Γιάννης Αρβανίτης «Αυτό το ταξίδι τελείωσε…» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Γιάννης Αρβανίτης «Αυτό το ταξίδι τελείωσε…»

Λίγες μέρες αφότου πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, ο Γιάννης Αρβανίτης μιλά στο ΑΕΚ1924 για τα φετινά προβλήματα της ομάδας, τα οποία τον έκαναν μετά από πολύ σκέψη να βάλει τέλος σε αυτό το πολύχρονο ταξίδι.

Ο τεχνικός της Ένωσης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό πρόβλημα με το γήπεδο, τη βοήθεια της Ερασιτεχνικής, ενώ μίλησε ακόμα για τον κόσμο, από τον οποίο ζήτησε να αγκαλιάσει ξανά το τμήμα. Η επιθυμία του να συνεχίσει στην ομάδα είναι μεγάλη, αλλά έλεγε και ξαναέλεγε στο ΑΕΚ1924 ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα παραπάνω στους παίκτες, καταλήγοντας ότι μετά από 11 χρόνια στην ΑΕΚ, ένας κύκλος κλείνει…

Αναλυτικά η συνέντευξη:


-Βρισκόμαστε στα μισά της χρονιάς. Είστε ικανοποιημένος από τον καλοκαιρινό προγραμματισμό;

«Γι’ άλλη μια χρονιά στήσαμε μια ομάδα από την αρχή με 14 καινούρια άτομα. Όπως κάθε χρόνο πήραμε νέα παιδιά, ενώ μόνο τη χρονιά του Λαζόπουλου είχαμε έμπειρους αθλητές. Ξέραμε τι παίρνουμε. Για να βελτιώσεις αθλητές τέτοιου επιπέδου όμως πρέπει να έχεις τρόπο να δουλέψεις.

Πιθανόν οι συνθήκες δουλειές φέτος να έχουν αδικήσει κάποιους εξ αυτών. Δεν δουλέψαμε όπως πρέπει και όταν παίρνεις παίκτες με ταλέντο που περιμένεις από εκείνους να σου δώσουν πράγματα και δεν δουλεύεις σωστά, είναι λογικό να μην αποδώσουν αυτά που θα ήθελες.

Με αυτή την λογική, ναι, δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση όλων των παικτών που πήραμε. Δεν ξέρω όμως αν φταίμε κι εμείς σε αυτές τις συνθήκες».

-Για το σημαντικό πρόβλημα με το γήπεδο

«Οι συνθήκες δουλειάς είναι το σημαντικότερο κομμάτι φέτος στο οποίο φταίμε. Το καλοκαίρι μας είχαν διαβεβαιώσει από το Ηράκλειο πως έχουμε το γήπεδο, αλλά τον Σεπτέμβριο αυτό δεν ίσχυσε. Κινηθήκαμε να βρούμε γήπεδο, δεν βρήκαμε κάτι ιδιαίτερο. Βρήκαμε το Ολυμπιακό Στάδιο για κάποιες προπονήσεις αλλά με τις ώρες να μην βοηθούν όσους εργάζονται.

Το πάτωμα είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω της παλαιότητάς του (σ.σ. από το 1982). Είναι σαν να κάνεις προπόνηση σε τσιμέντο. Η εναλλαγή πατωμάτων είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν αθλητή. Είναι δύσκολο για έναν αθλητή να μην τραυματιστεί με αυτές τις συνθήκες. Εδώ όμως δίνω ένα ελαφρυντικό στους παίκτες, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν δουλέψει όπως τα προηγούμενα χρόνια».

«Δεν μπορεί να βγει έτσι μια χρονιά»

-Σε αυτό το πρόβλημα έχει βοηθήσει η Διοίκηση;

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κάποια στιγμή αρχίσαμε να σκεφτόμαστε να βρούμε έναν χώρο –όχι γήπεδο- και να βάλουμε το πάτωμά μας μέσα και να φτιάξουμε κάποιου είδους αποδυτήρια. Ακόμα και σε έναν βιομηχανικό χώρο. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά όμως. Η Αθήνα δεν υπάρχει, δεν μας δίνει κανένας γήπεδο.

Μετά την τελευταία κουβέντα που είχα με την Διοίκηση φτάνει στ’ αυτιά μου ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με το Ολυμπιακό Στάδιο για τη βελτίωση του χώρου, αλλά ακόμα δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω. Αν έχει βρεθεί λύση με το Ολυμπιακό Στάδιο για τη χρησιμοποίησή του και για καλύτερες ώρες προπονήσεων, τότε μπορούμε να βάλουμε άμεσα το τάραφλεξ που έχουμε και το μόνο που λείπει είναι να μπει ένα είδους υπόστρωμα από κάτω.

Το θέμα όμως είναι να υπάρξει καλή διάθεση από το Ολυμπιακό Στάδιο. Εμείς ζητήσαμε μια αίθουσα, ένα μεγάλο δωμάτιο που υπάρχουν πολλά. Έχουμε πλήρη εξοπλισμό φυσιοθεραπευτηρίου, τρεις φυσιοθεραπευτές, να τον στήσουμε και να γίνει γρηγορότερα η αποκατάσταση των αθλητών, απ’ ότι συμβαίνει τώρα.

Γιατί όταν παίζεις για να πάρεις πρωτάθλημα κρίνεται συνήθως στις λεπτομέρειες. Σπάνια μια ομάδα έχει τέτοια υπεροπλία για να μην ανησυχεί. Άρα ένας αθλητής που θα επιστρέψει δύο μέρες νωρίτερα από κάποιον άλλον, μπορεί να σημαίνει μια νίκη από μια ήττα, ή ακόμα κι ένα πρωτάθλημα».

-Είχατε πει προ ημερών ότι αν φύγετε από την ΑΕΚ, τότε ενδεχομένως να αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Πιστεύετε ακόμα κάτι τέτοιο;

«Η δική μου παραίτηση είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε φέτος σε κανένα σημείο της προπονητικής λειτουργίας να δουλέψουμε. Δεν είχαμε γήπεδο για να δούμε αν αυτοί οι παίκτες που πήραμε μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω. Όταν πιέζαμε λίγο παραπάνω τότε τα παιδιά τραυματίζονταν και η αποκατάστασή τους γινόταν από εξωτερικά φυσιοθεραπευτήρια που δεν γνωρίζαμε, ή από τη χειρομάλαξη που ναι μεν βοηθάει, αλλά χρειάζονται άλλα πράγματα.

Ούτε χώρο για βιντεοανάλυση και θεωρία είχαμε, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η δουλειά. Αν δεν μπορείς να θεραπεύσεις του τραυματισμούς των παικτών και να τους δείξεις κάποια πράγματα στη θεωρία του αθλήματος, για το παιχνίδι των αντιπάλων ή και ακόμα το δικό μας, τότε ο προπονητής δεν έχει άλλη λειτουργία και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Δεν μπορεί να βγει έτσι μια χρονιά. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε 3-4 μήνες, αλλά δεν γινόταν. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΑΕΚ είναι να πιέσει το Ολυμπιακό Στάδιο, του οποίου του δίνει ένα μεγάλο ποσό να μας δεχτεί σε κανονικούς χώρους και ωράρια».

-Ο Δήμος έχει συμβάλει στο να βρεθεί μια λύση;

«Ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω αν θέλει κιόλας. Οποιοσδήποτε άλλος Δήμος δεν μας δέχεται επ’ ουδενί. Ακόμα και στο «Σπύρος Λούης» που καταφέραμε και μπήκαμε μετά από έντονη πίεση του δημάρχου, οι αντιδράσεις από τα άλλα σωματεία, διάφορους παράγοντες της περιοχής και σύμβουλους μέχρι να τακτοποιηθούμε ήταν απίστευτες».

«Ο λόγος που φεύγω είναι οι συνθήκες εργασίας»

-Έχετε κάποιο «παράπονο» από τη Διοίκηση που ενδεχομένως να μην σας έχει στηρίξει όσο θα περιμένατε μετά τις επιτυχίες που πετύχατε με το τμήμα τα τελευταία χρόνια;

«Πρόπερσι, την εποχή του Λαζόπουλου ο κ. Αλεξίου δεν είχε καμία επικοινωνία με το τμήμα. Ο Λαζόπουλος είχε πει εξ αρχής ότι δεν θέλει ούτε το 10% που δίνεται από την Ερασιτεχνική στα τμήματα της ΑΕΚ. Άρα, λοιπόν εκείνη τη χρονιά δεν είχε καμία ανάμειξη. Πέρυσι είχε πει ότι θα έδινε από 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ στο τμήμα και στο τέλος έδωσε 80 χιλιάδες και κάτι, άρα ήταν συνεπής.

Φέτος το οικονομικό μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε άριστο, αλλά ούτε και κακό. Μάλιστα με διαβεβαίωσε αυτές τις μέρες ότι έχουν μπει κανονικά οι μισθοί για τον Νοέμβριο, κάτι που είναι πολύ καλά πριν κλείσει η χρονιά. Από εκεί και πέρα έχω παράπονα για τις συνθήκες δουλειάς. Όχι γιατί δεν στήριξαν εμένα, αλλά γιατί δεν στήριξαν την δική τους επένδυση.

Είναι σαν να ανοίγεις ένα μαγαζί και στη συνέχεια να το αφήνεις. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν και πόσο μπορούσαν να πιέσουν. Ο λόγος που παραιτούμαι είναι καθαρά οι συνθήκες της δουλειάς, αφού είδα ότι δεν μπορώ να προσφέρω κάτι σε μια ομάδα που δεν μπορεί να προπονηθεί. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας προπονητής»;

-Μετά το ματς με τον Διομήδη, ο Μπακαούκας είπε ότι βλέπει σιγά σιγά να σβήνει το όνειρο. Το πιστεύετε κι εσείς αυτό;

«Μία ολόκληρη γενιά αθλητών που έφερε την ομάδα εδώ που την έφερε, τελείωσε. Έχει φύγει σχεδόν όλη. Μέσα σε 11 χρόνια, έχουμε φτιάξει 10 διαφορετικές ομάδες και όλοι οι παίκτες γαλουχήθηκαν στην ΑΕΚ. Δεν ήταν 10 χρόνια οι ίδιοι παίκτες. Ο Φάνης, ο Γιώργος, ο Χριστόφορος. Ήταν 4-5 αθλητές, οι υπόλοιποι εναλλάσσονταν. Είναι πολύ ωραίο να λέμε ότι φταίνε οι αθλητές, αλλά ο αθλητής θέλει να προπονηθεί. Φταίει αν τον προπονήσεις και για κάποιο λόγο αδιαφορήσει. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Φταίνε εν μέρει οι παίκτες, αλλά φταίει και η διοίκηση, όπως και η Πολιτεία που δεν προνοεί για κατάλληλα γήπεδα χάντμπολ».

-Το Γαλάτσι (σ.σ. κλειστό) θα ήταν μια λύση για την ΑΕΚ;

«Τεράστια λύση. Οι προπονητές που θα μπουν να δουλέψουν σε αυτό τον χώρο, όταν τον φτιάξει ο κύριος Αγγελόπουλος θα είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι. Για την ΑΕΚ πάντα. Γιατί τα υπόλοιπα σωματεία της Α1 έχουν ιδανικές συνθήκες. Ομάδες όπως ο Πανελλήνιος, ο Διομήδης, ο ΠΑΟΚ, ο Φίλιππος έχουν τις κατάλληλες συνθήκες να δουλέψουν. Σε αντίθεση με εμάς που δεν τις έχουμε και όταν τις είχαμε διεκδικήσαμε αυτά που διεκδικήσαμε και κάναμε μεγάλη την ομάδα».

-Για τον κόσμο

«Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι τώρα δείχνουμε ένα κακό πρόσωπο στον κόσμο, μας έχει ξεχάσει και μας έχει αφήσει μόνους. Ίσως να έχει δίκιο γιατί θέλει να έρθει γήπεδο και να δει κάτι άλλο. Όταν μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχουν 3-4 αγώνες πιο πιθανό είναι να πας να δεις αυτούς που θα σε κάνουν να αισθανθείς πιο όμορφα.

Δεν παίζει καλά η ομάδα, δεν προκαλεί τον κόσμο, ο οποίος δεν έρχεται να την δει. Από την άλλη θα ξαναπώ ότι έχουμε παίξει τα 2 από τα 6-7 εντός έδρας ματς Τετάρτη μεσημέρι, ώρα που είναι αδύνατον να έρθει κόσμος στο γήπεδο αφού έχει άλλες υποχρεώσεις».

«Στενοχωριέμαι που κλείνει αυτός ο κύκλος»…

 -Μετά από 11 χρόνια εδώ, είναι αυτή η χειρότερη στιγμή που έχετε ζήσει;

«Όταν φεύγεις από την ΑΕΚ, από μια ομάδα που είναι δημιούργημά σου είναι λογικό να στενοχωρείσαι. Είμαι οπαδός της ΑΕΚ, όπως και ο γιος μου. Ήταν όνειρο ζωής να δουλέψω στην ΑΕΚ, να την φτιάξουμε όπως την φτιάξαμε. Γιατί μπορεί να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι και τελικά να μείνει στη μέση. Το σημαντικότερο μετά από τόσα χρόνια είναι η σχέση αυτής της ομάδας με τον κόσμο. Όταν τελειώνει αυτός ο κύκλος υπάρχει μεγάλη στενοχώρια».

-Φαντάζεστε την ημέρα που θα ξυπνήσετε το πρωί και το πρόγραμμα σας δεν θα έχει ΑΕΚ;

«Το έχω φανταστεί, γιατί τις τελευταίες βρίσκομαι σε αυτό το σημείο. Δεν πιστεύω ότι μετά από 4,5 μήνες θα βρεθεί τόσο γρήγορα μια λύση. Θα είναι μαγικό από πλευράς διοίκησης να βρεθεί τόσο σύντομα μια λύση. Μάλλον έχει τελειώσει αυτό το ταξίδι…».

-Θα θέλατε να παραμείνετε στην ομάδα από κάποιο άλλο πόστο;

«Δεν ξέρω τι σημαίνει άλλο πόστο στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή. Σε όλη την ιστορία υπάρχει ένα κενό. Δεν έχουμε υποδομές, δεν έχουμε ούτε έναν χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ούτε καν ανοικτό να βάλουμε δέκα παιδιά να κάνουν προπόνηση. Εγώ δεν έχω λόγο να φύγω από την ΑΕΚ και να μην την βοηθήσω. Από την άλλη πλευρά όμως είμαι επαγγελματίας προπονητής.

Φεύγοντας από την ομάδα βάζω σε μια περιπέτεια και την οικογένεια, γιατί όσοι ασχολούμαστε με το χάντμπολ δεν έχουμε γεμάτους λογαριασμούς. Αν υπάρξει καλή πρόταση από άλλη ομάδα θα την συζητήσω».

-Ποιο μήνυμα που θα στέλνατε στον κόσμο ενόψει και τον εορτών;

«Καταρχήν θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία κι ευτυχία. Και αδιακρίτως από το τι θα συμβεί με εμένα, να πλησιάσει ο κόσμος το χάντμπολ, τον έχει πολύ ανάγκη η ΑΕΚ. Η ομάδα έχει καλά στοιχεία και φέτος που δείχνουν ότι μπορεί να πάει ψηλά, καθώς έχουμε κάνει σημαντικές νίκες (σ.σ. με ΠΑΟΚ, με Φίλιππο), χάσαμε από τον Διομήδη, αλλά θα τον «έχουμε» όταν πρέπει.

Χάσαμε βαθμούς από τους θεωρητικά πιο εύκολους αντιπάλους, αλλά το πρωτάθλημα είναι μακρύ και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ας αγκαλιάσει ξανά ο κόσμος το τμήμα, είτε με μένα, είτε με τον καινούριο άνθρωπο που θα έρθει, ο οποίος δεν θα είναι κακός».

πηγή; ΑΕΚ1924

No comments