Γαλλία και Κατάρ για τον τίτλο - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Γαλλία και Κατάρ για τον τίτλο

Για 6η φορά στην ιστορία της η Γαλλία προκρίθηκε σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών. Οι «Τρικολόρ» επικράτησαν 26-22 της Ισπανίας στο Λουσαίλ στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης και θα παίξουν κόντρα στο Κατάρ για την κατάκτηση του χρυσού.
Αν τα καταφέρουν οι Γάλλοι θα φτάσουν στις πέντε κατακτήσεις Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και συνολικά στον 10ο τίτλο τους σε μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακοί Αγώνες, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), ενώ θα γράψουν εκ νέου ιστορία, αφού θα είναι και πάλι κάτοχοι των τριών τροπαίων!

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Τιερί Ομεγιέρ με 20 επεμβάσεις μεταξύ αυτών τέσσερα
πέναλτι και ποσοστό που άγγιξε το 50%. Ο 39χρονος πορτιέρο που είναι παρών στα 8 από τα 9 χρυσά μετάλλια της Εθνικής Γαλλίας αποθεώθηκε από τους Γάλλους φιλάθλους που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του «Τιτι, Τιτι».

Στο πρώτο μέρος ο οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 18-14, αλλά στο δεύτερο το παιχνίδι άλλαξε ρυθμό και οι άμυνες έγιναν πιο σκληρές. Οι «Φούριας Ρόχας» μείωσαν στο γκολ στο 36' (19-18) και ξαναμπήκαν στην διεκδίκηση του αγώνα, ωστόσο οι Γάλλοι παρά την πίεση κράτησαν το προβάδισμα και «κλείδωσαν» την νίκη με το γκολ του Πορτε στο 59'.

Έγραψε ιστορία το Κατάρ
Το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας στον κόσμο θα διεκδικήσει το Κατάρ μετά την νίκη του στον πρώτο ημιτελικό του 24ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών με 31-29 επί της Πολωνίας.
Το Κατάρ έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη Ασιατική χώρα που θα παίξει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών των πέντε κορυφαίων ομαδικών αθλημάτων (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Χάντμπολ, Βόλεϊ, Πόλο), ενώ έγινε παράλληλα και η πρώτη ομάδα εκτός Ευρώπης που θα παίξει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ στα 77 χρόνια ιστορίας του θεσμού!

Η ομάδα του Βαλέρο Ριβέρα μπροστά σε 16.000 θεατές στο κατάμεστο Λουσαίλ κατάφερε να λυγίσει και τους εκπληκτικούς Πολωνούς που είχαν αποκλείσει στους «16» και τα προημιτελικά Σουηδία και Κροατία αντίστοιχα.
Μέχρι το πρώτο 20λεπτο οι Πολωνοί έλεγχαν το ματς (7-5, 10-8, 11-10), αλλά με ξέσπασμα 3-0 και επιμέρους σκορ 5-1 το Κατάρ πέρασε μπροστά 13-11 αρχικά και 15-12 στο 28'. Στις αρχές του δευτέρου μέρους με νέο σερί 3-0 οι γηπεδούχοι έφτασαν στο +5 (19-14) και μπορεί να μην κατάφεραν να κρατήσουν την διαφορά, αλλά το προβάδισμα δεν άλλαξε ξανά χέρια μέχρι το φινάλε.

Κορυφαίος του αγώνα και μία από τις μορφές του τουρνουά ήταν ο τερματοφύλακας Ντάνιελ Σάριτς με 12/34 επεμβάσεις και ποσοστό 35%, ενώ σε άσχημη ημέρα βρέθηκαν οι Σμαλ (4/26) και Βιζομίρσκι (0/9) με μόλις 11% ποσοστό.

Γίνονται... χρυσοί
Αν κατακτήσουν το τρόπαιο οι Καταριανοί παίκτες θα πάρει ο καθένας τους 1.400.000 ευρώ, ενώ ο Ισπανός Βαλέρο Ριβέρα θα βάλει στον λογαριασμό του 2.700.000 ευρώ, λόγω των τεράστιων πριμ που έχουν συμφωνηθεί από την Ομοσπονδία Χάντμπολ της χώρας και γενικά από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Κροατία – Δανία για 5η θέση
Στους πρώτους αγώνες για τις θέσεις 5-8, που έχουν σημασία για τα προολυμπιακά τουρνουά, Κροάτες και Δανοί πήραν το εισιτήριο και αύριο θα διεκδικήσουν την πέμπτη θέση. Η Κροατία νίκησε άνετα τη Γερμανία με 28-23 , ενώ η Δανία επικράτησε της Σλοβενίας με 36-33.
Η 7η θέση δίνει και αυτή εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά και το ματς Γερμανία- Σλοβενία κρίνεται πολύ σημαντικό.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/1
Για 7η θέση Γερμανία – Σλοβενία (15.30)
Για 5η θέση Κροατία – Δανία (18.15)

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/2
Μικρός τελικός (15.30) Πολωνία- Ισπανία
Τελικός (18.15) Κατάρ- Γαλλία

No comments