Η ανάλυση του Διομήδης - ΑΕΚ από τον Γιάννη Βαρελτζή - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η ανάλυση του Διομήδης - ΑΕΚ από τον Γιάννη Βαρελτζή

Του Γιάννη Βαρελτζή

Μετά το παιχνίδι της πρεμιέρας μεταξύ της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, είχαμε συνεχόμενα ένα ακόμα κλασικό ντέρμπι, αυτή τη φορά μεταξύ του Διομήδη και της ΑΕΚ είχαμε το Σάββατο στο κλειστό της Νέα Κίου, που πραγματοποιήθηκε σε γεμάτο γήπεδο και μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος φάνηκε ότι ο Διομήδης βασίζεται στην νεανική και πολλά υποσχόμενη ομάδα εξαργυρώνοντας την διαρκή και συστηματική δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια, όπως και φέτος που ξεκίνησε την προετοιμασία του δυο εβδομάδες νωρίτερα από τις υπόλοιπες
ομάδες. Όπως φάνηκε και σε αυτό το παιχνίδι, για άλλη μια χρονιά θα βασιστεί στις προωθημένες άμυνες με την 3:2:1 που συχνά προσαρμόζεται σε 1:5 και 4:2, με πολύ καλές αλληλοκαλύψεις μεταξύ των παικτών, με δεσπόζουσα μορφή τον πολύ έμπειρο κεντρικό του αμυντικό Θοδωρή Μεγαλοοικονόμου και τον ΄΄μικρό΄΄ Λευτέρη Κρεμαστιώτη που προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό του μαιτρ της θέσης Γιώργου Ζαραβίνα, χωρίς βέβαια να υστερούν και οι υπόλοιποι αμυντικοί.

Στην επίθεση, ο άμεσος και έμμεσος αιφνιδιασμός που προέρχεται από τα πολλά κλεψίματα, προϊόν της πιεστικής άμυνας, του δίνει το εύκολο γκόλ και την μέχρι τώρα διαφορά στο σκορ του αγώνα καλύπτοντας τις αδυναμίες του (χαμηλό ποσοστό περιφερειακών σουτ) σε οργανωμένες άμυνες. Το τελικό όμως σκορ δείχνει να δικαιώνει τον προπονητή του για τις έως τώρα επιλογές στο τακτικό παιχνίδι σε άμυνα & σε επίθεση. Κλείνοντας την αναφορά μου στον Διομήδη δεν θα μπορούσα να μην σταθώ στη σπουδαία εμφάνιση του Λοίζου, ο οποίος με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποκρούσεων του (63%), οδήγησε την ομάδα του σε αυτή την σημαντική για την συνέχεια του πρωταθλήματος νίκη, με ένα τόσο ευρύ σε διαφορά σκορ.

Από την άλλη, η ΑΕΚ φάνηκε να επαναπαύθηκε στην μεγάλη νίκη της στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ και παρουσιάστηκε ανέτοιμη να διεκδικήσει το παιχνίδι μέσα στην έδρα του Διομήδη (Νέα Κίος). Άλλωστε είναι γνωστές οι δυνατές μονομαχίες τους κατά το πρόσφατο παρελθόν. Τα πολλά λάθη και οι αργές επιστροφές στην άμυνα οδήγησαν την ΑΕΚ σε ένα άσχημο αποτέλεσμα, το οποίο Η άμυνα της ΑΕΚ στην οποία βασίζεται ο σχεδιασμός και η δυναμική της, δέχθηκε πάλι αρκετά γκόλ (27) μετά τα 28 της πρεμιέρας. Όμως πιστεύω ότι το παιχνίδι χάθηκε στην επίθεση όπου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αγωνιστικά μένοντας στο φτωχό αριθμό των 17 τερμάτων. Το ατομικό παιχνίδι των παικτών της σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα των σουτ, δεν μπόρεσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Διομήδη, σε αντίθεση με αυτή του αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το αποτέλεσμα θα προβλημάτισε σίγουρα τους ανθρώπους της ΑΕΚ οι οποίοι φαίνεται να βάζουν ψηλά τον πήχη με βάση και την δυναμικότητα της ομάδας και το έμψυχο υλικό που διαθέτει. Θεωρώ όμως, ότι  ο προπονητής της, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, για να αφυπνίσει του παίκτες του ώστε στην συνέχεια να καταλάβουν ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι ντέρμπι, με βάση και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δύο πρώτων αγωνιστικών, όπου οι μικρές σε εισαγωγικά ομάδες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αξιόμαχες και δυσκόλεψαν τα φαβορί αποσπώντας σημαντικούς βαθμούς.

Εκτός των αναφορών μου στις δυο ομάδες, θα ήθελα να επικροτήσω την διαιτησία των Κατσίκη – Μηχαιλίδη που κράτησαν σε υψηλά επίπεδα την απόδοσή τους ελέγχοντας από την αρχή το παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερα λάθη, αλλά και το εξαίρετο κλίμα από όλους τους παίκτες, προπονητές αλλά και θεατές που διεξήχθη ο αγώνας διαφημίζοντας το άθλημά μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στην σημαντική πρωτοβουλία που πήρε η ομάδα του Διομήδη, μετά από αυτήν του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΔΙΚΕΑΣ, να μεταδίδει σε live streaming τους αγώνες τις, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους φιλάθλους – οπαδούς του αθλήματος που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται, για να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα. Βέβαια λόγω τεχνικών περιορισμών, μόνο 65 άτομα περίπου είχαν αυτή την δυνατότητα. Ελπίζω ότι σύντομα θα διορθωθεί το πρόβλημα αυτό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους τηλεθεατές να το απολαύσουν στην συνέχεια  και για να έχουν μια ποιο εμπεριστατωμένη άποψη, για τα αγωνιστικά τεκταινόμενα των ομάδων, προβάλλοντας έτσι την δυναμική του αθλήματος μας. 

Πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό για τον κόσμο που θα θέλει να δει τους αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος να ανεβαίνουν έστω και σε μαγνητοσκόπηση τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα των συλλόγων ή της Ο.Χ.Ε. δίνοντας έτσι την δυνατότητα να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της δυναμικής των ομάδων.

No comments