Κάθε πέρσι και καλύτερα - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Ηλίας Τάταλας
iltatalas@yahoo.gr
Το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών του χάντμπολ ολοκληρώθηκε και το sportsfeed.gr επιχειρεί την αποτίμηση όσων έγιναν και πολλών που δεν έγιναν.

Το βράδυ του Σαββάτου στο άδειο από φιλάθλους γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας, ο Διομήδης κατέκτησε πανάξια τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος, ρίχνοντας στο καναβάτσο την ΑΕΚ, που στην αρχή της χρονιάς ήταν το απόλυτο φαβορί λόγω μπάτζετ και ονομάτων στο ρόστερ.
Για τον Διομήδη αυτός ο τίτλος ήταν μία απόλυτη δικαίωση ως προς την αγωνιστική συνέπειά του. Μέχρι τους τελικούς είχε χάσει βαθμούς μόνο από την ΑΕΚ, με τον Μίμη Δημητρούλια να έχει
στα… κόκκινα τους παίκτες του σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Η ΑΕΚ επέδειξε αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα. Το καλοκαίρι δημιούργησε ένα δυσθεώρητο μπάτζετ για τα ελληνικά δεδομένα με τον Δημήτρη Λαζόπουλο να αναλαμβάνει τις τύχες του τμήματος. Κάποιες μεταγραφές που έγιναν δεν είχαν λογική και ξοδεύτηκε υπερβολικό χρήμα χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα έχασε το τρένο της Ευρώπης. Ο χρηματοδότης της ΑΕΚ μεγαλοπιάστηκε χωρίς να έχει βάλει στέρεες βάσεις.
Τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο μέσο της χρονιάς φαίνεται ότι χάλασαν τη συνοχή της ομάδας και το αποκορύφωμα ήταν η αποχώρηση Λαζόπουλου τόσο από την Ερασιτεχνική, όσο και από το τμήμα. Σήμερα η ΑΕΚ είναι στον αέρα, οι παίκτες αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις

Παρακάτω…
Ο τρίτος Δούκας είχε καλές (νίκη επί της ΑΕΚ) και κακές στιγμές (ήττες από τον Αερωπό), ενώ στο Λουτράκι κέρδισαν δίκαια μία θέση στην τετράδα εκτοπίζοντας τον ΠΑΟΚ και έτσι ανταμείφθηκε η καλή δουλειά που κάνουν σε κάθε επίπεδο.
Στον ΠΑΟΚ υπήρξε αλλαγή προπονητή στη μέση της σεζόν, ατυχίες με τραυματισμούς και μικρό βάθος πάγκου, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τετράδας και Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία.
Το Κιλκίς ήταν η πιο άνετη ομάδα της σεζόν, καθώς ουσιαστικά δεν διεκδικούσε τίποτα. Με το υπάρχον υλικό δεν μπορούσε να μπει τετράδα, ενώ ήταν και αρκετά καλή ομάδα για να κινδυνεύσει. Από την 7η θέση και κάτω όλες οι ομάδες ήταν στο ίδιο καζάνι, με τους Αρχέλαο και Αερωπό να καταλήγουν τελικά στην Α2 και με την αγωνία να παραμένει ως την τελευταία αγωνιστική.

Ποιο μάρκετινγκ;
Για μία ακόμη χρονιά το πρωτάθλημα δεν είχε κεντρικό χορηγό, αφού η ομοσπονδία δεν κατάφερε να πείσει κάποια εταιρία να επενδύσει διαφημιστικά στο χάντμπολ. Από τους 132 αγώνες της κανονικής διάρκειας μεταδόθηκαν μόλις 17 από τον ΟΤΕ TV, με την ΟΧΕ να του έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ουδέποτε συμφωνία. Ο Φίλιππος Βέροιας, ειδικά, πρέπει να στείλει… ευχαριστήρια επιστολή στην ΟΧΕ, καθώς φέτος δεν μεταδόθηκε ούτε ένας αγώνας του και δεν προβλήθηκαν ούτε μία φορά οι χορηγοί του.
Κατά τ΄ άλλα η ομοσπονδία απαγόρευσε αυθαίρετα, μέσω της προκήρυξης, στις ομάδες να διαχειριστούν τηλεοπτικά δικαιώματα και να μεταδίδονται αγώνες τους, έστω διαδικτυακά, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή. Για τον τελικό του Κυπέλλου γυναικών, ωστόσο, η ομοσπονδία εμπιστεύθηκε το διαδίκτυο και καμάρωσε για την απήχηση που είχε η μετάδοση.

Ψηφίστε τον MVP
Για άλλη μία χρονιά φέτος συνεχίστηκε η κοροϊδία με τον δήθεν διαγωνισμό για την ανάδειξη του πολυτιμότερου παίκτη της αγωνιστικής. Το βραβείο είναι μία κλισέ δήλωση στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ και τίποτα παραπάνω. Οι προπονητές καλούνται να ψηφίσουν τον MVP μέσα από αγώνες που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν δει και με παντελή την απουσία της στατιστικής, αφού για την ομοσπονδία θεωρείται άχρηστο κάτι τέτοιο. Η μοναδική στατιστική στο ελληνικό χάντμπολ είναι αυτή που αναγράφεται στα φύλλα αγώνα (γκολ και δίλεπτα), όπως ακριβώς και στην εποχή που ήταν πρόεδρος της ΟΧΕ και ταυτόχρονα χρονομέτρης σε αγώνες, ο Γιώργος Αλικάκος.
Η αποχή των διαιτητών
Ένα γεγονός που υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το πρωτάθλημα ήταν η αποχή των διαιτητών επί τρεις εβδομάδες, στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου. Οι διαιτητές διεκδίκησαν αυτά που τους οφείλει η ΟΧΕ για τις μετακινήσεις των τελευταίων ετών και μετά από διαπραγματεύσεις πήραν ένα μέρος των οφειλομένων, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνη τη διαπραγμάτευση τα αντανακλαστικά της ομοσπονδίας δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε, εις βάρος των σωματείων, των αθλητών και του ίδιου του προϊόντος.
Όταν ο τελευταίος τελικός μεταξύ ΑΕΚ και Διομήδη αναβλήθηκε στις 30 Μαΐου λόγω επεισοδίων, όλοι συνειδητοποίησαν πόσος χρόνος χάθηκε με την αποχή των διαιτητών. Με δεδομένο ότι έπρεπε άμεσα να ξεκινήσει προετοιμασία η Εθνική ομάδα για τους αγώνες με τα Σκόπια, το αποτέλεσμα ήταν ο τρίτος και τελευταίος τελικός να διεξαχθεί στις 21 Ιουνίου, 24 μέρες μετά τον δεύτερο!

Αδιαφορία
Από κάθε πλευρά, φέτος, φάνηκε ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ως προς την βελτίωση του προϊόντος που λέγεται «πρωτάθλημα της Α1 ανδρών». Άλλωστε, η χρυσή εποχή των ομοσπονδιών με το κρατικό χρήμα να ρέει, πέρασε και πλέον ο αθλητισμός ως προς τις ομοσπονδίες βιώνει δύσκολες στιγμές.
Πιο παράδοξη, ωστόσο, είναι η στάση των περισσότερων παραγόντων των σωματείων που δείχνουν να αδιαφορούν στην προοπτική για καλύτερες ημέρες. Είναι αδύνατον να υπάρξει εξέλιξη αν δεν υπάρχει συλλογική δράση των σωματείων, συνεργασία σε εμπορικά ζητήματα και δημιουργία κανόνων. Η γενική συνέλευση του Μαρτίου ήταν πλήρως απογοητευτική για όσους την παρακολούθησαν, καθώς δεν διατυπώθηκε από πλευράς σωματείων ούτε μία πρόταση.
Αντιθέτως, η ομοσπονδία πρότεινε να ξεκινήσει συζήτηση για τη δημιουργία λίγκας στην Α1, ωστόσο και αυτό το ζήτημα -που αν αντιμετωπιστεί σωστά θα αλλάξει τα δεδομένα στο άθλημα- πέρασε στα ψιλά, καθώς οι παράγοντες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανεβάσουν το επίπεδο. Το προηγούμενο Σάββατο, στην Αθήνα, έγινε ακόμη μία προσπάθεια για να ανοίξει συζήτηση αναφορικά με μία άτυπη λίγκα, ωστόσο και πάλι η ομοσπονδία δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, παρόλο που υπήρχε άφθονος χρόνος για να γίνει μία επεξεργασία σε αυτό τον τομέα.

Οι χαμένοι
Μέσα από αυτή την κατάσταση, χάνει το άθλημα, χάνουν οι εθνικές ομάδες, χάνουν και οι αθλητές, οι οποίοι σε επίπεδο προπόνησης και υποχρεώσεων δεν διαφέρουν από συναδέλφους τους σε άλλα αθλήματα (π.χ. βόλεϊ), που πληρώνονται καλύτερα και βάσει κανόνων. Ούτε από τους αθλητές του χάντμπολ, ωστόσο υπάρχει κάποια αντίδραση, για το γεγονός ότι οι προοπτικές τους λιγοστεύουν. Το συνδικαλιστικό τους όργανο, ο ΠΣΑΧ, παραμένει εν υπνώσει. Έτσι, οι αθλητές, κατά κύριο λόγο…
Δέχονται να αγωνίζονται ανασφάλιστοι.
Δέχονται οι συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες να γίνονται στα λόγια και όχι με χαρτιά (έστω ιδιωτικά συμφωνητικά για όλους).
Δέχονται να μην υπάρχει κανένας μίνιμουμ όρος στις συνεργασίες τους με τις ομάδες (αμοιβή, στάνταρ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Φυσικά και τα περισσότερα τα δέχονται επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν. Πρόοδος, όμως, έτσι δεν γίνεται.

Ρητορικό ερώτημα
Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε νοοτροπίες, αποτελεσματικότητα και καταστάσεις, το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο από το φετινό;

Πηγή: sportsfeed.gr

4 comments

greekhandball.com said...

Ένα ακόμα κείμενο στην πολύ καλή αρθρογραφία του Ηλία. Λιτό, ουσιαστικό και στοχευμένο και έρχεται αμέσως μετά την συνάντηση ΟΧΕ με τους εκπροσώπους των ομάδων της Α1.

Δεν θα σχολιάσω αν η ΟΧΕ μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στο προϊόν που λέγεται Α1 ανδρών. Θα αναρωτηθώ όμως τα εξής. Υπάρχει τέτοιο προϊόν και πολύ περισσότερο πελάτες στους οποίους απευθύνεται; Άποψη μου είναι ότι με απόλυτους όρους μάρκετινγκ δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο. Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε και τα δύο στα πλαίσια που επιτρέπει η δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Βασική προτεραιότητα λοιπόν πρέπει να είναι το πως θα γεμίσουν σταδιακά τα γήπεδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε επίπεδο Α1 ανδρών. Η σημασία της τηλεόρασης είναι βασικό συστατικό στην αναβάθμιση του "προϊόντος". Η σύγκριση ΟΤΕ και διαδικτύου στην προσέλκυση ή προβολή χορηγών δεν υφίσταται. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας που ασχολείται με θέματα marketing μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Άποψη μου είναι ότι η υπάρξη του ΟΤΕ TV ως τηλεοπτικού συνεργάτη, που οι παραγωγές του κόστισαν παραπάνω από 250.000 και τα δύο έτη, δεν αξιοποιήθηκε στο ελάχιστο από τα σωματεία ώστε να αποκομίσουν έσοδα από διαφημιστικό χρόνο, πινακίδες, αυτοκόλλητα ή για προβολή των χορηγών. Έσοδα όχι μόνο για όσες ομάδες των οποίων τα παιχνίδια μεταδόθηκαν, αλλά ακόμα και για εκείνες των οποίων τα παιχνίδια τους δεν προβλήθηκαν λόγω μη τηλεοπτικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε αυτή είναι η εννοια της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Να γίνεται συλλογική διαπραγμάτευση των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και διανομή των όποιων εσόδων να μοιράζεται σε όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από το αν και πόσα παιχνίδια μεταδόθηκαν. Και γεννάται το ερώτημα ποιος θα το έκανε αυτό; Η ΟΧΕ ή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ομάδες;

Είναι καιρός να δούμε τη γίνεται στα υπόλοιπα αθλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Παντού οι ομοσπονδίες ασχολούνται με Εθνικές, Ανάπτυξη και διαιτησία.
Οι σύλλογοι που λειτουργούν σαν αυτόνομοι οργανισμοί, πρέπει να αντιληφθούν ότι το συμφέρον του ενός είναι αλληλένδετο με το συμφέρον του άλλου. Απο εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι όποιες πρωτοβουλίες και όχι από την ΟΧΕ. Δηλαδή η ΟΧΕ με τι πρόταση θα μπορούσε να προσέλεθει στο διάλογο; Σας παραχωρώ τη διοργάνωση του πρωταθλήματος που το χρηματοδοτείτε εσείς; Αυτό θα έπρεπε να είναι βασική επιδίωξη των σωματείων, αλλά και η ΟΧΕ πρέπει να αφήσει τα "ήξεις αφήξεις" και να οδηγήσει τις εξελίξεις το ταχύτερο δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση αν είναι δυνατόν κι από αυτή την χρονιά.

Οψόμεθα λοιπόν για τις εξελίξεις, την επόμενη εβδομάδα, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΧΕ.

Anonymous said...

Ποιά γήπεδα να γεμίσουν;Τα κοτέτσια που γίνονται οι τελικοί; και ποιός θα τα γεμίσει;Εμείς ΌΧΙ διότι φοβόμαστε τα ΜΑΤ.

Anonymous said...

Καλά τους τα λες φίλε 4.36.Άκου να γεμίσουμε τα γήπεδα και αυτοί να φέρνουν τα ΜΑΤ,να μας δέρνουν....δεν μας φτάνει να μας δέρνουν στις διαδηλώσεις, να μας δέρνουν και για το χάντμπολ,πάει πολύ.Να τα μαζεψουν πρώτα έτσι όπως τα έκαναν σκατά και μετά να καλούν τους φιλλήσυχους φιλάθλους να τους στηρίξουν.Ας πάνε να πληρωθούν από τα ματ και από αυτούς που τα κουβαλήσανε οι παίχτες του Διομήδη και της ΑΕΚ,θα φάνε καλά.Λαγός την πτέρη έσιε κακό της κεφαλής του.Ποιος έχασε μυαλό να το βρουν αυτοι;

Anonymous said...

Πολλες οι προτασεις πραγματι η μια καλυτερη απο την αλλη!!!!!

Αυτο που μπορω να καταθεσω εγω απο την πλευρα μου ειναι οτι οταν υπαρχουν τοσα πολλα προβληματα που πρεπει να διορθωθουν ειναι αδυνατο να παρθουν με τη μια ολες οι σωστες αποφασεις για τη βελτιωση του αθληματος μεσα σε 2-3 μηνες.

Επομενως ας κανουμε αυτο που λενε "αυτοι με τα βελανιδια" one step at a time...

Ας ξεκινησουμε σωστα να βρουμε μονιμα εσοδα απο φετος για την ομοσπονδια και το αθλημα και ας αφησουμε οτιδηποτε αλλο για του χρονου. Καποιος αλλος μπορει να πει να ξεκινησουμε απο αλλου. Το θεμα ειναι να κανουμε ενα πραγμα αλλα να το κανουμε σωστα....φετος πηγαμε να κανουμε πολλα πραγματα σε λιγο χρονο και το τελικο αποτελσμα επισκιασε τα παντα.(και εννοω και τις διοικησεις των ομαδων)

Ενας εν ενεργεια αθλητης