Στην Ελλάδα το Challenge Trophy γυναικών - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Στην Ελλάδα το Challenge Trophy γυναικών

Με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (EHF) ανέθεσε στην Ελλάδα την διοργάνωση του 8ου Τσάλεντζ Τροφι Γυναικών, που θα διεξαχθεί το διάστημα 25-31 Μαρτίου 2014 με την συμμετοχή 6 ή 8 ομάδων. Στην διοργάνωση θα μετέχουν Εθνικές ομάδες Γυναικών των αναπτυσσόμενων Ευρωπαϊκών χωρών με αθλήτριες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και αργότερα. Η ΟΧΕ πριν λίγες ημέρες κατέθεσε πρόταση για την ανάληψη της διοργάνωσης, στην οποία ως έδρα διεξαγωγής του τουρνουά προτεινόταν το ΕΑΚ Νεάπολης Λάρισας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο αγώνας Ελλάδα- Ιταλία για το EURO 2016 των Ανδρών, τον περασμένο Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολο του, το κόστος της διοργάνωσης χρηματοδοτείται για
αναπτυξιακούς λόγους από την Ευρωπαϊκή (EHF) και την Διεθνή Ομοσπονδία (IHF) Χάντμπολ, ενώ η ΟΧΕ στηρίζει πολλά στην αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής με τις οποίες υπήρξε άριστη συνεργασία –και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό- στην διοργάνωση του πρόσφατου αγώνα της Εθνικής Ανδρών.
Η ΟΧΕ με αυτή της την πρόταση/επιλογή εκμεταλλευόμενη πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν η Ευρωπαϊκή και Διεθνής ομοσπονδία συνεχίζει έμπρακτα την προσπάθεια προβολής και ανάπτυξης του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε περιοχές με πλούσια αθλητική δραστηριότητα και καλές υποδομές, όπως είναι η Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, δίνει την δυνατότητα στις Ελληνίδες νεαρές ταλαντούχες αθλήτριες να αγωνιστούν μέσα σε υψηλά οργανωτικά πλαίσια με ομάδες δυναμικότητας του ίδιου σχεδόν επιπέδου.
Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων και ακριβής αριθμός συμμετοχών αναμένεται να γίνει γνωστός μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες.

 Θεσμός- ορόσημο για την ανάπτυξη
Αναφορικά με το Τσάλεντζ Τρόφι, πρόκειται για έναν θεσμό που συμμετέχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στο γυναικείο χάντμπολ, οι οποίες δεν δήλωσαν συμμετοχή σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως συνέβη με την Εθνική Ελλάδας. Η διοργάνωση αποτελεί ορόσημο της ανάπτυξης του χάντμπολ σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις Ηπείρους και πολλά τουρνουά σε διαφορετικές ζώνες. Οι ομοσπονδίες Χάντμπολ της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας διοργανώνουν τα τουρνουά Τσάλεντζ Τρόφι και οι νικητές των Ηπείρων, διεκδικούν στην τελική φάση που διεξάγεται υπό την αιγίδα της IHF το Διηπειρωτικό Τσάλεντζ Τρόφι.
Στην προηγούμενη διοργάνωση που ξεκίνησε το 2010 με 16 τουρνουά και ολοκληρώθηκε το 2011 με 7 τουρνουά, συμμετείχαν συνολικά 490 αθλητές, 245 προπονητές και 238 διαιτητές. Το τελικό τουρνουά διεξήχθη στο Αλμάτι τον Ιούλιο του 2011 και συμμετείχαν οι Φινλανδία, Κονγκό, Καζακστάν, Κούβα με τους Σκανδιναβούς να κατακτούν τον τρόπαιο. Αντίστοιχη διοργάνωση Τσάλεντζ Τρόφι και Ιντερκοντινέταλ Τσάλεντζ Τρόφι υπάρχει και για τους Άνδρες με το τελευταίο τελικό τουρνουά να διεξάγεται στην Ινδία. Οι περιφερειακές διοργανώσεις του Τσαλεντζ συνήθως συνοδεύονται και με άλλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως σεμινάρια, εκδηλώσεις, κλπ

No comments