώσει μία νέα ανοδική πορεία;

Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο. Όταν μιλάμε για το σημερινό έμψυχο δυναμικό πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε παιδιά που έχουν προϋποθέσεις ώστε να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα. Χρειάζεται όμως χρόνος, για ένα επιπλέον λόγο ότι πρέπει να συνδέσουμε παιδιά διαφορετικών ηλικιών μεταξύ τους.

Ποιος εκτιμάς ότι είναι ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας στην άνοδό του ελληνικού χάντμπολ;

Είναι πολλά πράγματα μαζί. Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση χρειάζονται πολλές ώρες συζήτησης και φυσικά δεν είναι μόνο ένας.

Ο Φίλιππος Βέροιας έπειτα από 13 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού Πρωταθλήματος. Πώς σχολιάζεις αυτή την επιτυχία της ομάδας της Βέροιας;

Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για το σύλλογο του Φιλίππου κερδίζοντας στους τελικούς τον Διομήδη Άργους. Η πορεία του Φιλίππου από την αρχή του Πρωταθλήματος ήταν ανοδική. Παρά τις ήττες που έκανε στο Πρωτάθλημα έδειχνε ότι από αγώνα σε αγώνα βελτιωνόταν, αργά και σταθερά, με συνέπεια την κατάκτηση του νταμπλ. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν εκ των κορυφαίων συλλόγων του αθλήματος.

Στον κόσμο του χάντμπολ που έχει προσδοκίες για μία καλύτερη πορεία και εξέλιξη της Εθνικής ομάδας τα επόμενα χρόνια, τι θα ήθελες να πεις;

Τίποτα περισσότερο από αυτά που έχω ξαναπεί. Θα κάνω ότι χρειαστεί για να αποκτήσουμε την Εθνική ομάδα που μας αξίζει.



WHO IS WHO
Ο Νίκος Γραμματικός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Οκτωβρίου 1969, είναι πτυχιούχος του τμήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού με μεταπτυχιακό στο MBA. Mιλάει αγγλικά.
Ήταν επί σειρά ετών αρχηγός της Εθνικής Ανδρών, την οποία οδήγησε στις μεγαλύτερες διακρίσεις της, την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στην 6ηθέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας το 2005.

Ως αθλητής κατέκτησε πέντε Πρωταθλήματα (1992, 1993, 1996, 2001, 2004) και δύο Κύπελλα (1993, 1996) με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Ιωνικός Ν.Φ., Βριλήσσια, Δούκας, Πανελλήνιος), ενώ ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν τον δρόμο για τους Έλληνες χαντμπολίστες στο εξωτερικό.
Ως παίκτης- προπονητής εργάστηκε αρχικά στην Ελβετική Βίντετουρ το 2005, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Πανελλήνιο. Το 2011 κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο του ως προπονητής το Κύπελλο Ελλάδος με τα Βριλήσσια.

Την τελευταία τριετία βρέθηκε στο τιμόνι του Ποσειδώνα Λουτρακίου, καταφέρνοντας να τον οδηγήσει δύο συνεχόμενες χρονιές στην Ευρώπη και στην υψηλότερη θέση (4η) της ιστορίας του στην Handball Premier.

Έχει διατελέσει επίσης Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ (Οκτώβριος 2012- Ιούλιος 2013), αλλά και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, του οποίου είναι και αερμανικά.


Καριέρα (ως αθλητής)
1983- 1986 Κυχρέας Σαλαμίνας
1986-1990 ΕΣΝ Βριλήσσια
1993-1997 ΕΣΝ Βριλήσσια
1997-1999 Φρέντεμπεργκ
1999-2000 Ντίσελντορφ
2003-2004 Πανελλήνιος


Καριέρα (ως προπονητής)
2005 Βίντετουρ (Ελβετία)
2007-2010 Πανελλήνιος
2007-2010 Εθνική Εφήβων- Νέων
2010-2011 ΕΣΝ Βριλήσσια
2013-2016 Ποσειδώνας Λουτρακίου

No comments