Οι προτάσεις της ΕΟΕ για το θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Οι προτάσεις της ΕΟΕ για το θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού

Σημαντικότατες προτάσεις για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου στον αθλητισμό εμπεριέχει το σχέδιο προτάσεων που απέστειλε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις αθλητικές ομοσπονδίες. Από το σχέδιο αυτό προτάσεων, η κωδικοποίηση του οποίου ανατέθηκε σε επιτροπές απαρτιζόμενες από επιφανείς εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών (Γιάννης Σταματόπουλος-Στίβος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος-Κολύμβηση, Αχιλλέας Μαυρομάτης-Βόλεϊ, Παντελής Χατζηιωάννου-Χάντμπολ, Γιάννης Βασιλειάδης-Ιστιοπλοΐα, Θανάσης Τερζής-Ποδηλασία, Πέτρος Συναδινός-Τοξοβολία κ.ά.), ξεχωρίζουν οι προτάσεις για δωρεάν χρήση από τις αθλητικές ομοσπονδίες των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Πολιτεία και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (π.χ. ΟΑΚΑ), τόσο για τη στέγαση των γραφείων τους όσο και για τη διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων, καθώς και για διαγραφή χρεών ομοσπονδιών προς τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων αυτών.

Η πρόταση αυτή προβλέπεται να δώσει τέλος στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την
υπέρογκη χρέωση των αθλητικών ομοσπονδιών για χρησιμοποίηση χώρων άθλησης που είχαν κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι προτάσεις για ειδική φορολογική μεταχείριση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των αθλητικών ομοσπονδιών, για νομοθετική καθιέρωση του ακατάσχετου όλων των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς τις αθλητικές ομοσπονδίες, για παροχή κινήτρων (φορολογικών και άλλων) και διαμόρφωση πλαισίου που θα ευνοεί τη χρηματοδότηση του αθλητισμού από ιδιώτες μέσω χορηγιών, τροπολογία για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της Ε.Ο.Ε. να ενισχύει οικονομικά τις αθλητικές ομοσπονδίες με ποσά από τις χορηγίες της, για εφάπαξ διάθεση των φόρων από μία ειδική κλήρωση ενός λαχείου υπέρ των ομοσπονδιών και για καθορισμό ανταποδοτικού τέλους σε κερδοφόρες Α.Ε. υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι σημαντικότατες αυτές προτάσεις αναμένεται να τεθούν υπ' όψιν και του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν τελείως την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Θα προηγηθεί η συζήτηση του σχεδίου στις αρχές Μαρτίου στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, ενώ αμέσως μετά τη λήψη οριστικών αποφάσεων, θα υπάρξει συνάντηση και με την αθλητική ηγεσία.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (άρθρο 5 του νόμου 2433/1996), στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μπορούν να στεγαστούν δωρεάν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η διάταξη αυτή βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις γενικότερες νομοθετικές διατάξεις για δωρεάν στέγαση των υπηρεσιών όλων των Νομικών Προσώπων που επιδιώκουν δημόσιο σκοπό, όπως είναι και οι αθλητικές ομοσπονδίες, σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή όμως, όχι απλώς οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν στεγάζονται δωρεάν στους χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών, αλλά καλούνται να πληρώσουν σε αυτό τεράστια και δυσβάσταχτα ποσά ως μισθώματα και αντίστοιχα τεράστια και δυσβάσταχτα οικονομικά ανταλλάγματα για τις προπονήσεις των Εθνικών Ομάδων και τους πάσης φύσεως αγώνες τους, παρά το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών τους.
Το σχέδιο προτάσεων της ΕΟΕ για διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου κινείται σε δύο άξονες: α) προτάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση του αθλητισμού, την παρέμβαση της Πολιτείας και την άσκηση ελέγχου και β) θεσμικές προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία των αθλητικών φορέων.
Στην πρώτη εξ αυτών, η ΕΟΕ προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

* Την τροποποίηση του Αθλητικού Νόμου, ώστε να διασφαλίζεται είτε ο ευρύτερος δημόσιος χαρακτήρας των αθλητικών οργανισμών με εξασφαλισμένη ελάχιστη επιχορήγηση για την αθλητική δράση, είτε ο ιδιωτικός χαρακτήρας, είτε το δικαίωμα κάθε φορέα να έχει επιλογή.
* Οι υπάλληλοι των αθλητικών φορέων που θα εξακολουθούν να θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας να αντιμετωπιστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι και να αναλάβει η Πολιτεία απευθείας όλη την οικονομική διαχείρισή τους, ενώ οι αθλητικοί οργανισμοί θα έχουν μόνο την διοικητική εποπτεία τους.
* Να ανακοινωθούν άμεσα οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών για το 2014, για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις ομοσπονδίες και να αναλάβει η Πολιτεία την υποχρεώση να καταβάλει τα εγκεκριμένα ποσά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
* Να προβλεφθούν με νόμο αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση των ομοσπονδιών και κατ` επέκταση θα καθορίζεται η χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία.
* Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να αντιμετωπιστούν ακόμη και με διάταξη νόμου οι οφειλές που δημιουργήθηκαν (σ.σ. με τις περικοπές στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των τελευταίων τριών ετών).
* Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ΟΑΚΑ και των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ στις αθλητικές ομοσπονδίες.
* Απαλλαγή δια νόμου όλων των αθλητικών ομοσπονδιών από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου στο ΟΑΚΑ ή σε λοιπά αθλητικά κέντρα.
* Ειδική φορολογική μεταχείριση ΕΟΕ και ομοσπονδιών.
* Νομοθετική καθιέρωση του ακατάσχετου των επιχορηγήσεων της ΓΓΑ προς τις αθλητικές ομοσπονδίες.
* Παροχή κινήτρων (φορολογικών και άλλων) και διαμόρφωση πλαισίου που θα ευνοεί τη χρηματοδότηση του αθλητισμού από ιδιώτες μέσω χορηγιών.
* Τροπολογία με την οποία να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα και να δίνεται η δυνατότητα στην ΕΟΕ να ενισχύει τις ομοσπονδίες με ποσά από τις χορηγίες της.
* Πρόβλεψη ώστε μία φορά το χρόνο, σε μία ειδική κλήρωση ενός λαχείου, οι μισοί φόροι να διατεθούν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
* Διασφάλιση "υιοθεσίας" των αθλημάτων από ΔΕΚΟ ή μεγάλες ΑΕ του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω χορηγιών.
* Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθορίζεται στις κερδοφόρες ΑΕ ένα ανταποδοτικό τέλος-ποσοστό επί των κερδών τους υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
* συνεργασία για τη μελέτη δυνατότητας αξιοποίησης ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό.
* Περιορισμός δαπανών σε προπονητές και συνεργάτες με αυξημένο αριθμό αποσπάσεων καθηγητών φυσικής αγωγής.
* Ανάληψη από την Πολιτεία όλου του κόστους για τους ελέγχους ντόπινγκ.
* Συστέγαση όλων των ομοσπονδιών σε δημόσιο κτήριο, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι σχετικές δαπάνες.
* Ανάθεση με νόμο της διαχείρισης των χώρων του ΟΑΚΑ στην ΕΟΕ ή σε επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών.
* Νέο πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.

Όσον αφορά τις θεσμικές προτάσεις, αυτές θα πρέπει να είναι:
- Συντονισμένες προσπάθειες ΕΟΕ με ομοσπονδίες για υποστήριξη της δραστηριότητάς τους σε τεχνογνωσία και επιμόρφωση στελεχών ομοσπονδιών.
- Συντονισμός των προετοιμασιών και των μετακινήσεων των εθνικών ομάδων στο εξωτερικό. Ανάληψη μέρους των δαπανών των εθνικών ομάδων από τη ΓΓΑ, απευθείας ή μέσω της ΕΟΕ, ή διασφάλιση καλύτερων τιμών ή και χορηγιών μέσα από συνολική διαχείριση των δαπανών των εθνικών ομάδων μέσω της ΕΟΕ.
- Συντονισμένη υποστήριξη των δραστηριοτήτων των εθνικών ομάδων σε επιστημονικό-ιατρικό-τεχνικό επίπεδο.
Όσο για το ρόλο της Πολιτείας στη νέα τάξη πραγμάτων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η ΕΟΕ προχωράει μεταξύ άλλων τις παρακάτω προτάσεις:
* Συνεργασία στενότερα με την ΕΟΕ και τις ομοσπονδίες.
* Διασφάλιση διεξαγωγής αθλητικών αγώνων χωρίς φαινόμενα βίας.
* Διασφάλιση της διαρκούς προβολής του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την Δημόσια Τηλεόραση.
* Παροχή ρεαλιστικών κινήτρων για την ενασχόληση ιδίως των νέων με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.
* Τη διευκόλυνση συμμετοχής των αθλητών και προπονητών υψηλού επιπέδου στις εθνικές ομάδες τόσο των ηλικιακών κατηγοριών όσο και των ανδρών-γυναικών.
* Τη διασφάλιση της προληπτικής και σε τακτά χρονικά διαστήματα εξέτασης της υγείας των αθλητών, αλλά και την υγειονομική τους κάλυψη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments