Κρανάκης: "Έχουμε μεγάλο κίνητρο" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Κρανάκης: "Έχουμε μεγάλο κίνητρο"

Έτοιμος για δύο μεγάλους αγώνες, ανεξάρτητα από την ομάδα που θα βρεθεί στο δρόμο της εθνικής χάντμπολ των ανδρών, είναι ο Γιώργος Κρανάκης, δύο μόλις 24ωρα (Κυριακή, 14:00) πριν την κλήρωση για τα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2015. Όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), «κανείς δεν πρέπει να μπει στη λογική ποιος θα είναι ο αντίπαλος, αλλά τι μπορούμε να κερδίσουμε από δύο ματς απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Το κίνητρο είναι μεγάλο για ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού χάντμπολ θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει από μία τέτοια διαδικασία τόσο υψηλού ρίσκου».

Για τον Γιώργο Κρανάκη, η ανανέωση του εθνικού μας συγκροτήματος «έγινε απότομα, αλλά όλα τα
παιδιά έδωσαν πραγματική μάχη για να βρεθούν στη θέση που είναι σήμερα. Τώρα πια είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τη θέληση και τον ενθουσιασμό μας και στις προσεχείς διεθνείς υποχρεώσεις μας. Η εθνική ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει το ταλέντο που διαθέτει και να παραμείνει στα δρώμενα του ευρωπαϊκού χάντμπολ. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να μπαίνουμε σε λογικές πιθανού αντιπάλου στα πλέι οφ, αφού εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δύο μεγάλα ματς».
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις στη σύνθεση της εθνικής ομάδας για τα πλέι οφ (σ.σ. αλλά και για τα ματς με τη Βοσνία που προηγούνται και είναι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος), επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν θα ήθελα σε αυτή την ομάδα που βρεθούν παίκτες που θα... κουβαλάνε την εθνική ως βάρος. Αυτή η ομάδα πρέπει να είναι στημένη με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε ματς να έχει ενθουσιασμό, διάθεση και να δίνει το 110% των δυνατοτήτων της, κάτι που έκανε και στα προκριματικά του Παγκοσμίου».
Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χωρίς περιθώριο προσαρμογής, η εθνική μας ομάδα άλλαξε άρδην και χαμήλωσε αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας από τα 30 στα 26,5 χρόνια, κάτι που ωστόσο δεν την εμπόδισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα. «Κάποια παιδιά έκαναν την πρώτη τους συμμετοχή σε επίπεδο ανδρών, ξαφνιάζοντας ακόμη και ανθρώπους που ήταν μέσα στον χώρο. Αυτό λέει πολλά. Έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών, σε μία σταδιακή όσο και επιβεβλημένη ανανέωση της ομάδας. Αυτό είναι το μεγάλο μας κέρδος και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για έναν προπονητή. Δηλαδή ότι κατάφερε, παρά τις αλλαγές που σε μερικές περιπτώσεις ήταν και απότομες, να δημιουργήσει ένα σύνολο που να βρεθεί στο κέντρο των ενδιαφέροντος ξαφνιάζοντας ευχάριστα εμάς και δυσάρεστα τους αντιπάλους μας», είπε ο Γιώργος Κρανάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την εμπιστοσύνη του σε αυτή την εθνική οάδα. «Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά. Μας είχαν όλους τελειωμένους. Αυτή η ομάδα όμως απέδειξε ότι μπορεί να βγει αλώβητη από μεγάλους αγώνες. Τα παιδιά αυτά μέσα σε 10 ημέρες έπαιξαν τόσα ματς. Ήταν άξια και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τον αγώνα που έδωσαν».
Ο κ. Κρανάκης δεν έκρυψε ότι «υπάρχει ένα κενό έξι ετών ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και σε αυτούς που έρχονται. Προσπαθούμε σταδιακά να κάνουμε τη μετάβαση, με σταδιακές αλλαγές, ώστε να καλυφθούν θέσεις όπου είχαμε ελλείψεις. Βέβαια, τρεις μήνες πριν τα προκριματικά του Παγκοσμίου, υποχρεωθήκαμε να μπούμε στη λογική των απότομων αλλαγών και γι' αυτόν το λόγο η επιτυχία αυτή που ήρθε, για μένα είναι σαν να πήγαμε στον τελικό. Πλέον αυτά τα παιδιά έχουν υψηλό κίνητρο για να συνεχίσουν. Για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Για να κάνουν την υπέρβαση σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο».
Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εθνικά πρωταθλήματα και την αποχή των διαιτητών, είπε ότι «υπάρχει πλέον θέμα με τις ημερομηνίες των καμπ προετοιμασίας. Δημιουργεί μείζον θέμα το γεγονός ότι δεν έχουμε πρωταθλήματα, χωρίς ωστόσο να θέλω να πάρω θέση επί του θέματος. Αυτό που για μένα έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Έχω έτοιμο το χαρτί της κλήσης για προπονήσεις και προετοιμασία και δεν μπορεί να φύγει από την ομοσπονδία λόγω αυτού του γεγονότος».
Και κατέληξε, αναφερόμενος εκ νέου στην μεθαυριανή κλήρωση λέγοντας ότι «πρέπει το άθλημα να εκμεταλλευτεί αυτή την επιτυχία. Ο παίκτης να δει ως κίνητρο ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο καθένας από εμάς πρέπει να δει ότι τέτοια ματς, τόσο μεγάλου αγωνιστικού βάρους, μόνο καλό κάνουν στο άθλημα που υπηρετούμε. Αν το καταλάβουμε είναι σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βγούμε νικητές από μία τέτοια διαδικασία».
Να θυμίσουμε ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρεθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, με υποψήφιες αντιπάλους μερικά από τα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκοσμίου χάντμπολ όπως Ισλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρωσία, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία και Σερβία.
Η εθνική μας ομάδα θα βρεθεί στα πλέι οφ για 7η φορά και πρώτη μετά το 2010 και τους αγώνες κόντρα στην Γερμανία (δύο ήττες, 25-20 στο Ντόρτμουντ και 27-20 στη Δράμα), για τα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2011. Προηγήθηκαν άλλες τρεις προκρίσεις σε πλέι οφ. Για το Παγκόσμιο του 2009 κόντρα στην Ισπανία (μία ήττα, μία νίκη 32-24 στη Σαραγόσα, 32-31 στη Δράμα), για το Παγκόσμιο του 2007 με Πολωνία (μία νίκη, μία ήττα, 27-22 στη Δράμα, 29-20 στο Βρότσλαβ), για το Ευρωπαϊκό του 2006 κόντρα στην Ουκρανία (μία νίκη και μία ήττα, 26-25 στο Ελληνικό και 22-21 στο Ζαπορόζιε), για το Παγκόσμιο του 2005 κόντρα στην Ελβετία που ήταν και η μοναδική πρόκριση (δύο νίκες 25-23 στην Αθήνα και 28-27 στη Ζυρίχη) και τέλος για το Ευρωπαϊκό του 2004 με Γαλλία (δύο ήττες 26-19 στη Μασσαλία και 27-17 στο Κιλκίς).

No comments