«Pro» άδειες προπονητών και στο χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Pro» άδειες προπονητών και στο χάντμπολ


Από http://cyprus-handball.com
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ πήρε αυτές τις εντολές για να προσαρμοστεί με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής και να προετοιμάσει τους προπονητές της. Και με αφορμή αυτές τις οδηγίες, όχι μόνο δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί αλλά γι άλλη μια φορά πρωτοστάτησε. Με τη βοήθεια του γγ της ΚΟΧ δρ Μιχάλη Κρασιά –διευθυντή του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοίμασε και παρουσίασε στο πρόσφατο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής ένα Rink Convention το οποίο έγινε αποδεχτό από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χάντμπολ, που σε ειδική τελετή στο περιθώριο του κογκρέσου υπέγραψαν το μνημόνιο της συνεργασίας.
«Ο σχεδιασμός για το Rink Convention –εξηγεί ο δρ Μιχάλης Κρασιάς –έγινε στο Πανεπιστήμιο της
Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Είναι βασισμένος στις κατευθύνσεις της ΕΟΧ και κτίστηκε από την εμπειρία που αποκτήσαμε παρακολουθώντας την εφαρμογή του σε άλλες χώρες, έχοντας όμως πρότυπο την Ισλανδία που μπορεί το εκτόπισμα της πληθυσμιακά να είναι μικρό, όμως το επίπεδο του χάντμπολ της είναι πάρα πολύ ψηλό. Παρουσιάσαμε το Rink Convention στο πρόσφατο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής όπου έγινε αποδεχτό από όλα τα μέλη. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον συνάδελφο δρ Εύαντρο Βουνιώτη».
Rink Convention
Το Rink Convention είναι το πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που έχουν την υποδομή να δημιουργήσουν τη σχολή για καταρτισμό των προπονητών τους, με βάση το πρόγραμμα που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Ο σχεδιασμός του προγράμματος και η δομή της κατάρτισης των προπονητών περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα (κατηγορίες). Το 1ο, 2ο, 3ο επίπεδο και το master coach (ανώτατο επίπεδο).
1ο επίπεδο: Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει το 1ο επίπεδο πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Για να αποκτήσει το δίπλωμα επιπέδου -1 θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα που θα καλυφθούν μέσα σε 60 ώρες διδασκαλίας (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική).
2ο επίπεδο: Το 2ο επίπεδο θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει εφόσον είναι ήδη κάτοχος του διπλώματος επιπέδου-1 κι έχει τουλάχιστον 2 χρόνια προπονητικής εμπειρίας. Σε αυτό το επίπεδο η διδασκαλία φθάνει στις 180 ώρες (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική).
3ο επίπεδο: Στο 3ο επίπεδο η διδασκαλία φθάνει στις 200 ώρες (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική). Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να είναι κάτοχος των διπλωμάτων 1ου και 2ου επιπέδου και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια προπονητικής εμπειρίας στο επίπεδο -2.
Master Coach –Για την απόκτηση του ανωτάτου διπλώματος προπονητικής, «master coach», χρειάζονται 160 ώρες διδασκαλίας (40% ακαδημαϊκά, 60% πρακτική). Με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτοί που θα το διεκδικήσουν θα είναι ήδη κάτοχοι των τριών προηγουμένων επιπέδων και θα έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια προπονητικής εμπειρίας στο επίπεδο -3.

Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η φιλοσοφία του Rink Convention, που όμως θα έχει στην αρχική του εφαρμογή κάποιες υπεξαιρέσεις, ανάλογα με το επίπεδο της χώρας. Για παράδειγμα, οι προπονητές του γερμανικού πρωταθλήματος δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τους προπονητές που εργάζονται πχ στην Κύπρο. Πιθανόν οι γερμανοί προπονητές που εργάζονται σε ομάδες α’ κατηγορίας να τοποθετηθούν στο επίπεδο -3, οι Ρουμάνοι για παράδειγμα στο επίπεδο -2, οι Μαλτέζοι προπονητές στο επίπεδο -1 κλπ. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι προπονητές θα χρειαστεί να περάσουν τη διαδικασία για να αποκτήσουν το δίπλωμα master coach.

«Εμείς στην Κύπρο –εξηγεί ο Μιχάλης Κρασιάς – επειδή έχουμε προπονητές διαφόρων επιπέδων θα ξεκινήσουμε από το επίπεδο-1 για να φτάσουμε στο master coach. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα οι προπονητές που είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου (φυσικής αγωγής) με ειδικότητα στο χάντμπολ, όπου αυτοί θα καταταγούν στο επίπεδο -3 και θα πάνε απ΄ ευθείας στο μάστερ. Ίσως σε αυτή την κατηγορία (επίπεδο-3) ή σε κάποιο άλλο επίπεδο (πιθανό το επίπεδο -2) να συμπεριληφθούν και κάποιοι άλλοι προπονητές, με κριτήριο την προϋπηρεσία τους στο χώρο. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και για το οποίο θα αποφασίσει αργότερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι προπονητές που θέλουν να εργάζονται σε ομάδες α΄ κατηγορίας ή να κάθονται σε πάγκο εθνικής ομάδας, θα πρέπει να έχουν το δίπλωμα master coach».

12 comments

Anonymous said...

πολύ φιλιλογικά ακούγονται αυτά.
τυπολατρείες κ γραφειοκρατείες χωρίς νόημα

μάλλον δεν καταλαβαίνετε οτι άλλο το αποστειρωμένο περιβάλλον του γραφείου και άλλη η πραγματικότητα στα γυμναστήρια και στην ζωή

αν ακολουθούσαν αυτό το πρωτόκολλο δεν θα ήταν ποτέ προπονητές ο Μουρίνιο,ο Πατ Ράιλι,ο Ιωαννίδης και πολλοί άλλοι που εσείς θεωρείτε επιτυχημένους

αυτή η κίνηση είναι ένας εύσχημος τρόπος να αμοίβονται κάποιοι πτυχιούχοι ημέτεροι...

δεν λείπουν οι γνώσεις από τους προπονητές αλλά οι συνθήκες για να δουλέψουν

και για ποιούς γερμανούς προπονητές μιλάτε;
αυτοί βγαίνουν δεύτεροι ενώ τρέχουν μόνοι!

Anonymous said...

Δεν είναι φιλολογικά αλλά η πραγματικότητα. Νομίζεις ότι ο Μουρίνιο ή ο Ιωαννίδης ή ακόμα και ο Ράιλι δεν είναι πιστοποιημένοι; Δεν έχει UEFA pro o Μουρίνιο; Μην τρελαθούμε.

Πρέπει να ξέρεις κι ότι ένας μη πτυχιούχος μπορεί να πάρει άδεια, αρκεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Κι αυτά για τις συνθήκες είναι δικαιολογίες. Άστοχο εντελώς το σχόλιο σου.

Anonymous said...

πώς φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις από προπονητική!
σαν να μας λες οτι για να τρέξει κανείς στην F1 χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης!
ή για να παίξει ο Τσιτσάνης έπρεπε να μάθει νότες στο ωδείο!
και για να προλάβω τις αρλούμπες σου:
πέρσυ όλοι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν,με τις παντόφλες,ο γάλλος πτυχιούχος,έλεγε ότι τους πήγε για ορεινή ποδηλασία και τους έκανε μέγιστη δύναμη και έκρηξη σε κάτι αντίσκοινα κλπ κλπ. Και μετά πήραν το παγκόσμιο αφού πριν είχαν πάρει και το ολυμπιακό
και δώστου χειροκροτήματα και χειροφιλήματα από κάτι ιθαγενείς σαν και σένα
Φέτος,καμαρωτός καμαρωτός,πήρε τα φρύδια μας τα δυό
Και στο ίδιο σεμινάριο ο Κοτζαμανίδης παραδέχτηκε ότι δεν ήταν και τόσο σωστή και ωφέλιμη η προπ διαδικασία που δίδασκε,άρα και τα πτυχία τα οποία χορήγησε...
ενώ ο Ζίφκοβιτς είναι σχεδόν αγράμματος(πού να τον ξέρεις ασχετούλη)
Α! και ο Παπακωνσταντίνου πτυχιούχος των οικονομικών είναι (εδώ αντί να γελάμε,κλαίμε)

και φυσικά με την δική σου λογική,κανείς Δημητρούλιας δεν θα μπορούσε να έχει ομάδα γιατί δεν είχε την "απαιτούμενη" προπ εμπειρία

μακριά λοιπόν από τυπολάτρες και καρεκλοκένταυρους σαν και σένα που νομίζετε ότι τα πτυχία κάνουν τον προπονητή

Anonymous said...

Πως φαίνεται ότι είσαι κομπλεξικός. Προφανώς είσαι από τους τύπους που τα ξέρουν όλα και φαντάζομαι ότι καθαρά συμπτωματικά δεν έχεις εργαστεί στο εξωτερικό ώστε με τις κατάλληλες συνθήκες να μεγαλουργήσεις.

Και τον Τούτα ξέρω σχετικούλη και τον Ισάιλοβιτς και αρκετούς άλλους.
Το γιατί ο Γάλλος πήρε τα φρύδια του τα δυο μετά από Ολυμπιακό-Ευρωπαϊκό-Παγκόσμιο, αν διάβαζες λίγο τι λένε οι ίδιοι οι Γάλλοι, θα γνώριζες ότι οι λόγοι είναι καθαρά εξωαγωνιστικοί και σχετίζονται με τη διαδοχή του Ονεστά από εν ενεργεία παίχτες.

Τέλος πάντων εγώ αναφέρθηκα στην πιστοποίηση, την οποία μπορείς να πάρεις ακόμα κι εσύ.

Anonymous said...

Είναι ίδιον του Έλληνα, να εκμηδενίζει τα πάντα, να τα ξέρει όλα, να βάζει τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι - κι αυτός πάντα απ' έξω, να μη δέχεται τίποτα που θα του χαλάσει το μικρόκοσμό του, που τόσο επιμελώς έχει χτίσει.

Αν γίνει κάτι στραβό, είναι έτοιμος να διαμαρτυρηθεί, να φωνάξει, να βγει στους δρόμους, να επιβεβαιωθεί για το ότι "όλα και όλοι ίδιοι είναι". Ευκαιρία γι' αυτόν να δείξει πόσο μάγκας είναι, πως δε μασάει, είναι επαναστάτης (άλλωστε το έδειξε και στις τελευταίες εκλογές...), πως όλοι είναι εναντίον του γιατί είναι ξεχωριστός και ικανότατος!

Αντίθετα, όταν γίνει κάτι "καλό", το υποβαθμίζει, το ευτελίζει, "έλα μωρέ, τι ξέρει κι αυτός ο Γάλλος!" ο οποίος Γάλλος οδήγησε την ομάδα του σε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια! Αλλά ο δικός μας βρήκε κάτι να "την πει" στο Γάλλο, βάζοντας τις παλάμες του κάτω από τις μασχάλες του και κομπάζοντας από ψευτοπερηφάνεια, που του είπαν μπράβο η γιαγιά του και ο μπατζανάκης του!! Η συγκεκριμένη γιαγιά, τον ρωτούσε πριν από λίγα λεπτά αν η μπάλα του χάντμπολ είναι σαν πεπόνι... Ψάχνοντας δικαιολογία από τον εαυτό του, που νοιώθει ανασφάλεια γιατί κάποιοι άλλοι τον ξεπερνάνε. Και βέβαια, δεν τσιμπάει σε παλιοσεμινάρια και ψευτοοργάνωση, η οποία θα τον "ξεβολέψει"...

Να μην πάμε μπροστά, να μην καταρτιστούμε, να μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες της EHF, έτσι κι αλλιώς σε λίγο θα είμαστε εκτός Ευρώπης... Και το χάντμπολ, θα είναι ένα ιστορικό άθλημα, όχι για την ιστορία του, αλλά γιατί ...πέρασε στην ιστορία!

Έχω την εντύπωση πως υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που θέλουν πραγματικά να μάθουν, να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν πάρα πολύ, να ξεφύγουν, έστω από αυτό το προδιαγεγραμμένο μέλλον, του υπαλλήλου σε εταιρεία ή delivery σε σουβλατζίδικο. Άλλωστε, οικονομικά δεν θα έχουν αυτές οι ασχολίες κάποια διαφορά, με το προπονητιλίκι στο άθλημά μας, σε λίγο καιρό.
Το μόνο που τους λέω, είναι να μην περιμένουν να τους πάρει κάποιος από το χέρι, να μην αφορίζουν τα πάντα σαν το φίλο μας, αλλά να βρουν μόνοι τους την άκρη. Να ψάξουν, να ενημερωθούν, να το τρέξουν, να βρουν παιδάκια, να συνεργαστούν, να ρωτήσουν ότι δεν ξέρουν! Όταν θες κάτι πολύ, δε σε σταματάει τίποτα, ούτε κρίση, ούτε Ομοσπονδία, ούτε κατεστημένα, ούτε ΔΝΤ, ούτε ο Θεός ο ίδιος.

Το μόνο που μπορεί αν σε σταματήσει, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, που σου βάζει συνέχεια εμπόδια ώστε να μην εξελίσσεσαι, να γίνεσαι καλύτερος.

Όπως τον φίλο μας παραπάνω, ο οποίος έχει δώσει τη μάχη του και έχει ήδη παραδώσει τα όπλα...

Anonymous said...

το είπαμε και άλλες φορές:
είστε ελεύθεροι να προσκυνάτε είδωλα!

@12,25: ο καλός προπ στις δύσκολίες φαίνεται
όσον αφορά την πιστοποίηση,ήδη έχω,αλλά όπως είπα δεν τη θεωρώ απαραίτητη
επί της ουσίας πάντως δεν τοποθετείσαι,απλώς λασπολογείς

@10,34: έγραψες ένα κατεβατό και καταφερες να μην πεις τίποτα,
πώς το κατάφερες?
πασόκος σκέτος
καρπαζοεισπράκτορα και πτυελοδοχείο των ευρωπαίων

Anonymous said...

Ωραίος είσαι. Λες ότι σε λασπολογώ κιόλας αφού έχεις χρησιμοποιήσει εκφράσεις τύπου 'αρλούμπες' , 'ιθαγενείς', 'ασχετούλης', 'καρεκλοκένταυρος' κλπ. Σου είπα είσαι βαθιά συμπλεγματικός και προσπαθείς με ένα δήθεν αιρετικό περίβλημα των απόψεων σου να ψηλώσεις τον εαυτό σου μειώνοντας τους άλλους και μάλιστα καταξιωμένους.

Απορία πάντως μου προκαλεί που δεν σε άκουσα να προβάλλεις τον αντίλογο σου στον 'Γάλλο πτυχιούχο', ώστε με τα φώτα σου και την κατάρτιση σου, να τον διασώσεις από το να πάρει τα φρύδια του τα δυο. Έχασες την ευκαιρία για το γουορχολικό σου 15 λεπτο.

Εσύ που επικαλείσαι τον Τούτα, αν τον ξέρεις που το βλέπω χλωμό, ρώτα τον να σου πει πόσοι ιθαγενείς άλλων χωρών χρησιμοποίησαν τις γνώσεις του και ιδιαίτερα ρώτα τον ποιος αναμόρφωσε τη δεκαετία του 90 το Γαλλικό χάντμπολ και τους εκεί ιθαγενείς. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθεις.

Μάλλον εσύ είσαι ΠΑΣΟΚΟΣ γιατί προφανώς δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που λέει ο 10.34 είναι η αντίθεση της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ επιτομής, δηλαδή ότι ο καθηγητής του πανεπιστημίου κρίνεται από τον ταξιτζή ή ο δικαστής από τον κλητήρα που είναι στην κλαδική.

Έχεις καταντήσει γραφικός πλέον.
12.25

Anonymous said...

Ρε παιδιά χάσατε την μπάλα. Διαφωνεί κανείς, ότι ο καλός προπονητής δεν είναι απαραίτητο να είναι διπλωματούχος. ΄Συμφωνούμε σε αυτό ή όχι;
Εάν ναι συνεχίζουμε. Η προσπάθεια αναβαθμισης γίνεται μέσα απο την γνώση και το ενδιαφέρον του κάθε προπονητή. Μέσα απο βιβλιογραφία, συνέδρια,ημερίδες και άλλα.
Ακόμη και διπλωματουχος προπονητης εάν δεν ενδιαφερθει με την προπονητικη θα είναι ενας αποτυχημένος.
Τα πτυχια δεν σου δίνουν αξια.
Η προσπάθεια σου δίνει αξία στο πτυχίο σου. Είναι βασική προυπόθεση κατανόησης μερικών βασικών πραγμάτων.
Μερικοί πιστεύουν ότι το πτυχίο είναι το χαρτί της επιτυχίας.
Μακάρι να διαβάζουν οι υπευθυνοι του Συλλόγου Προπονητών και οι άνθρωποι της ΟΧΕ να ανοίξουν τις πόρτες τους σε ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν και το κάνουν χωρίς πτυχίο. Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΙΚΑΣ μόνο κακό μπορεί να κάνει. ΟΣΟ ΣΥΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ένας κύκλος ΤΟΤΕ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΘΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΡΑΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ.

Anonymous said...

Ξερουμε καμια μεταγραφη????

Anonymous said...

Εγω ξέρω αλλά δεν λέω

Anonymous said...

Ο Λοΐζος έκλεισε στη ΧΑΝΘ. Νίκο προχώρα ρε!

Anonymous said...

δεν τα λες καλά
πασόκος θα πει,να γίνεται δικαστής ο ταξιτζης και ο κλητήρας καθηγητής πανεπιστημίου.