Ο Ηλίας Τάταλας σχολιάζει την επικαιρότητα του χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Ηλίας Τάταλας σχολιάζει την επικαιρότητα του χάντμπολ

του Ηλία Τάταλα
iltatalas@yahoo.gr

Η περίοδος της προετοιμασίας τέλειωσε για τις ομάδες της Α1 του χάντμπολ, το πρωτάθλημα ξεκινά. Με ποιες προϋποθέσεις;

“Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Στην Α1 του χάντμπολ δεν μπορούμε να πατήσουμε πάνω σε αυτό το ρητό, προς το παρόν τουλάχιστον, διότι και φέτος η κατάσταση είναι στάσιμη, αν όχι χειρότερη από πέρσι.

Προβολή και επικοινωνία

Πριν από λίγες ημέρες, στην προεκλογική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων των σωματείων και των επικεφαλής της απερχόμενης διοίκησης, τέθηκε από ομάδες το θέμα της προβολής που δίνει η ομοσπονδία στο άθλημα. Οι ευθύνες της ομοσπονδίας υπάρχουν ως προς την οργάνωση του πρωταθλήματος και το μάρκετινγκ. Άραγε οι ομάδες κάνουν την αυτοκριτική τους;
Το Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν φιλικοί αγώνες μεταξύ των ομάδων της Α1, σε Βορρά και Νότο. Με εξαίρεση τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Φοίβο, για τα υπόλοιπα ματς (Ποσειδών – ΑΕΚ, Δούκας – Διομήδης, Πρωτέας – ΑΕΚ) δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση από τις ίδιες τις ομάδες, πέρα από το σκορ των αγώνων. Ούτε ποιοι αγωνίστηκαν δεν αναφέρονται. Αυτό, δυστυχώς ήταν συχνό φαινόμενο για τα περισσότερα φιλικά της προετοιμασίας. Οι περισσότερες ομάδες τι κάνουν για να προβάλλουν το προϊόν τους; Πόσες ομάδες έχουν ενεργές ιστοσελίδες; Ποιες πληροφορίες παρέχουν για τις δράσεις τους; Πώς διαφημίζουν τις υποδομές τους; Πόσες ομάδες έχουν υπεύθυνο για το μάρκετινγκ;

Τι τους θες τους διαιτητές;
Το Σάββατο ξεκινά το νέο πρωτάθλημα και εκτός από τους αθλητές και τους προπονητές στους αγώνες συμμετέχουν και οι διαιτητές. Στα φιλικά που έγιναν στη Βόρειο Ελλάδα, δεν σφύριζαν διαιτητές, με εξαίρεση τους αγώνες που έγιναν στο τουρνουά της Βέροιας. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, ο παράγοντας της ομοσπονδίας και του ΓΑΣ Κιλκίς, Κώστας Βιολιτζής έχει σφυρίξει περισσότερους αγώνες απ’ ότι οι διαιτητές της Θεσσαλονίκης στην περίοδο της προετοιμασίας. Για την ακρίβεια, οι διαιτητές της Θεσσαλονίκης δεν σφύριξαν καθόλου. Αγωνιστικά, λοιπόν, ο κ. Βιολιτζής είναι πιο έτοιμος… Κατά τ’ άλλα οι ομάδες θα θέλουν άμεσα καλές διαιτησίες στο πρωτάθλημα από διαιτητές που έχουν να σφυρίξουν πέντε μήνες.

Χωρίς καινοτομίες
Σε έξι μέρες αρχίζει η νέα Α1. Πέρα από το σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ, τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Καμία καινοτομία, καμία φρέσκια ιδέα δεν έχει ανακοινωθεί. Και φέτος θα βλέπουμε αγώνες χωρίς στατιστική, οι προπονητές θα καλούνται να ψηφίσουν τον MVP της αγωνιστικής ανάμεσα από αγώνες που δεν έχουν παρακολουθήσει, ενώ το βραβείο για τον MVP θα είναι η… ανακοίνωση της ΟΧΕ. Οι αθλητές μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους ανασφάλιστοι, ανακοίνωση για την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος δεν υπάρχει, χορηγός πρωταθλήματος δεν υπάρχει. Οι μεταδόσεις live streaming παραμένουν σε απαγόρευση από την ΟΧΕ, βάσει της προκήρυξης. Το επίπεδο των ξένων γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο με κάποιους εξ αυτών να έχουν στο βιογραφικό τους, μεταξύ άλλων, εμπειρίες στα σπουδαία πρωταθλήματα της Λιβύης και της κατεχόμενης Κύπρου…

Η ευχή
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξεκινά μία νέα διοργάνωση και όλα να φαίνονται μαύρα. Ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Νέοι αθλητές έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες (χαντμπολικές) μέρες. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι πιο υψηλός μεταξύ των ομάδων και αυτό το γεγονός μπορεί να φέρει και περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, παρόλο που η ΑΕΚ καλείται να παίξει επτά αγώνες χωρίς θεατές. Το κέρδος για τη φετινή χρονιά θα επίσης είναι να αντιληφθούν οι ομάδες ότι οι τύχες του πρωταθλήματος είναι στα χέρια τους και ότι πρώτιστα αυτές θα πρέπει να αναλάβουν δράσεις, να θέσουν κανόνες και να επενδύσουν στην ανάπτυξη τους μέσω και της προβολής.

Πηγή: www.sportsfeed.gr

14 comments

Anonymous said...

Κυριε ταταλα καλως ηρθατε και σεις στο μαγικο κοσμο της ελληνικης χειροσφαιρισης,και ευχαριστουμε πολυ για τις ευστοχες και δεικτικες σας παρατηρησεις.30 χρονια τωρα,δεν τα γνωριζαμε.με συμπαθεια.

Anonymous said...

Η συνάντηση των σωματείων, στην οποία θεωρητικά θα γινόταν συζήτηση για το «στρατηγικό σχεδιασμό» του αθλήματος, ξεκίνησε επεισοδιακά με αντεγκλήσεις μεταξύ των ανθρώπων που την συγκάλεσαν.

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Παντελής Χατζηιωάννου κατονόμασε τον απόντα πρώην πρόεδρο και νυν εκπρόσωπο του αθλήματος στην ΕΟΕ, Στέλιο Αγγελούδη ως «υποκινητή των 11 που οδηγούν το άθλημα σε μία
εκλογική διαδικασία που πληγώνει το χάντμπολ». Ο γενικός γραμματέας Κώστας Γκαντής του υπενθύμισε ότι «ο Αγγελούδης σε έκανε πρόεδρο στην ομοσπονδία», ενώ νωρίτερα του είπε ότι «δεν έχεις καμία πρόταση για το χάντμπολ». Για λίγες στιγμές η κατάσταση ξέφυγε και ακούστηκαν βαριές κουβέντες που προκάλεσαν την αμηχανία των εκπροσώπων των σωματείων. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας Σίμος Λαζαρίδης αποχώρησε γρήγορα από τη διαδικασία επικρίνοντας την εικόνα που παρουσίαζαν οι δύο παράγοντες. Στη συνέχεια αποχώρησε πρισωρινά από την αίθουσα ο κ. Γκαντής.

Όπως επισήμανε ο παράγοντας του ΓΑΣ Κιλκίς, Κώστας Βιολιτζής και η σημερινή ήταν μία συνάντηση χωρίς ατζέντα, παρόλο που συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι σωματείων από τη Βόρειο Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, το πρώην μέλος του δ.σ. της ΟΧΕ, Λευτέρης Σαρηγιαννίδης τόνισε ότι «το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης είναι ξεπερασμένο από τη στιγμή που μειώθηκαν στο ελάχιστο οι επιχορηγήσεις» και πρότεινε το νέο διοικητικό συμβούλιο να αναθέσει τη διαχείριση του αθλήματος σε εξειδικευμένους μάνατζερ, που θα αντιμετωπίσουν το χάντμπολ ως προϊόν.

Ο έφορος του ΠΑΟΚ, Γρηγόρης Πετρίδης μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής στο άθλημα αναφορικά με την ανάπτυξη, ενώ ο κ. Γκαντής, πριν αποχωρήσει, τόνισε ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν μεγάλοι στόχοι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και ότι πρέπει να υποστηριχθεί η βάση του αθλήματος για να υπάρξει μέλλον.

Ο πρόεδρος του Φοίβου Συκεών Αντώνης Σαουλίδη τόνισε ότι από τη στιγμή που το νυν διοικητικό συμβούλιο ψηφίστηκε ομόφωνα στις προηγούμενες εκλογές και δεν τα κατάφερε, θα πρέπει στο νέο συμβούλιο να μπουν δεκαπέντε νέα πρόσωπα με τον ίδιο να εξαιρεί τον εαυτό του. Επίσης, στάθηκε στο θέμα της λίγκας με τη συμμετοχή υγειών σωματείων, στην προβολή και στην ανάγκη δημιουργίας προτύπων για τους νέους αθλητές και στην ανάγκη συνεργασίας με στελέχη που θα φέρουν έσοδα στο άθλημα και στους συλλόγους, όπου μπορεί να υπάρξει κεντρική διαχείριση (π.χ. διαφημιστικός τηλεοπτικός χρόνος).

Ποιος άκουσε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι προτάσεις ενόψει της γενικής εκλογικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου, παραμένει άγνωστο.

Anonymous said...

Σαριγιαννίδης ....
Ελεος ..διώξτε τους άσχετους με τα μεγάλα λόγια που δεν προσφέρουν εδώ και χρόνια τίποτα στο αθλημά μας.
Όλο φούμαρα και π@π@ρολογίες.

Anonymous said...

Αντώνης μπορεί να μην υπάρχει αλλά Σαουλίδης θα υπάρχει σίγουρα στο νέο ΔΣ. Ο ένας θα κόβει ο άλλος θα ράβει. Όλοι στη καμπούρα αυτού του γα@@@@νου αθλήματος.

Anonymous said...

αν καταλαβα καλα απο τα χειλη του γενικου γραμματεα γκαντη επιβεβαιωνεται με τον πιο επισημο τροπο οτι ο αγγελικουδης με τις 7 κρατικες θεσεις που ελεγε και ο πολυδωρας ανεβοκατεβαζει προεδρους και διοικησεις. ετσι θα γινει και τωρα με τον πιλαφα. μην υποκρινομαστε οτι δεν ξερουμε τι γινεται. παντως εκτος απο θρασος χρειαζεται και ικανοτητα για να το κανεις αυτο και πρεπει να το αναγνωρισουμε.

Anonymous said...

Είναι θράσος για να μην πω τιποτα χειρότερο, ο ΓΚΑΝΤΗΣ που χρησιμοποίησε το χάντμπολ για να γίνει από άφαντος ΚΦΑ στο Λασήθι διοικητικός υπάλληλος υπουργείου με διδακτορικό, να λέει στον Παντελή που έχει ξοδέψει ενα σκασμό λεφτά για το χάντμπολ, ότι δεν έχει πρόταση για το χάντμπολ και να του <> ποιος τον έκανε πρόεδρο. Κάνεις ότι κάνεις αλλά δείξε ρε παλιόπαιδο έναν σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο άθλημα. Ντροπή σου.

Anonymous said...

Αυτο που εγω αντιλαμβανομαι ειναι οτι υπαρχει μεγαλη πρεμουρα για την καρεκλιτσα απο την μια χωρις διαθεση για προτασεις και οραμα με στοιχειοθετημενες αποψεις και επιχειρηματα πειστικα.Γι'αυτο λοιπον σας δινω μια συμβουλη και οχι προταση "ΞΕΚΟΥΜΠΙΔΙΑ" οσο ειναι νωρις γιατι δεν βλεπω να τελειωνει και αυτη η ΓΣ.Φιλικα( Λεωνιδας Ιωαννου.)

Anonymous said...

Άσε ρε Τάταλα που θα κάνεις και παρατηρήσεις , γράψε κανένα ρεπορτάζ για τον ΠΑΟΚ με τα οπαδικά σου γυαλιά και άσε να τα λύσουν άλλοι αυτά τα ζητήματα . Δεν σε παίρνει

Anonymous said...

γκαντη ένα 50ρικακη εάν παρεις για κάθε θεση γυρω στα 600 θα μαζεψεις σιγουρα μαζι με την εκπτωση που θα κανεις σε καποιους ,
παντα μες τις μπιζνες εισαι μπαγασακο....εχει κανει δουλεια ο δάσκαλος!!!!

Anonymous said...

Κωστάκη σύμφωνα με τα ονόματα που λες δεξιά και αριστερά ότι θα φτιάξεις το νέο δ.σ τύπου μπακουλοπούλου σταματιαδη σταυρακακη πρόεδρο μπαμπη λεφτεράκη πρέπει το όνειρο σου να γίνει πραγματικότητα, πολλή όραμα αγόρι μου ,αφου αν θέλει καμιά άλλη ομοσπονδία να της δώσουμε λίγο δώσε ρε Κωστάκη να πάρουν και αυτοι.....

Anonymous said...

Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη,έτσι κι ο Σαουλίδης! Τι γίνεται μ' αυτό το παιδί;Μέσα σ' 'ολα ειναι. Θα προκειται για πολύ μεγάλο μυαλλό φαίνεται, για να το εκτιμάνε τόσο εκεί στο Πασόκ νέου τύπου.Προσοχή γιατί φοβάμαι ότι θα κάνει το χάντμολ, σαν το Πασόκ,4%.

Anonymous said...

Αλήθεια, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης γνωρίζει με ποιό τρόπο κάποιοι στην ΟΧΕ επί σειρά ετών έπερναν επιμίσθιο και απασχολούνταν εκεί χωρις να έχουν φύγει απο την οργανική τους θέση σε μεγάλο νησί?

Anonymous said...

Σιγά ρε γατάκι που έμαθες και τον Ρακιντζή .

Anonymous said...

Α ρε νούμερα , μόνοι σας τα γράφετε , μόνοι σας τα διαβάζετε , ύαινες που ξεσκίζετε καθημερινά το άθλημα.
Να δούμε τη νέα διοίκηση που θα προκύψει και τα ξαναλέμε .
Αν και πιστεύω ότι το χάντμπολ ψόφησε.