Η ανάλυση του ντέρμπι από τον Γιάννη Βαρελτζή - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η ανάλυση του ντέρμπι από τον Γιάννη Βαρελτζή

Του Γιάννη Βαρελτζή
Η πολύ αναμενόμενη πρεμιέρα της Handball Premier 1 ξεκίνησε με το ντέρμπυ δύο μεγάλων αθλητικά συλλόγων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν και έδειξαν πως θα διεκδικήσουν και πάλι το στέμμα του πρωταθλητή. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αναμέτρηση είναι πολλά και τα συναισθήματα ανάμικτα.

Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να αναλύσω τα δεδομένα του αγώνα αρχής γενομένης με τα θετικά που έχουν προκύψει από την επανεμφάνιση του αθλήματος στη δημόσια τηλεόραση, σε μια πολύ καλή ημέρα και ώρα σε ένα γήπεδο το οποίο πληροί τις αγωνιστικές προδιαγραφές. Η απουσία στατιστικής του αγώνα καθώς και γραφικών με το σκόρ (στο 1ο ημίχρονο) και του χρόνου δεν βοήθησε τους τηλεθεατές να μπούν στην αγωνία του παιχνιδιού. Κρατάμε όμως την τηλεοπτική εικόνα ενός ασφυκτικά γεμάτου γηπέδου, σε εξαιρετικό κλίμα.

Με βάση τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και των δύο ομάδων με γεμάτα ρόστερ από έμπειρους αλλά
και νέους παίκτες δίνοντας στους προπονητές πολλές επιλογές ώστε να μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού όποτε αυτό επιβαλλόταν, έδειξαν νευρικές και ανέτοιμες από πλευράς φυσικής κατάστασης (κυρίως η ΑΕΚ με τις αργές επιστροφές), πράγμα πολύ φυσιολογικό για την αρχή του πρωταθλήματος αλλά και της πρεμιέρας με ντέρμπυ. Η ΑΕΚ δείχνει ότι για άλλη μια χρονιά παρότι άλλαξε σημαντικά τον κορμό της θα πρωταγωνιστήσει και θα βασιστεί στην άμυνά και στον πολύ καλό τερματοφύλακά της, αλλά και στους παίκτες κλειδιά όπως οι Μπακαούκας, Νικολαίδης κ.α.. Αξιοσημείωτη και η βοήθεια από τον κόσμο της ΑΕΚ, που δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα, δίνοντας σημαντικές ψυχολογικές βοήθειες και ρυθμό εκεί που η ομάδα τους την χρειαζόταν.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε πιο μονταρισμένος, μιας και δεν άλλαξε την ομάδα που του έδωσε πέρυσι το νταμπλ, απλά πρόσθεσε παίκτες στο ήδη πολύ καλό δυναμικό του και έδειξε ότι θα βασιστεί στις πιεστικές και προωθημένες άμυνες, μιας και έχει παίκτες που θα μπορέσουν να τις εφαρμόσουν αλλά και στον άμεσο και έμμεσο (κυρίως) αιφνιδιασμό. Θεωρώ ότι η αδυναμία στην άμυνα κυρίως στο κέντρο (απουσία ικανού κεντρικού αμυντικού στη θέση του Κεσίδη), αλλά και η μέτρια εμφάνιση των τερματοφυλάκων του Τριανταφύλλου και Μπουκοβίνα, δεν τον βοήθησαν σημαντικά  να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αγώνα και να ελέγξει το ρυθμό του παιχνιδιού, αφήνοντας την ΑΕΚ να επιβάλλει τον αργό της ρυθμό και να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Αν και περίμενα ένα πιο ποιοτικό και ανταγωνιστικό παιχνίδι, κυρίως από την ομάδα του ΠΑΟΚ, το άγχος και η έλλειψη ετοιμότητας δικαιολογεί την εικόνα που παρακολουθήσαμε. Ούτως ή άλλως ο νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, θα αναδείξει πρωταθλητή αυτόν που θα έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και διάρκεια και θα παρουσιαστεί πιο φορμαρισμένος (χωρίς προβλήματα τραυματισμών) στα playoffs. Επίσης πιστεύω ότι, η μεταγραφική περίοδος του Δεκεμβρίου θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιες ομάδες να κάνουν επιπλέον διορθωτικές κινήσεις και να αλλάξουν τα αγωνιστικά status μιας και βλέπουμε ότι όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό τους δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια ανταγωνιστική και αμφίρροπη νότα στο πρωτάθλημα.

Τελευταία άφησα την διαιτησία η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος όσον αφορά τις μετακινήσεις των διαιτητών αλλά κυρίως για τον τρόπο που οι διαιτητές θα διευθύνουν τους αγώνες. Ας δούμε το σημερινό (χθεσινό) παιχνίδι με δύο από τους καλύτερους σε αξία και εμπειρότερους διαιτητές οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα με πειστικά σφυρίγματα. Θεωρώ όμως ότι σε ένα σχετικά αργό παιχνίδι με καθαρές φάσεις, τα 21 δίλεπτα ήταν υπερβολικά, τη στιγμή που σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη δεν δίνονται περισσότερα από 8-10 δίλεπτα. Το γεγονός δυσκόλεψε αφάνταστα τις τακτικές των προπονητών και επηρρέασε την εικόνα του αγώνα και την φιλοσοφία του, όπως την αποκάλεσε στο πρόσφατο σεμινάριο στην Βέροια στα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαιτησίας Ντράγκαν Νατσέφσκι. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση μεταξύ Διαιτητών, Παρατηρητών και Προπονητών στο οποίο θα παρουσιαστούν, θα αναλυθούν και θα συμφωνηθούν τα θέματα του πειθαρχικού, ώστε το χάντμπολ στην Ελλάδα να γίνει πιο γρήγορο και θεαματικό. Άλλωστε και καλούς διαιτητές έχουμε και καλούς προπονητές αλλά και ομάδες με παράγοντες που τα τελευταία χρόνια εν μέσω οικονομικής κρίσης ΄΄επενδύουν΄΄ αρκετά χρήματα και τους οποίους θα πρέπει να τους πείσουμε ότι βάζουν τα χρήματά τους στο ωραιότερο και ποιο θεαματικό άθλημα της Ευρώπης (βλέπε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.)

No comments