«ΙΣΩΣ ΑΞΙΖΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«ΙΣΩΣ ΑΞΙΖΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ»


Ο υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο για το 2008, Ολαφουρ Στέφανσον μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο

Από πέρυσι φορά το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Σίγουρα τα «διαμάντια» πάνω στο τρόπαιο της Θιουδάδ Ρεάλ είναι πολλά. Ο μεγαλύτερος πειρασμός της επίσκεψης στην Ισπανία όμως δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία κουβέντα με έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη. Τον Ολαφουρ Στέφανσον.
Μάλιστα ήταν για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, αφού λίγες μέρες πριν είχε «σκάσει» σαν βόμβα η είδηση ότι ο 35χρονος δεξιός ίντερ αποφάσισε το καλοκαίρι να αφήσει την Ρεάλ και να μετακομίσει σε ομάδα της 3ης κατηγορίας της Δανίας, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2012!
Αν και η λογική επέβαλε έναν διαφορετικό προγραμματισμό για την συνέντευξη, δέχθηκε να μας μιλήσει αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης, λουσμένος στον ιδρώτα και στον πάγκο της ομάδας: «Κάτι που μπορείς να κάνεις τώρα, μην το αφήνεις για μετά», είπε γελώντας. Ο Ισλανδός είναι δικαιωματικά ένας από τους υποψήφιους παίκτες για τον τίτλο του κορυφαίου το 2008. Πέρσι κατέκτησε τα πάντα με την Θιουδάδ Ρεάλ- Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ασομπάλ, Κόπα Ντελ Ρέι, Σούπερ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ- και οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας του στην κορυφαία της στιγμή, μέχρι το τελικό των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνο, κατακτώντας τελικά το ασημένιο μετάλλιο. Ο Στέφανσον μίλησε στην Sportday για αυτό, αλλά και πολλά ακόμη.

- Πιστεύεις ότι αξίζεις τον τίτλο του κορυφαίου για το 2008;
«Ναι ίσως να το αξίζω, άλλα σίγουρα συμμετείχα σε μια πολύ καλή ομάδα και γι' αυτό κερδίσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως επίσης και σε μια πολύ καλή Εθνική ομάδα, γι' αυτό και φτάσαμε ψηλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

- Πώς πήρες την απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στην 3η κατηγορία της Δανίας;
«Καταρχάς ελπίζω η ομάδα φέτος να κερδίσει την άνοδο, οπότε του χρόνου που θα πάω θα παίζει στην 2η κατηγορία. Εντάξει, μπορεί να ακούγεται παράξενο ότι θα παίξω στην 2η κατηγορία για έναν χρόνο. Η κορυφαία λίγκα της Δανίας είναι πολύ δυνατή και το πλάνο της ομάδας (Αλμπερτσλουντ/ Γκλόστρουπ) ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Εχει πολύ καλό μπάτζετ, όραμα και στόχους. Δεν είναι θέμα χρημάτων, διότι θα είναι σχεδόν τα ίδια με όσα παίρνω στη Θιουδάδ Ρεάλ. Επίσης η ζωή στην Κοπεγχάγη, όπου πάντα ήθελα να μείνω, έπαιξε τον ρόλο της. Εχω τρία παιδιά, εκεί έχει καλά σχολεία και θέλουν να μάθουν τένις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που με έκαναν να πάρω αυτή την απόφαση. Ξέρω ότι ο καιρός είναι διαφορετικός από την Ισπανία, άλλα εδώ είμαι 6 χρόνια και θέλω να αλλάξω περιβάλλον».

- Δεν είναι ρίσκο αυτή η απόφαση; Δεν φοβάσαι μήπως κλείσεις την καριέρα σου σε χαμηλό επίπεδο;
«Θα είναι σκληρό για μένα, αλλά πιστεύω πως όλα να πάνε καλά και σύντομα να παίξω στην μεγάλη κατηγορία. Ολες οι αποφάσεις στη ζωή εμπεριέχουν ρίσκο, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Και εδώ να έμενα, πάλι ρίσκο θα ήταν. Δεν φοβάμαι να κλείσω την καριέρα μου σε χαμηλό επίπεδο, αν συμβεί, συνέβη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χρειάζονται την βοήθεια μου, πολύ δε περισσότερο απ' ότι εδώ στη Θιουδάδ Ρεάλ. Για αυτό θα πάω. Θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω να χτίσουν κάτι καινούργιο, αυτή τη στιγμή αυτό έχω στο μυαλό μου».

- Δεν σκέφτηκες να σταματήσεις την καριέρα σου στο τέλος της φετινής σεζόν μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες;
«Ναι το σκέφτηκα. Θα σταματούσα αν δεν πήγαινα στη Δανία. Ισως γύριζα στο σπίτι μου στην Ισλανδία. Ισως αποφάσιζα να παίξω ποδόσφαιρο. Αλλα ήρθε η πρόταση από την Δανία και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω. Δεν έχω τίποτα να χάσω, αισθάνομαι καλά. Δεν έχει όμως σημασία πότε σταματάς, αλλά τι αφήνεις πίσω σου».

- Από αυτά τα έξι χρόνια, πιστεύεις πως η περσινή σου σεζόν ήταν η καλύτερη της καριέρας σου;
«Ηταν πραγματικά πολύ καλή σεζόν. Κερδίσαμε τα πάντα και αυτό επιθυμώ να κάνουμε και φέτος, που θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Για να πω ότι ήταν η καλύτερή μου θα πρέπει να τα δώσω όλα και να πάρουμε τα πάντα».

- Αν σου δινόταν η ευκαιρία, θα άλλαζες τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ για να πάρεις το χρυσό στους Ολυμπιακούς;
«Είναι παράξενη ερώτηση, πρώτη φορά μου την κάνουν. Θα απαντήσω όμως όχι. Είμαι ευχαριστημένος με το ασημένιο μετάλλιο και βέβαια δεν έχω το δικαίωμα ούτε καν να σκεφτώ κάτι τέτοιο, διότι αυτό ανήκει σε όλη την ομάδα. Αν το άλλαζα, θα σήμαινε ότι η ομάδα δεν το άξιζε. Ηταν μία ξεχωριστή στιγμή για μένα και πιστεύω η μεγαλύτερη στην καριέρα μου. Ημουν αρχηγός και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά- ψυχολογικά και σωματικά- να διορθωθούν αρκετά, αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά. Η Ισλανδία έχει κερδίσει άλλο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στον ακοντισμό, οπότε αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την χώρα».

- Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ισλανδία; Σε απασχολεί καθόλου η οικονομική κρίση στη χώρα σου;
«Σίγουρα θα επιστρέψω, αφού ολοκληρώσω την καριέρα μου στην Δανία. Οσο για τα οικονομικά η κορόνα έχει πέσει πολύ. Οι εποχές είναι δύσκολες και ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν μπορώ να κάνω κάτι όμως γι' αυτό, διότι δεν είμαι πολιτικός ή τραπεζίτης, αλλά προσπαθώ να κάνω κάτι καλό με την κοινωνική επιρροή που έχω».

- Οταν θα σταματήσεις το χάντμπολ, τι θα θυμάσαι περισσότερο από όλη αυτή την περιπέτεια;
«Γενικά δεν θέλω να χάνομαι στις αναμνήσεις. Θέλω να στέκομαι στις θετικές στιγμές. Οτι συνέβη χθες ή πριν από ένα χρόνο δεν έχει τόση σημασία για μένα».

WHO IS WHO
Γεννήθηκε: Στο Ρέικιαβικ στις 3 Iουλίου 1973
Καριέρα: Ξεκίνησε στην Βάλουρ Ρέικιαβικ και το 1994 κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα. Το 1995 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών. Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Γερμανική Βούπερταλ και από κει στο Μαγδεμβούργο το 1998, όπου έμεινε πέντε χρόνια μέχρι να φορέσει την φανέλα της Θιουδάδ Ρεάλ το 2003.
Παλμαρέ: Τρια Τσάμπιονς Λιγκ (2002, 2006, 2008), 1 Κύπελλο ΕHF (2001), 3 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 5 Κύπελλα Ασομπάλ, 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Κόπα Ντελ Ρέι.

No comments