Αποχωρεί ο Φάνης Τσαούσης - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αποχωρεί ο Φάνης Τσαούσης

του Ηλία Τάταλα
Οι αθλητές – σημαίες για έναν σύλλογο έχουν γίνει σπάνιο είδος στο αθλητισμό. Η απόφαση της αποχώρησης του Φάνη Τσαούση, προκάλεσε αίσθηση

Στο χάντμπολ βρίσκεται από το 1991. Η αφετηρία υπήρξε ο Λεωνίδας Αγίων Αναργύρων. Ο Άρης Νίκαιας και η Ηλιούπολη ήταν οι σταθμοί, μέχρι να βρει την “Ιθάκη” του στην ΑΕΚ. Ο μοναδικός αθλητής της Ένωσης που βρίσκεται στο τμήμα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, πριν δέκα χρόνια, αποφάσισε να κρεμάσει τη φανέλα του με το νούμερο 21. Μετά από 240 αγώνες σε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 745 γκολ, μετά από τρία κύπελλα και δύο πρωταθλήματα, βάζει τέρμα σε αυτή τη διαδρομή, πριν καν κλείσει τα 34 χρόνια του.

“Εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην ΑΕΚ, θέλησα να σταματήσω πριν φτάσω στο αμήν, πριν
αναγκαστώ να ρίξω μαύρη πέτρα στο άθλημα όπως έχουν κάνει πολλοί πρώην αθλητές. Όχι, εγώ είπα ότι σταματάω αλλά θα είμαι εδώ για να βοηθήσω είτε από κάποιο πόστο, είτε χωρίς πόστο. Έφτασα τα 34, καιρός να ανοίξουμε το δρόμο για να παίξουν νέα παιδιά. Προς το παρόν σκοπεύω θα μείνω ένα χρόνο μακριά από το άθλημα, λόγω και επαγγελματικών υποχρεώσεων, ωστόσο αν μου ζητηθεί να είμαι δίπλα θα το κάνω”, εξήγησε ο Φάνης Τσαούσης στο Sportsfeed.

Όταν ιδρύθηκε το τμήμα της ΑΕΚ, ο Τσαούσης δεν φανταζόταν τις στιγμές που θα ζούσε: “Μας προϊδέαζε ο Γιάννης Αρβανίτης, μας έλεγε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, με δεδομένη και τη δυναμική του συλλόγου. Κάποιοι ήμασταν δύσπιστοι. Όταν, όμως, μετά από δύο χρόνια κατακτήσαμε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, αρχίσαμε να τα πιστεύουμε. Εκείνη την εποχή υπήρχαν ομάδες που έριχναν χρήματα στο άθλημα και όμως δεν είχαν διακρίσεις. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι δεν αρκεί να ρίξεις πολλά χρήματα και να βάλεις απλώς τους παίκτες να παίζουν, για να έρθουν οι επιτυχίες. Το μυστικό είναι στο σύνολο, στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα και γύρω από την ομάδα. Έτσι δημιουργείται μία οικογένεια και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας, σε συνδυασμό βέβαια με τη δουλειά. Στην ΑΕΚ το καταφέραμε αυτό, γίναμε οικογένεια”, τόνισε ο περιφερειακός της Ένωσης.

Με αυτή τη λογική η ΑΕΚ άντεξε σε δύσκολες στιγμές, όπως πέρσι το καλοκαίρι. Ο Τσαούσης, μαζί με τον Μπακαούκα και τον Παπαδόπουλο αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανό το τμήμα, να αποτρέψουν τη διάλυσή του. Έβαλαν πλάτη και η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου και διεκδικεί την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

Απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία μιας αθλητικής οικογένειας είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνει ο καθένας από το πόστο του και στην ΑΕΚ αγάπη υπήρχε μπόλικη: “Ποτέ για εμάς στην ΑΕΚ το κίνητρο δεν ήταν το οικονομικό. Δεν υπήρξε χρονιά που να ήμαστε εξοφλημένοι, στην καλύτερη περίπτωση είχαμε πάρει τους οκτώ από τους δέκα μισθούς. Με 800 και 1000 ευρώ δεν μπορείς να βιοποριστείς, να φτιάξεις οικογένεια, να επενδύσεις τη ζωή σου στο άθλημα. Επομένως τα κίνητρά μας ήταν άλλα, η αγάπη για το σύλλογο και για τον κόσμο που ερχόταν κοντά μας, η εκπλήρωση των αγωνιστικών φιλοδοξιών. Πρέπει όμως να υπάρχουν και οι συνθήκες, πρέπει να υπάρχει η οργάνωση και η σωστή αντιμετώπιση στον αθλητή”, επισήμανε.

Από αυτή τη διαδρομή με την ΑΕΚ ο Τσαούσης θα έχει μπόλικες ιστορίες να λέει. Κάποιες είναι ξεχωριστές. “Πιο έντονη ανάμνηση είναι σίγουρα εκείνη της κατάκτησης του πρωταθλήματος μέσα στη Μίκρα το 2011 και όσα ακολούθησαν. Ιδιαίτερη αξία, βέβαια, έχει η κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στις Σέρρες, το 2009, το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι και οι αγώνες με τη Ντιναμό Βουκουρεστίου, το ταξίδι στη Σμύρνη, που ήταν σημαντικό για κάθε ΑΕΚτσή” σημειώνει.

Η συζήτηση τελειώνει με μια ευχή… “Να μπουν στην ΑΕΚ, αλλά και στο ελληνικό χάντμπολ γενικότερα, άνθρωποι που θα το υποστηρίξουν ώστε να βρει το δρόμο του. Στην Ευρώπη παίζεται σε τεράστια γήπεδα και αναπτύσσεται διαρκώς, εδώ ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί τη δυναμική του. Το χάντμπολ δυστυχώς δεν υποστηρίχθηκε όπως άλλα αθλήματα. Καιρός να γίνει μία νέα αρχή”

Πηγή: www.sportsfeed.gr

No comments