«ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»


Ο Στέλιος Αγγελούδης μιλάει για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του

Πριν λίγες ημέρες πήρε για τρίτη φορά το χρίσμα από τους ανθρώπους του αθλήματος και μια δυνατή εντολή στις εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό του 99%  για να προχωρήσει στην αναβάθμιση του χάντμπολ. Ο πρόεδρος της ΟΧΕ Στέλιος Αγγελούδης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανανέωση της θητείας του, εμφανίστηκε, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ενωτικός, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε προσωπικό και όχι μόνο επίπεδο, έκανε τον απολογισμό της πρώτης 8τιας της διοίκησης, τις αδυναμίες της, μίλησε για το όραμα της επαγγελματοποίσης, για την κριτική που δέχεται, για τις μεγάλες αλλαγές στο Δ.Σ., για τα προσωπικά του σχέδια, ακόμα και για τους «άσπονδους» φίλους του. Μια συνέντευξη που σίγουρα θα κάνει αίσθηση και θα συζητηθεί στο χώρο του αθλήματος.

Τι καινούργιο πιστεύεται πως φέρατε στο άθλημα αυτά τα 8 χρόνια;
«Καταρχάς «νοικοκυρέψαμε» το άθλημα σε όλα τα επίπεδα, διοικητικά αγωνιστικά και οικονομικά. Οργανώσαμε τις Εθνικές ομάδες,  δημιουργήσαμε δυο κλειστά γυμναστήρια αποκλειστικά για χάντμπολ- το ΜΙΚΡΑ3 το οποίο είναι ήδη σε χρήση και αυτό του Γέρακα, που θα παραδοθεί άμεσα.  Αυξήσαμε τις ομάδες στις μικρές ηλικίες -72% οι ομάδες εφήβων, 100% οι νεάνιδες, 42% μίνι κορίτσια, 71% κορασίδες, 40% παίδες. Ξεκινήσαμε την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικότερα και ελκυστικότερα. Αυτοί ήταν οι κύριοι στόχοι μας και  αν όχι σε απόλυτο βαθμό στον μεγαλύτερο πραγματοποιήθηκαν . Συνεχίζουμε δυναμικά. Οι αγωνιστικές διακρίσεις έρχονται με δουλειά και χρόνο. Οι άλλες διακρίσεις που γίνονται δεν σχετίζονται με το δικό μας αθλητικό μοντέλο»

Θα εξαντλήσετε την τετραετία ως πρόεδρος;
«Αυτή θα είναι η τελευταία μου τετραετία ως πρόεδρος. Από κει και πέρα ως μέλος του Δ.Σ. θα παραμείνω μέχρι το τέλος της θητείας. Σαν άνθρωπος έχω βαθιά την αίσθηση του καθήκοντος και των ευθυνών μου, προσπαθώντας να ολοκληρώσω τις δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς που μας υποστήριξαν. Για μένα δεν είναι αυτοσκοπός να είμαι πρόεδρος, άλλα να είμαι μέρος της όλης προσπάθειας».

Λένε πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, άλλα εσείς κάνατε μια ανανέωση κατά 50% στο Δ.Σ. της ΟΧΕ. Αυτό σημαίνει πως δεν ήσασταν ικανοποιημένος από κάποια μέλη;
«Το αντίθετο. Οι συνεργάτες μου στο προηγούμενο Δ.Σ. ήταν άνθρωποι με την απόλυτη εντιμότητα, κάτι που για μένα είναι το βασικό στοιχείο ενός παράγοντα. Ηταν αρκετοί από αυτούς ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Η ομάδα όμως που κερδίζει μερικές φορές πρέπει να αλλάζει για να προχωράει εγκαίρως στην επόμενη φάση να είναι μια ομάδα ισχυρή και αποτελεσματική. Κάποιοι εξ' αυτών πραγματικά είχαν κουραστεί και είχαν την διάθεση να αποχωρήσουν από μόνοι τους, κάποιοι άλλοι όχι. Η ανανέωση έπρεπε να γίνει για τρεις λόγους: α) για να είναι η ομάδα ισχυρή για την επόμενη δεκαετία, β) για να σηματοδοτήσουν γενικότερα στον αθλητισμό ότι τα συμβούλια πρέπει να έχουν ορατή την αρχή και το τέλος και δεν πρέπει να υπάρχουν ισόβιοι πρόεδροι, μέλη, καταστάσεις και γ) γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τη διοίκηση να την αναθέσουμε σε ανθρώπους που γέννησαν, που πόνεσαν το άθλημα από την ύπαρξη του. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 20 μέλη (μαζί με αναπληρωματικούς) ο μοναδικός ίσως που δεν έχει συνδέσει την παρουσία του με την αρχή του αθλήματος είμαι εγώ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά».

Ποια θεωρείται πως ήταν τα αδύνατα σημεία της προηγούμενης διοίκησης;
«Υπήρχαν πολλά. Το βασικότερο είναι πως απέναντι σε κάποια προβλήματα θα έπρεπε να είχα επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και όχι να κάμπτομαι κάτω από συναισθηματικές ή ψυχολογικές παραινέσεις. Για παράδειγμα μπορώ να πω ότι σε κάποια αιτήματα συλλόγων και ανώνυμες κριτικές, θα έπρεπε να ήμουν αμείλικτος και όχι τόσο δημοκρατικός».

Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες του Στέλιου Αγγελούδη;
«Να συνδέσω την παρουσία μου μέσα από θετικές ενέργειες και όμορφα πράγματα για τον αθλητισμό της χώρας και για το άθλημα μας, το οποίο αγάπησα πάρα πολύ. Ηδη κάναμε αρκετά πράγματα, θα ήθελα αυτή την τετραετία το χάντμπολ να βάλει τις βάσεις για την ενηλικίωση του. Στο μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαι κοντά στο άθλημα ανεξάρτητα από θέσεις και ιδιότητες. Εγώ δεν ήρθα στο χάντμπολ από τον πολιτικό χώρο και δεν χρησιμοποίησα το άθλημα ως βατήρα πολιτικής, το αντίθετο. Εδώ και 8 χρόνια ακούω διάφορους να λένε πως θα είμαι υποψήφιος βουλευτής αξιοποιώντας την παρουσία μου στον προεδρικό θώκο και διαψεύδονται συνεχώς. Υπήρξα επί τέσσερα χρόνια ειδικός γραμματέας αθλητισμού, έχοντας γνωρίσει καλά το χώρο, μου ζητήθηκε από την συντριπτική μερίδα του χάντμπολ να βοηθήσω στην ανασυγκρότηση του αθλήματος, θεώρησα την πρόταση ελκυστική και δέχθηκα. Από τότε σε βάρος πολλών πραγμάτων έδωσα την προσωπική μου ζωή σε αυτό το σκοπό».

Αν το άθλημα με την ολοκλήρωση της τετραετίας δεν έχει καταφέρει να γίνει επαγγελματικό θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία της διοίκησης;
«Είμαι, ήμουν και θα είμαι υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ημουν, είμαι και θα είμαι υπέρ αυτών που μαζικοποιούν το προϊόν, που δημιουργούν όρους για να συμμετέχουν σε αυτό όσο γίνεται περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας. Το χάντμπολ έχει το 1/3 της ζωής που έχουν τα άλλα αθλήματα (ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλει) στην Ελλάδα, που είναι επαγγελματικά. Ο στόχος της επαγγελματοποίσης υπάρχει για εμάς. Θα βοηθήσει στην εξάπλωση του αθλήματος, στη βελτίωση του θεάματος. Είναι ένας εφικτός στόχος, άλλα όχι ρεαλιστικός αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από την Ομοσπονδία. Εμείς δεσμευτήκαμε σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τις υπόλοιπες υποστηρίξεις τις θέτουμε από τώρα στην διάθεση των σωματείων. Γι' αυτό και συντάξαμε επιτροπή επαγγελματοποίησης, που ξεκινά επαφές με τα σωματεία της Α1 ανδρών για να προετοιμάσει τον δρόμο και να διαπιστώσει το σωστό χρόνο για το παραπάνω βήμα. Οι ομάδες είναι αυτές που πρέπει να πάρουν πάνω τους αυτή την υπόθεση. Οποτε ετοιμαστούν (θεσμικά, οικονομικά, υποδομές), η ΟΧΕ θα είναι έτοιμη να υλοποίηση αυτό το όραμα. Εκτίμηση μου είναι πως εάν τα σωματεία το πιστέψουν στο τέλος της τετραετίας μπορεί πραγματικά να τεθεί από μεριά μας το αίτημα στην πολιτεία».

Το 99% στις εκλογές είναι περισσότερο προϊόν της καλής διοίκησης και του προσώπου σας ή της ανυπαρξίας της αντιπολίτευσης;
«Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η διοίκηση μας ήταν μια διοίκηση νοικοκυριού, μια διοίκηση που έβαλε τις βάσεις πάνω στις οποίες κινούνται όλα με θεσμική διαφάνεια. Αυτό το ποσοστό ήταν η αναγνώριση αυτής της δουλειάς. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι μεγάλες κουβέντες. Δεν θεώρησα ποτέ ότι υπάρχει αντιπολίτευση. Οποιος κάνει κριτική και λέει μια αντίθετη άποψη δεν σημαίνει ότι είναι και αντιπολίτευση. Το μόνο που με ενοχλούσε είναι ανώνυμη κριτική με σκοπό το προσωπικό συμφέρον. Η αντιπολίτευση πάντοτε κάνει καλό, όταν όμως γίνεται για την διεκδίκηση καθισμάτων και προσωπικών στόχων, τότε αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά προσωπική αντιπαράθεση. Είμαι πάντα ανοικτός στην κριτική και στις προτάσεις και τα επιζητώ. Γι' αυτό άλλωστε και έφερα μία πρόταση στη Γενική Συνέλευση για να διευρυνθεί η βάση διαλόγου στο άθλημα. Για ένα μόνιμο ετήσιο συνέδριο με όλους τους φορείς (προπονητές αθλητές, διαιτητές, παράγοντες, κ.α.). Αυτό ενέχει και μια καλή σκοπιμότητα, να μην υπάρχει για κανένα το πρόσχημα ότι δεν εισακούστηκε η πρόταση του και να «κουτσομπολεύει» ανώνυμα είτε προσωπικά, είτε ψηφιακά, κάτι που αποτελεί παθογένεια του αθλήματος. Επίσης κάθε τέσσερις μήνες στέλνουμε στα σωματεία επιστολή με την οποία τους ζητάμε προτάσεις και απόψεις και συγκεκριμένα πριν τις εκλογές ζητήσαμε να μας προτείνουν άτομα για τις επιτροπές (η οποία είναι αποκλειστική υπόθεση της ΟΧΕ). Τα δύο σωματεία που μου απάντησαν, άνθρωποι τους εντάχθηκαν σε αυτές».

Φθάνουν τα λεφτά της επιχορήγησης; Αν όχι, πόσα ακόμα χρειάζεσθε; και ποια η οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή;
«Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του αθλήματος, οφείλονται στα οικονομικά. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν στις μετακινήσεις σωματείων, στις Εθνικές ομάδες και στις πληρωμές υπαλλήλων, διαιτητών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για καμιά αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Ο προϋπολογισμός που έχουμε (περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ) αντανακλά στις ανάγκες της προηγούμενης δεκαετίας. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική, εμείς το μόνο που περιμένουμε είναι η εκτέλεση του εγκεκριμένου από την Γ.Γ.Α προϋπολογισμού, εάν αυτό δεν συμβεί θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε μέρος των αθλητικών μας δραστηριοτήτων. Πιστεύω πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο θα φέρει το άθλημα σε δύσκολη θέση. Περιμένω την πολιτεία να σταθεί με αυστηρότητα στον έλεγχο της διοίκησης, άλλα και με δικαιοσύνη δίνοντας αυτά που δικαιούται το άθλημα. Ένα άθλημα που έχει κάνει άλματα προόδου και αυτή τη στιγμή έχει 15.000 ενεργούς αθλητές και 150 σωματεία. Θεωρώ ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να παίρνει η ΟΧΕ, είναι τουλάχιστον 50% επιπλέον του υπάρχοντος προϋπολογισμού».

Τα προηγούμενα 8 χρόνια κατά καιρούς, «προδοθήκατε» από στενούς σας συνεργάτες. Πόσο σας πίκρανε αυτό και που πιστεύεται ότι οφείλοταν;
«Ακριβώς αυτές οι συμπεριφορές είναι που μου απέτρεψαν για μια άλλου είδους συμμετοχή στην πολιτική. Αυτές οι συμπεριφορές προέτασαν την προσωπική προβολή έναντι στην συλλογικότητα, την οποία είχαμε και συμφωνήσει και επιβάλει. Μέσα από αυτές τις συμπεριφορές διαπίστωσα ότι πρέπει να έχει κανείς γερό στομάχι, πράγμα που φαίνεται δεν το έχω ακόμα αποκτήσει. Παρόλα αυτά δεν κράτησα κακία σε κανένα, απόδειξη είναι ότι κατά καιρούς καλώ όλους σε πανστρατια, όταν το χρειάζεται το άθλημα. Το αγκάλιασμα που μου κάνει η οικογένεια του αθλήματος είναι το αντιστάθμισμα, είναι συγκινητικό και μου δίνει τις ευθύνες να της το ανταποδίδω κάθε μέρα».


 

No comments