Στα 7 μέτρα..... - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Στα 7 μέτρα.....

Κεφάλαιο Εθνική

Δεν πρόκειται αυτή τη φορά να μπω στη διαδικασία να απαντήσω σε μερικούς, που έκαναν τα πάντα για να με προκαλέσουν τις προηγούμενες ημέρες. Ότι και να κάνουν, δεν με πειράζει αφού έχω γερό (και μεγάλο, ως γνωστόν) στομάχι. Ξαναπροσθαθήστε. Στα σοβαρά τώρα. Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν, άλλα τόσα συζητήθηκαν και γενικά άλλη μια εβδομάδα «ζύμωσης» στο ελληνικό χάντμπολ πέρασε. Κύριο θέμα ήταν φυσικά η Εθνική Ανδρών, η οποία για άλλη μια φορά έχει κατακεραυνωθεί από τους περισσότερους. Και αυτό έχει γίνει διότι η αρμάδα μας απέτυχε να περάσει στα τελικά του EURO 2010. Πρόκειται για αποτυχία ολκής, διότι αυτή θα ήταν η 15η φορά που θα προκρινόμασταν εκεί, επίσης είναι αποτυχία γιατί -αν είναι δυνατόν- δεν καταφέραμε να κοντράρουμε την Κροατία. Κύριοι ας σοβαρευτούμε. Δείτε τον όμιλο βγάζοντας τα γυαλιά που σας έχουν τυφλώσει και θα καταλάβετε ότι δεν τον πέρναγε ούτε η ομάδα του 2004-2005. Εκτός αν κάνω λάθος ότι ούτε τότε -που είχαμε μακράν την καλύτερη ομάδα- καταφέραμε να κερδίσουμε Ουγγαρία και Κροατία και μάλιστα στο γήπεδο μας. Στο test event πριν τους Ολυμπιακούς χάσαμε από τους Ούγγρους 27-23 και στους ομίλους της διοργάνωσης με 26-22, ενώ στα προημιτελικά χάσαμε από την Κροατία 33-27 (19-11 ημίχρονο). Για ποια αποτυχία λοιπόν συζητάμε; Εν τω μεταξύ μάλλον σε μερικούς διαφεύγει και το γεγονός ότι στον όμιλο υπήρχε και τρίτη ομάδα πάνω από την δική μας, βάσει δυναμικότητας. Η ποταπή για πολλούς Σλοβακία. Αυτή η ομαδούλα που απέκλεισε την Σλοβενία, προκρίθηκε στο Παγκόσμιο, που δεν ήμασταν εμείς και πήρε την 10η θέση. Να μην σας παραθέσω και τα αποτελέσματα της για να το δείτε και έμπρακτα. Αυτόν τον τόσο εύκολο όμιλο -που οι τρεις από πάνω ομάδες μπήκαν όλες στην δεκάδα του Παγκοσμίου- λοιπόν δεν κατάφερε να περάσει η Ελλάδα, η οποία ξαφνικά έγινε υπερδύναμη. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Είναι πως κάποιοι χαίρονται με τις ήττες της Εθνικής και για αυτό διότι έχουν την ανάγκη να δημιουργούν αποτυχίες για να δικαιολογήσουν τα λόγια και τα έργα τους. Κάποιοι την κάθε ήττα της Εθνικής την χρησιμοποιούν για τα συμφέροντα τους και για να χτυπήσουν ανάλογα την εμπάθεια που έχουν. Κάποιοι παίκτες που δεν είναι στην Εθνική χτυπούν τους διεθνείς, κάποιοι προπονητές που δεν είναι ομοσπονδιακοί αυτούς που είναι και φυσικά όλοι μαζί την ΟΧΕ, λες και ο αποκλεισμός και οι εκάστοτε ήττες της Εθνικής θα κάνουν κακό προσωπικά στον Αγγελούδη, στον Χατζηιωάννου, στον Πιλαφά, στον Μάντζο, στον Ιατρούδη, στον Αλβανό, στον Καρυπίδη, στον..., στον.........Η κάθε ήττα και ο κάθε αποκλεισμός της Εθνικής βαραίνει και κάνει κακό μόνο στο ελληνικό χάντμπολ, δηλαδή σε όλους μας. Οπότε δεν υπάρχει νικητής και χαμένος, χάνουμε όλοι. Μην συμπεριφέρεστε στην Εθνική, όπως συμπεριφέρεστε στα σωματεία σας.

Η πραγματική αλήθεια
Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φταίει πάντα κάποιος. Δηλαδή η πορεία της Εθνικής δεν είναι φυσικό επακόλουθο; Δεν είναι φυσιολογικό οι παίκτες που ήταν στα χρόνια των επιτυχιών να μην έχουν την ίδια όρεξη; Δεν είναι φυσικό να μην έχουν τα ίδια κίνητρα; Δεν είναι αναγκαίο να εμπλουτιστεί η ομάδα με νέα πρόσωπα; Αν δεν γινόταν η ανανέωση και έμεναν όλοι οι παίκτες που έπαιζαν τότε, οι ίδιοι που κατηγορούν σήμερα τους προπονητές για την ανανέωση θα έλεγαν πως η ομάδα έχει βαλτώσει και πως χρειάζεται φρεσκάδα. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι βοήθεια δίνει σε αυτή την ομάδα και τι έχει προσφέρει. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας το επίπεδο του αθλήματος μας στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό της Ευρώπης και τώρα σκεφτείτε τι γίνεται στο πόλο και το βόλει. Για να μην σας κουράζω λοιπόν σας λέω ότι το χάντμπολ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 2ο-3ο άθλημα (στην Ελλάδα 5ο). Σκεφτείτε ποιες χώρες παίζουν πόλο και Βόλεϊ στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο και δείτε τι επιτυχίες έχουν κάνει οι αντίστοιχες Εθνικές μας ομάδες και θα καταλάβετε τι πέτυχε το χάντμπολ το 2004 και το 2005 και ποια είναι η πραγματική του θέση στην Ευρώπη, ανάλογα και με τα χρόνια ζωής του στην Ελλάδα. Αυτό που έκανε ήταν συγκυριακό και ταυτόχρονα εξωπραγματικό. Ποτέ δεν ήμασταν υπερδύναμη και ούτε θα γίνουμε. Και μόνο όμως το γεγονός ότι παίζουν δέκα Ελληνες (και από αυτούς κάποιοι πρωταγωνιστούν για τα καλά) στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμο την Γερμανία και έχουμε κερδίσει το σεβασμό, αυτό λέει πολλά για την πρόοδο του αθλήματος στην Ελλάδα. Παλιά άκουγαν «θα έρθει Ελληνας» και νόμιζαν ότι θα έρθει αθλητής χάντμπολ από την Ζιμπάμπουε και τώρα η πλειοψηφία των ομάδων έχει φτάσει στο σημείο να κάνει ακόμα και scouting για να εντάξει Ελληνες στο δυναμικό της! Ολα αυτά σαν ελληνικό χάντμπολ τα έχουμε κερδίσει και δεν σβήνονται, δεν λέω πως πρέπει να μείνουμε σε αυτά, αλλά όχι και να είμαστε ισοπεδωτικοί, αλλά ξέχασα αυτό είναι προνόμιο της ελληνικής νοοτροπίας και φυσικά της χαντμπολικής μας μιζέριας. Αν θέλετε να μιλήσουμε για ευθύνες εγώ το μόνο λάθος που πιστεύω ότι έγινε ήταν η επιλογή Πέρκοβατς, που αποδείχθηκε καταστροφική σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικά, σχέσεις παικτών κτλ). Ξένος προπονητής δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να σταθεί στα ελληνικά αποδυτήρια και μην το συγκρίνεται με τον Σέφερτ, διότι αυτός πήρε σχεδόν αμούστακα παιδιά. Ο προπονητής πρέπει να είναι Ελληνας για να ξέρει τι του γίνεται, για να πονάει αυτή την ομάδα και να ξέρει ότι το μέλλον του και η δουλειά του έχουν άμεση εξάρτηση με το έργο του. Και δεν πιστεύω ότι διαφωνεί κανείς ότι οι Μάντζος- Ιατρούδης πονάνε αυτή την ομάδα και το ελληνικό χάντμπολ. Ο ξένος θα το πονούσε ή θα το έβλεπε μισθοφορικά; Να σας θυμίζω ότι ουδέποτε ο Πέρκοβατς είχε σκεφτεί να έρθει εδώ full-time διότι το χρήμα ήταν Ελβετία.

Κεφάλαιο ανανέωση
Εγώ θεωρώ ότι η ανανέωση είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για να γίνει σωστά και να έχει απόδοση είναι αυτός που γίνεται τώρα. Δηλαδή η σταδιακή προώθηση νέων παιδιών παράλληλα με τους ήδη υπάρχοντες έμπειρους, έτσι ώστε ούτε οι νέοι να... καούν ή να πέσουν μόνοι τους στα βαθιά, αλλά να μπορούν να πάρουν και πράγματα από τους παλιούς. Οπως επίσης και να μπορούν να γεύονται κάποιες νίκες -έστω και με τους μικρούς αντιπάλους, έστω και με τον τρόπο όπως ήρθε με την Φινλανδία- διότι είναι σημαντικό να αποκτήσουν νοοτροπία νικητή, αλλά και ελπίδα. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι κάποια παιδιά από αυτά που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ομάδα είναι ικανοί και έχουν το ταλέντο να ξεπεράσουν τους προηγούμενους, όσο δύσκολο και να ακούγεται και δεν συμφωνώ ότι από πίσω υπάρχει το χάος. Μπορεί να μην ξαναβγεί Αλβανός, Καρυπίδης, Χαλκίδης κ.α., αλλά να θυμίσω σε κάποιους ότι δεν είναι απαραίτητο για να φτιάξεις ομάδα να έχεις παίκτες- αστέρια, αλλά μπορείς να το κάνεις και με παίκτες που δουλεύουν για την ομάδα και δεν έχουν τόσα ατομικά προσόντα. Το σύνθημα λοιπόν είναι ισχύς εν τη ενώσει και μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξαναδούμε την Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση.

36 comments

Anonymous said...

Ίσως ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχεις γράψει...

Anonymous said...

Μπράβο Κώστα. Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, κάποια πράγματα! (που δεν θα τα καταλάβουν δηλαδή αλλά...)

Anonymous said...

ΣΩΣΤΟΣ ΡΕ ΚΩΣΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΟ ΧΟΛΗ ΒΓΑΖΟΥΝ

Anonymous said...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ Κ.ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΣΤΟ Π ΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΥΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΕΙΑ ΓΗΠΕΔΑ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ Α1 ΣΟΒΑΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ;ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ;ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ;

Anonymous said...

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τις απόψεις σας γιατί νομίζω ότι τοποθετείτε το θέμα από λάθος πλευρά. Κι αυτό γιατί δεν λέει κανείς γιατί δεν νικήσαμε την Κροατία, ή αν η ομάδα του 2004 θα την νικούσε. Το θέμα είναι ότι σε κάθε εμφάνιση είμαστε και χειρότεροι απ΄ την προηγούμενη. Μιλάτε για κίνητρο. Τι κίνητρο μπορεί να έχει ένας φτασμένος αθλητής όταν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να του δώσουν τίποτα παραπάνω οι προπονητές του ένας εκ των οποίων τους αποκάλεσε και τουρίστες μετά το παιχνίδι με τη Φινλανδία. Γιατί δεν αναλύεται η αποτυχία του Πέρκοβατς; Στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε ή υπονομεύθηκε από τους ίδιους που του έκαναν τους συνεργάτες; Ήταν οι ίδιοι που έλεγαν τον Σέφερτ άχρηστο. Σε σας δεν έκανε τις δηλώσεις ο Μπαλωμένος. Δεν βγήκε από εκεί κανένα συμπέρασμα; Με το σκεπτικό σας θα πρέπει να τρώμε 12 γκολ στο κεφάλι και να λέμε από την Κροατία χάσαμε δεν έγινε και τίποτα. Αν ήταν έτσι όμως στον αθλητισμό δεν θα νικούσαμε Γαλλία και Ρωσία στο Παγκόσμιο, ή η Σλοβακία δεν θα απέκλειε τη Σλοβενία, τα Σκόπια την Ισλανδία κοκ.

Anonymous said...

Ο Πέρκοβατς δεν απέτυχε επειδή υπονομεύτηκε, αλλά επειδή ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να "χτίσει" κάτι πάνω στην ομάδα. Αντίθετα μάλιστα είχε επιδερμική κριτική από όλους παρότι κόντεψε να διαλύσει τα πάντα.
Και φυσικά και δεν πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες όταν παίζουμε με τους καλύτερους από εμάς, αλλά ακόμη και όταν κερδίζαμε την Ισπανία ψάχναμε το ότι αποκλειστήκαμε και όχι το πόσο σπουδαίο είναι να κερδίζουμε την Ισπανία.
Όσο για τα κίνητρα των φτασμένων αθλητών, νομίζω ότι ο Αλέξης Αλβανός απαντάει στη συνένετευξη που έδωσε στον Κώστα.

Anonymous said...

Θα ήθελα κώστα να σου πω ένα μεγάλο μπράβο για το άρθο σου!
Πραγματικά όλο αυτό το διάστημα γράφονται κακίες και μεγάλες κατινιές!!
Καλά θα κάνουν όλοι αυτοί που γράφουν σ'αυτό το blog και βγάζουν χολή να μας αφήσουν στην ησυχία μας και να ασχοληθούν με τίποτα άλλο γιατί εδώ δεν έχουν καμία θέση!!

Anonymous said...

Εγώ δεν θέλω να αφήσουν στην ησυχία κανέναν. Η εθνική ομάδα είναι υπόθεση όλων μας. Θέλω όμως τεκμηριωμένες απόψεις και όχι αφορισμούς.

Anonymous said...

Ποιός περιμένετε να διώξει τον Μάντζο και τον Ιατρούδη; Η διοίκηση της ΟΧΕ; Τα κολλητάρια τους;
Άσε που νομίζω ότι τους φοβούνται κιόλας...

Anonymous said...

etsi pos ta les exeis dikio alla 8eleis na sou ta po ligo diaforetika pos einai ta gramata kostaki pos se lene sto allo

Anonymous said...

Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό και να δουλέψουμε σε σωστές βάσεις απαιτείται η πρόσληψη ενός ικανού ξένου και εγνωσμένης αξίας προπονητή που να μπορεί να δουλέψει και τους 3-4 νέους μας παίχτες. Γιατί τόσοι μόνο υπάρχουν. Αν δεν γίνεται ας δοθεί μια ευκαιρία στον Κώστα Τσαβδαρίδη, τον μόνο που έχει τα φόντα να κάνει κάτι καλό και επιπλέον δεν έχει θάψει ποτέ κανέναν.

Anonymous said...

Για τον φίλο που ζητά τεκμηρίωση θα του έλεγα να διαβάσει το goal της Δευτέρας. Πιο τεκμηριωμένη κριτική (και σε όλους) δεν έχει ξαναγίνει. Γι αυτό και ενόχλησε.

Anonymous said...

τι ειναι ρε η εθνικη και θα δινει ευκαιριες στους προπονητες να καταξιωθουν ?
τα χετε χασει ολοι ρδω μεσα ?

Anonymous said...

Εχεις δίκαιο , κυριολεκτικά το έχουν χάσει κάποιοι εδώ. Νομίζουν ότι η εθνική είναι το μαγαζάκι κάποιων, το σκαλοπάτι για την άνοδο για κάποιους άλλους, το δικαίωμα στο όνειρο κτλ....
Το χάσατε ΤΕΛΕΙΩΣ!!! Ο κάθε πικραμένος λέει τον πόνο του και προσπαθεί να κάνει το κομματι του... Καταλάβετε το , η εθνική είναι πάνω από όλους και όλα!!! και σταματήστε να βγάζετε τα απωθημένα σας πάνω σε αυτήν την ομάδα. Όσοι θέλουν να την στηρίξουν ας το κάνουν, οι υπόλοιποι τραβηχτητε μακρία. Παίξτε με ότι άλλο θέλετε εκτός από το ίδιο το αθλημα που ΔΗΘΕΝ κάνετε ότι το αγαπάτε... ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ.

Anonymous said...

ΑΑΑΑΑΑΧ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ! ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ!

ΧΑΧΑΧΑΝΤΜΠΟΛΑΚΙ!

to onoma mou pleon einai FOUKARIARHS!
GEIA SAS!

Anonymous said...

επειδη δεν εχω ενημερωθει ,μπορει κανεις να μου πει τι γραφτηκε στην goal τη δευτερα?

Anonymous said...

mpravo re maga!kai den sou fenotane!...

Anonymous said...

Σας πείραξε όλους με τον Τσαβδαρίδη από ότι φαίνεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι επικίνδυνος στο να χαλάσει την ηρεμία και τα συμφέροντα ορισμένων. Να είστε σίγουροι όμως ότι εκεί θα οδηγηθούμε αφού η λύση του Κώστα είναι μονόδρομος.

Anonymous said...

Φεβρουάριος 2005. Η εθνική ομάδα επιστρέφει από την Τυνησία με παρακαταθήκη την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως συνέχεια της ανάλογης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έξι μήνες νωρίτερα. Οι δυο απανωτές επιτυχίες έφεραν συναισθήματα αισιοδοξίας στις τάξεις των ανθρώπων του ελληνικού χάντμπολ, καθώς οι διεθνείς έχουν μπροστά τους το λιγότερο μία οκταετία καλού χάντμπολ, διάστημα ικανό όχι μόνο για να δουλευτούν οι διάδοχοι, αλλά για να γίνει ο σχεδιασμός πάνω στον οποίο θα στηριζόταν μια καλύτερη συνέχεια.

Μάρτιος 2009. Τέσσερα χρόνια μετά η Εθνική όχι μόνο δεν είχε ανάλογη συνέχεια, αλλά απέτυχε παταγωδώς στην όποια προσπάθεια συμμετοχής σε μεγάλη διοργάνωση. Τα λάθη πολλά (που αναγνωρίστηκαν στη συνέχεια), χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια επίλυσής τους. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχοντας χάσει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα -το οποίο σε άλλες σαφώς πιο ανεπτυγμένες χαντμπολικά χώρες θα ήταν υπέρ αρκετό για να δημιουργηθεί η διάδοχη κατάσταση- μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα. Ο αποκλεισμός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2010 (έχοντας προηγηθεί η αδυναμία συμμετοχής σε ακόμη πέντε μεγάλες διοργανώσεις, Euro 2006, Παγκόσμιο 2007, Euro 2008, Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 και Παγκόσμιο 2009) καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ομάδα που δημιούργησε ο Ουλφ Σέφερτ και που έφτασε στις επιτυχίες του '04 και του '05 δεν είχε ταλέντο και χαντμπολική υπόσταση για να κατάφερνε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να φέρει ανάλογες επιτυχίες. Για του λόγου το αληθές, η πλειονότητα των διεθνών «εξαργύρωσε» σε προσωπικό επίπεδο τις εμφανίσεις του Ολυμπιακών της Αθήνας και του Παγκοσμίου της Τυνησίας, παίρνοντας μεταγραφή στη «Μέκκα του χάντμπολ», την Μπουντεσλίγκα, απ' όπου κάποιος θα υπέθετε ότι θα μπορούσαν να προσθέσουν τα στοιχεία που υιοθέτησαν στο παιχνίδι τους και προς όφελος της Εθνικής, συνδυάζοντάς τα με την ομαδικότητα που τους βοήθησε ως κύριο συστατικό να αναδειχθούν μέσω της «γαλανόλευκης».

Οι συνιστώσες που οδήγησαν στην υποχρεωτική νέα αρχή και στον ξαφνικό επαναπροσδιορισμό των στόχων με τον πήχη να κατεβαίνει από διοργανώσεις ευρωπαϊκού και παγκοσμίου βεληνεκούς στο κλειστό κλαμπ της Μεσογείου (σ.σ.: προσπάθεια δημιουργίας ομάδας μέσω των Μεσογειακών Αγώνων) καταδεικνύει το πόσα βήματα πίσω έχει κάνει το ελληνικό χάντμπολ. Γιατί Μεσογειακοί Αγώνες στους οποίους δύσκολα θα πάρουν μέρος οι «βεντέτες» της Εθνικής δεν θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο μιας καινούργιας αρχής, αλλά η ιδανική ευκαιρία της δοκιμασίας των αντοχών των νέων ταλέντων που δυστυχώς δεν αναδείχθηκαν την τελευταία τετραετία, κάτι που είναι εμφανές ακόμα και και από την προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Νίκου Γραμματικού.

Anonymous said...

Η δημιουργία διάδοχης κατάστασης στην Εθνική είναι ένα ζήτημα που «πονάει». Ο Σέφερτ προσπάθησε μέσω των Μεσογειακών Αγώνων στην Αλμερία το 2005 να αφήσει μια διάδοχη κατάσταση, αλλά το εγχείρημα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί από τη στιγμή που ο Σουηδός αποχωρούσε, η δημιουργία της Εθνικής Ανδρών Β' με τον ερχομό του Πέρκοβατς απέτυχε γιατί δεν υπήρχαν οι βάσεις και ο σωστός σχεδιασμός για να προχωρήσει, από τη στιγμή που στο παρασκήνιο γίνονταν προσπάθειες υπονόμευσης του Κροάτη και όχι ανάδειξης διάδοχης κατάστασης και έτοιμων λύσεων. Αλλά και στις μικρότερες εθνικές το έμψυχο υλικό απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί το ίδιο χαρισματικό με αυτό που στελεχώνει την Ανδρών.

Anonymous said...

Ο Νίκος Γραμματικός εκτός από το πολύπλευρο ταλέντο του εντός αγωνιστικού χώρου ενέπνεε σεβασμό και είχε τη δυνατότητα ακόμη και να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι όταν αντιλαμβανόταν ότι αυτό επέβαλε η περίσταση, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να τον παρεξηγήσει. Τέτοια προσωπικότητα δεν υπάρχει πλέον στην Εθνική και όσο καλή μπορεί να είναι η δημοκρατία, ο φυσικός αρχηγός-ηγέτης δεν είναι είδος προς εξαφάνιση και οι μουρμούρες διαταράσσουν συχνά πυκνά τα «γαλανόλευκα» αποδυτήρια και τις σχέσεις των παικτών.

Anonymous said...

Η γνωστοποίηση της αποχώρησης του Ουλφ Σέφερτ από τον πάγκο της Εθνικής πριν από τα πλέι οφ με την Ουκρανία έφερε αναστάτωση στις τάξεις των διεθνών. Η απώλεια της πρόκρισης για την τελική φάση του Euro 2006 ήταν ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, που όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά. Η έλευση του Γκόραν Πέρκοβατς ως part time θεωρήθηκε ιδανική, αλλά ο Κροάτης τεχνικός δεν κατάφερε να αντιληφθεί ότι οι διεθνείς δεν ήταν επαγγελματίες όπως νόμιζε (όταν επέστρεφαν στα πάτρια εδάφη), ενώ η υπονόμευσή του άρχισε πολύ νωρίς.

Η διαρχία στη συνέχεια με Μάντζο-Ιατρούδη στον πάγκο παρουσιάστηκε ως πανάκεια («Θα στηριχθούμε στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να πάρουν την ευκαιρία τους»), αλλά και αυτή δεν οδήγησε πουθενά, αφού οι δυο Ελληνες τεχνικοί είναι εμφανές ότι δεν κατάφεραν να δώσουν όραμα και κίνητρο στους διεθνείς.

Anonymous said...

Και η ΟΧΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, τόσο στην επιλογή των προπονητών (που στηρίχθηκαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την πλειοψηφία του Τύπου), αλλά και από το χειρισμό των κρίσεων με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τιμωρία του Μπαλωμένου για τις δηλώσεις του με τις οποίες καταφερόταν κατά της ομοσπονδίας επισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις. Παράλληλα όσο κι αν προσπάθησε ο Στέλιος Αγγελούδης δεν κατάφερε να... τραβήξει τα σωστά αυτιά, δίνοντας σε αρκετούς την εικόνα ότι μέσα στην Εθνική υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια.

Anonymous said...

Το πάλαι ποτέ οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των παικτών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και που έβγαινε προς τα έξω -καλύπτοντας τις εντάσεις που σαφώς υπήρχαν ανάμεσα σε ετερόκλητους χαρακτήρες όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες- ανήκει στο παρελθόν. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις των διεθνών, όμως η καλή διάθεση και οι αδελφικές σχέσεις βοηθούσαν, ώστε να βρίσκονται λύσεις. Η δημιουργία φατριών εντός αποδυτηρίων, ο νόμος των παλιών ή των πολυδιαφημισμένων (σε αυτό φταίνε και τα ΜΜΕ) έδωσαν το δικαίωμα σε αρκετούς να σηκώσουν μύτη, ξεχνώντας την ψυχή που είχε κάποτε η ομάδα. Και σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι είναι αναντικατάστατοι λόγω της απουσίας ισχυρού ανταγωνισμού και το ξέρουν.

Anonymous said...

Αυτά έγραφε το goalτης Δευτέρας.

Anonymous said...

edo den einai horos gia tin propaganda tou goal. to goal exei diko tou site. h aggelikoula otan ginontousan ayta htan 17 xronon, allos tis ta sfirixe kai tis ta ipagoreye. kai xeroume poios. afiste tis malakies peri sostis kritikis giati sas pirane xampari. ta apoditiria pote den itan kalitera. kosta isai o monos apo tous dimosiografous poy endiaferesai pragmatika gia tin ethniki kai to elliniko handball

Anonymous said...

auto poy kanate einai megalo xeftiliki giatin prospatheia toy kosta. Kosta den to vlepeis oti kapoioi se yponomeuoyn, anevasan ayta poy grafei to goal gia na koukoylosoyn thn diki sou apopsi. vevea xeroume oloi giati to ekanan mipos kai ta diavasei kaneis se ayto to blog poy exei foberi episkepsimothta, dioti kanenas hantmpolikos den pairnei goal, alla sportday kai ayto to xeroune oi kaloi sou sinaderfoi poy vlepoun oti den mporoun na se xtipisoun me allo tropo, alla me plagio

Anonymous said...

ρε παιδια συγγνωμη κιολας,εγω ρωτησα να μου πει καποιος τι γραφτηκε στο goal επειδη διαβασα πολλες αναφορες για αυτο και δεν ηξερα για τι προκειται.αυτο που περιμενα ηταν μια περιεκτικη,περιλιπτικη απαντηση, που να φανταστω οτι ο αλλος θα μου κανει copy-paste ολο το αρθρο?

Anonymous said...

είναι πεντακάθαρο ότι ο μαχαίρας βρίσκεται πίσω από την παπαμιχαήλ και από ότι φαίνεται υποστηρίζουν τον τσαβδαρίδη. γι αυτό και η κριτική σε μάντζο και ιατρούδη. κώστα εσύ συνέχισε. οι 150.000 επισκέψεις είναι κοντά και αυτό μετράει αλλά και ενοχλεί.

Anonymous said...

Ρε παιδιά όλοι κρίνονται από το έργο τους. Οι Μάντζος-Ιατρούδης πότε νομίζετε ότι πρέπει να κριθούν. Στο διηνεκές μάλλον αφού οι στόχοι είναι γενικοί και αόριστοι. Και ας σταματήσει αυτή η καραμέλα με την ανανέωση γιατί αφενός οι διαθέσιμοι παίχτες είναι ελάχιστοι αλλά και τους υπόλοιπους δεν τους πήραν τα χρόνια.

Anonymous said...

Κύριε Χατζηδημητρίου συγχαρητήρια. Το άρθρο σας αντιπροσωπεύει 100% την χαντμπολική μας πραγματικότητα. Συνεχίστε να επιδοκιμάζετε την κακομοιριά και να επιβραβεύετε την μετριότητα. Ψήγμα κριτικής για τις απογοητευτικές εμφανίσεις, δεν διαφαίνεται στο άρθρο σας. Προφανώς γιατί έχετε βάλει κι εσείς όπως και οι ιθύνοντες, ταβάνι στις φιλοδοξίες και την προοπτική του αθλήματος. Και κάτι τελευταίο. Αυτό που θα μας οδηγήσει σε μεγάλες διοργανώσεις, είναι η γνώση, η οργάνωση, η μεθοδικότητα και ύστερα η ισχύς εν τη ενώσει ή το γερά και σας φάγαμε ή η ελληνική ψυχή και άλλα τινά.

Anonymous said...

αυτο ειναι ενα ελευθερο blog και μπορουμε να συζηταμε και να σχολιαζουμε τα αρθρα διαφορων εφημεριδων.ο καθενας μπορει να κρινει τα αρθρα και να σχηματισει γνωμη.

Anonymous said...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΛΗ ΒΓΑΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΔΙΑ ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ PLAY MAKER ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ!!!!
ΤΕΛΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΚΑΛΗ,ΤΖΟΥΒΑΡΑ, ΤΣΑΚΙΡΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΚΟΚΟΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ!!! ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ

Anonymous said...

ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ 04 ΚΑΙ ΤΟΥ 05 ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΡΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ. ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΟΜΑΞΑΜΕ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΒΑΝΟ, ΚΑΡΥΠΙΔΗ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΣΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΘΝΩΣ? ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΑΘΑ? ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΙΔΕΕΣ?
ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΦΟΥΡΝΙΑ, ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ, ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΓΚΡΙΝΙΑΡΙΔΕΣ ΜΙΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟΙ.
ΜΟΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Ο ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΩΛ....

Anonymous said...

Πολύς λόγος γίνεται για τη μιζέρια όσων έχουν διαφορετική άποψη. Για μένα μιζέρια είναι να μη θέτεις υψηλούς στόχους, να συμβιβάζεσαι και να μοιρολατρείς. Δηλαδή με τους υφιστάμενους παίχτες δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί; Με αυτούς δεν νικήσαμε Πολωνία και Ισπανία; Είμαστε για 7 και 10 γκολ στο πρώτο ημίχρονο από τις μεγάλες ομάδες; Εγώ δεν νομίζω. Τέλος πάντων το θέμα δεν είναι τι νομίζω εγώ κι ο καθένας. Γι αυτό ας μας πουν οι υπεύθυνοι προπονητές και παίχτες τι νομίζουν. Είμαστε ή δεν είμαστε ανταγωνιστικοί; Ποιες οι δυνατότητες της ομάδας μας; Μπορεί να σταθεί η ομάδα αξιοπρεπώς ή όχι; Τι ευθύνεται τελικά για τις κακές εμφανίσεις; Αν γνωρίζουμε τις απαντήσεις θα προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις.

Anonymous said...

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΙΛΑΤΕ?Ο ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ Η ΤΡΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.Ο ΒΑΚΑΛΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ!Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ!ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑΥΤΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ Η ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ?